lördag 20 september 2014

Inger och Lasse Sandberg: 5 x Lilla Anna!

Hundkalas, förkylning, boll-lek, sak-flytt och trolleri med söta Lilla Anna

Fem gånger Lilla Anna  Fem gånger Lilla Anna Inger och Lasse Sandberg
Lilla Anna har kalas, När Lilla Anna var förkyld, Lilla Anna leker med bollar,
Lilla Anna flyttar saker, Lilla Anna och trollerihatten
Rabén & Sjögren
Lilla Anna är en av de mest kända svenska barnbokskaraktärerna. Inger och Lasse Sandbergs kavata lilla tjej har hängt med i år efter år. Precis som barnens favoritspöke, paret Sandbergs Lilla Spöket Laban, har Lilla Anna en bestämd “look” som hon håller fast vid. Samma frisyr och samma lakan gäller för Lilla Laban. Samma frisyr, samma klänning, samma sockar och samma skor gäller för Lilla Anna. Lilla Anna har trotsat modets nycker i alla år och klär sig fortfarande i polkagrisrandig klänning, med matchande sockar till, och hon finns nu till och med som mjukis-docka, tillsammans med sin älskade lilla hund, som hon håller i famnen.
Nu finns fem nya böcker med Lilla Anna att lägga vantarna på. I den stora boken, Lilla Anna har kalas, har Lilla Anna ett födelsedagskalas för sin hund. Hon bakar en hög marängtårta med banan och vispgrädde och jordgubbar på, och så väntar hon otåligt på att alla vännerna ska komma. Pappa dukar och mamma hänger upp vimplar. Gästerna kommer och Långa Farbrorn har med sig ett paket. Ett ben till hunden! Hunden verkar gilla detta bättre än marängtårtan!
De fyra små kvadratiska böckerna om Lilla Anna tar upp hur det är att vara förkyld, hur man leker med bollar, hur man flyttar på olika saker och hur man trollar med en trollerihatt.
När Lilla Anna var förkyld är den enda boken i vilken Lilla Anna inte har sina vanliga rosa rosor på kinderna. Lilla Anna är istället väldigt rödrosig om nosen. Hon är snuvig och nyser bort allt i sin väg! Till sist nyser hon även bort förkylningen. Och se, då är rosorna på kinderna tillbaka igen!
I boken Lilla Anna leker med bollar visar Lilla Anna upp alla sina bollar och allt hon brukar bolla med. Hon har en stor, gul boll, som hon kan gömma sig bakom, och en liten, röd boll som kommit bort. Och så bollar hon med en potatis och ett hårdkokt ägg och ett garnnystan innan hon till slut hittar sin röda boll i lampan.
Lilla Anna flyttar saker handlar om att var sak har sin plats --- men Lilla Anna busar till det och flyttar på saker så att de inte alls är på sin plats! När hon flyttat på allt blir hon så trött att hon gärna vill ligga på sovfilten --- fast den har hon ju också flyttat på!
Lilla Anna och trollerihatten utspelar sig under en kväll när Lilla Annas mamma och pappa går på bio och Långa Farbrorn får vara barnvakt. Han trollar fram massor av saker ur sin hatt. När mamma och pappa kommer hem får de städa. Som tur är får allt det framtrollade bråtet plats i hatten. Utom bananen, för den har Lilla Anna ätit upp!
Lilla Anna är enkelt tecknad och äventyren är vardagliga och lagom enkla och lättsamma för de minsta barnen. Upprepningarna gör att barn lär sig hur orden ser ut och låter, och mycket av handlingen går ut på att leta efter saker som finns eller som försvinner i bilderna, en godnattaktivitet man kan ha när boken fungerar som högläsningsbok. De nya små böckerna är också lagom stora för små händer att själv hålla i och bläddra i.
Lilla Anna i litet format är en formidabel idé! Lilla Anna har blivit ännu mindre, men hon är fortfarande rosig, söt och en idog anhängare av det polkagrisrandiga modet. Lilla Anna må vara en kavat liten tjej med ruter i, men ränderna går aldrig ur hennes tidlösa look!

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.