torsdag 18 september 2014

Litteratur: En bok om att berätta

En bok att längta efter

berättarglädje och tecknarglädjeberättarglädje och tecknarglädjePernilla Stalfelt
En bok om att berätta
Rabén & Sjögren
Det här är en av årets viktigaste böcker. Det finns massor av böcker med skrivartips och tecknartips för tonåringar och unga vuxna. Men en riktigt bra bok för barn, om hur man berättar i ord och bild, och hur man gör sina egna medryckande serier, det är sällsynt. Med lite ord och många bilder och mycket bra exempel väcker Pernilla Stalfelt både berättarglädje och ett sug att få sätta igång att teckna --- på en gång!
Stalfelt krånglar aldrig till det. Tänk bara ut ett manus. Skriv ner det om du vill. Och illustrera det sedan, t.ex. med fyra serierutor. Säger bilderna allt eller vill du ha bildtexter till? Vill du ha pratbubblor? Vet du att pratbubblor ser olika ut om man pratar, skriker, viskar eller tänker? Att man kan rita bilder i själva bubblorna? Att robotar och spisar pratar i fyrkantiga pratbubblor, medan snälla älvor har hjärtformade pratbubblor och spöken och monster har läskiga pratbubblor med istappar nertill? Hur vill du göra en pratbubbla till anden i flaskan? Eller till ett svärande skelett?
När man hittar på sina huvudpersoner är det viktigt att man kan rita dem från alla håll och kanter. Stalfelt tipsar med sina bilder. Och kommer sedan med tolv målande exempel på olika ansiktsuttryck.
Det finns gott om exempel på olika serierutor. Alla rutor behöver inte vara lika stora. Och en serieruta kan vara rund. Eller delad.
Man kan ändra på vädret och ändra på årstiderna. Berättelser kan handla om vad som helst: känslor, djur, en spännande jakt, vardagliga saker, fantastiska saker, drömmar, lyckliga saker, sorgliga saker, läskiga saker eller ett rymdskepp som landar fullt med rymdssnubbar som blir jätterädda för en elefant och så åker de hem igen och säger “Aldrig mera jorden!“ på rymdspråk …
Pernilla Stalfelt är en god pedagog, en som får läsaren att känna “Vad kul! Jag sätter igång!” och “Det här kan jag klara av! ”! Stalfelt har illustrerat hela boken själv och hon avslutar med ett foto från sin egen arbetsplats. Den ser mysig och inbjudande ut, med en stor glasburk full av färgpennor, tuschpennor, penslar och annat, en akvarellåda, ett skissblock och en liten tunn, svart penna som man kan göra konturerna med.
“Vill du sätta igång?” frågar den blå Pernilla-kaninen i pratbubblan.
Svaret blir tveklöst: “Javisst, på en gång!”
En bok om att berätta sprider berättarglädje och tecknarglädje lika effektivt som en fyr sprider ljus, en mörk och stormig natt. Pernilla Stalfelt har fyllt ett stort hål i den svenska barnboksproduktionen med denna charmiga bok om att berätta och teckna själv!

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.