tisdag 23 september 2014

Pelle Svanslös firar 75 --- med fyra nya, fina böcker!

Snällhet är kattens styrka!


Hjältemodiga katterHjältemodiga katterI år fyller original-Pelle Svanslös 75 år. Den nye Pelle Svanslös lanseras i fyra fina bilderböcker under parollen ”Våga vara snäll”. Ett ”Våga vara snäll” märke är också tryckt på böckerna.

Kända Uppsalamiljöer i böckerna
Åsa och Michael Rönn har gjort texterna till de traditionella bilderböckerna, medan de stadiga böckerna med flikar, för yngre läsare (man ska leta efter Pelle Svanslös och hans vänner) har text av Jan Peter de Pedro, allt inspirerat av och baserat på Gösta Knutssons originalhistorier och med välsignelse av Sagogränd, som förvaltar rättigheterna till och arvet efter Pelle Svanslös.
Illustrationerna till de nya böckerna är av Ingrid Flygare och baserade på Jan Gissbergs version av Pelle Svanslös, från filmen 1981, och man ser ofta kända Uppsalamiljöer i bakgrunden. Pelle Svanslös bor kvar i sin hemstad, även efter 75 år.
Vattentunnan är borta
Den nye Pelle Svanslös ska inte avlivas i någon vattentunna (det kanske är alltför hemskt för dagens barn, fast det inte var alltför hemskt 1939?) men Pelle kommer fortfarande från landet till Uppsala. Måns, Bill och Bull mobbar honom, medan andra, som Maja och Gullan, blir schyssta kompisar. De flesta katterna i Pelle Svanslös böckerna är i grund och botten rätt trevliga. Men man märker att när Måns drar igång en kampanj mot Pelle så går de flesta på Måns linje (Varför? Vet de inte om att han är tarvlig?) tills motsatsen bevisas: Alltså att Pelle har rätt, att Pelle är oskyldig, att allt bara är ett spratt hopkokat av Måns …
Grupptrycksmekanismerna avslöjas
På något sätt börjar man tänka på filmen De Ofrivilliga, där det görs ett experiment där hela klassen gaddar ihop sig mot Alicia … om bara en enda i klassen hade vågat hålla med henne, menar regissören Ruben Östlund, så hade hon inte fallit för grupptrycket utan vågat hålla fast vid sin egen uppfattning om vilket streck som var kortast. Alicia har ju rätt.
Våga vara snällVåga vara snällMåns har alltid med sig Bill och Bull och efter ett tag lyckas han få andra katter att vända sig mot Pelle tills allt blir som ett gigantiskt stort grupptryck --- tills Maja säger ifrån. Sedan börjar fler och fler hålla med Maja och grupptrycksbubblan spricker. ”Våga vara snäll” kampanjen har Pelles kattansikte, men det kunde lika gärna har varit Majas. Med texten ”Våga vara en schysst kompis”. Det räcker att en säger ifrån, så följer andra efter.

Tjej-katterna är coolast!
Även i original-Pelle böckerna är det tjej-katterna som är schysstast och som oftast ställer upp för Pelle. Gullan är inte rädd att trycka till Måns när det behövs, det gör hon även i bok ett och till och med den äldsta katten Gammel-Maja (dock inte en släkting till Maja Gräddnos!) visar att hon inte uppskattar att Måns fuskar mot Pelle för att vinna KM (Kattmästerskapen). Men ingen katt är så schysst som den söta Maja Gräddnos. Hon är helt enkelt bäst. (Gösta Knutsson måste ha haft en sjusärdeles fru! Hon var nämligen förebilden för Maja …)
Moderna tider och X-factor för katter
Den nye Pelle Svanslös har det moderna utseendet från 1980-tals filmen, språket är moderniserat, man har lagt till några nya katter och några nya äventyr i en samlingsvolym med fem berättelser. Det bästa nya äventyret är när katterna ska ställa upp i TV-programmet Kattapulten, katternas motsvarighet till talangjakten X-factor (fast namnet Katt-faktor hade varit bättre och vitsigare, katapult får en att tänka på krig) --- original-Pelle var aldrig med i TV. Ivar-Lo och Lo-Lo som är programledare för Kattapulten är båda lokatter, och de uppskattar inte att Måns driver med en annan katt (Pelle) som saknar svans. Lokatter har som bekant inga svansar själva …
Ett annat nytt äventyr är när Maja och Pelle ska hjälpa Majas mamma och sköta hennes "kattis" som är kattspråk för ”dagis”. De båda kattvännerna får mycket att göra när de ska ta hand om massor av små kattungar och givetvis kommer Måns och ställer till med förtret!

Tjej-katterna är coolastTjej-katterna är coolastVåga vara snäll!
Den nya Våga vara snäll boken är också ett helt nytt Pelle Svanslös äventyr. Måns överlämnar Pelles födelsedagspresent till Maja som om det vore hans egen --- och Pelle har ingen present. Han blir utmobbad på Majas kalas av alla (för vem kommer utan present till ett kalas?) utom av Maja själv, som tycker att det är present nog att Pelle kommit på kalaset. Grupptrycket och mobbingatmosfären rasar ihop snabbare än ett korthus i snålblåst. Men sedan kommer extra grädde på moset: Bill och Bull råkar försäga sig och avslöjar att Måns tagit Pelles present. Vinterkalaset för Maja Gräddnos går inte alls som Måns har hoppats... Pelle blir festens hjälte.
Handlingen hoppar sedan till sommaren, då det är dags för Pelles kalas. Han bjuder alla katter. Även Måns. Vilket förvånar de andra katterna. Men som Pelle ser det, är detta helt rätt sak att göra. Måns kanske inte vågar vara snäll. Eller ens vet hur man gör för att vara snäll. Han vet bara hur man är elak, därför är det bra om någon är snäll mot honom, så Måns får uppleva snällhet.
Snällhet är en styrkaLogiken i Pelles resonemang påminner om det resonemang som Bamse och Skalman för mot slutet av Bamse och Tjuvstaden. Lille Skutt ifrågasätter det logiska i att bjuda in skurkarna som kidnappat Bamses farmor till Skalmans födelsedagskalas, men får mothugg. Skurkarna kanske aldrig fått uppleva att någon varit snäll mot dem och genom att utesluta folk skapar man bara grogrund för nya elakheter.
Den nye Pelle Svanslös är både snäll och klok: Bamse-snäll och Skalman-klok.
Men vad kom först, hönan eller ägget? Skaparen av original-Bamse, Rune Andréasson, var beläst, väl bekant med den snälle Pelle Svanslös, och lika stor humanist som Gösta Knutsson själv, så vem var egentligen först med vara-snäll-filosofin --- Pelle eller Bamse? Man kan väl idag säga att de båda figurerna inspirerat varandra. Bamse är lika snäll som han är stark. Pelle är lika snäll som han är svanslös. Pelle är inte dunderstark, snällhet är hans enda styrka.
Pelle Svanslös ”våga vara snäll filosofi” är tilltalande och smart. Men efter att ha läst alla de nya Pelle Svanslös äventyren så fastnar man ändå mest för Maja Gräddnos hjältemod. Hon ställer alltid upp och hon säger alltid ifrån. Ingen kan mobba Pelle så länge Maja är i närheten. Ingen muckar med Sveriges coolaste katt-tjej!
De nya Pelle Svanslös böckerna bevarar hjärtat av Gösta Knutssons humanistiska filosofi och visar på fördelarna med empati och rent praktiskt hur man är en bra vän.
Belinda Graham

Var gömmer sig alla katterna?Var gömmer sig alla katterna? 
Böcker
Berättelser om Pelle Svanslös Text av Åsa och Michael Rönn efter Gösta Knutssons berättelser om Pelle Svanslös
Illustrationer av Ingrid Flygare efter Jan Gissbergs illustrationer av Pelle Svanslös
Sagogränd 2014

Pelle Svanslös - Våga vara snällText av Åsa och Michael Rönn efter Gösta Knutssons berättelser om Pelle Svanslös
Illustrationer av Ingrid Flygare efter Jan Gissbergs illustrationer av Pelle Svanslös
Sagogränd 2014

Pelle Svanslös fyller årText av Jens Peter de Pedro efter Gösta Knutssons berättelser om Pelle Svanslös
Illustrationer av Ingrid Flygare efter Jan Gissbergs illustrationer av Pelle Svanslös
Sagogränd 2014

Pelle Svanslös leker kurragömmaText av Jens Peter de Pedro efter Gösta Knutssons berättelser om Pelle Svanslös
Illustrationer av Ingrid Flygare efter Jan Gissbergs illustrationer av Pelle Svanslös
Sagogränd 2014

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.