måndag 8 september 2014

FILM: Pompeii - Den första katastroffilmen

Den första katastroffilmen


Pompeii är den ultimata katastroffilmen. En sann händelse som innehåller vatten och eld, vulkanutbrott och tsumami, aska och lava, dödliga flodvågor, jordras, byggnader som faller ihop och små lavameteoriter som far som projektiler från vulkanen.

Men Pompeii har fattat galoppen med katastroffilmer. Man måste ha någon att bry sig om. Precis som på Titanic får man här mannen av folket, Milo, en fattig gladiator kallad "the celt", som blir kär i pompeiis egna högt älskade prinsessa.

Det är Milos historia man får följa från barnsben, hela hans familj, ett keltiskt hästfolk, blir slaktade av romarna och Milo blir den ende som överlever.

Kit Harington i sin roll är snygg och sympatisk och har god hand med hästar. Prinsessan, spelad av Emily Browning är så där övergjordiskt vacker och snäll som nästan bara Emily Browning kan lyckas med. Hon är trots allt en av sin generations bästa skådespelerskor och det är härligt att se henne i en storfilm efter alla små independentfilmer. Kit Harington är mest känd från Game of Thrones och är en av sin generations snyggaste skådespelare med pepparkaksbruna ögon, ruffsigt hår och vältränad kropp.

Ska Milo få sin prinsessa eller ska alla gå under i denna katastroffilm?

Det här är den nya Titanic med kärlek över klassgränserna, "good guys", "bad guys" och folk som dör som flugor när naturems makter slår till. Stor kärlek, stor tragedi och stor dramatik!

Kiefer Sutherland är förresten väldigt lik sin pappa Donald Sutherland - alias President Snow - när han i Hungerspelenfilmerna säger "Let the games begin". Här finns "originalspelen" med --- och Sutherland den  yngre säger med ondskefullt flin "Let the games begin!". Undertext: du kanske vinner slaget, men Rom vinner allltid kriget. Det är inte meningen att du ska överleva.
Regi: Paul W.S. Anderson
Titel: Pompeii
Medverkande: Kit Harington, Carrie-Anne Moss, Emily Browning, Jessica Lucas, Jared Harris
Joe Pingue, Kiefer Sutherland, Currie Graham
USA, 2014
Nordisk Film

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.