måndag 8 september 2014

FILM: Enough said --- gammal kärlek rostar

Originaltitel: She means well.
Frånskilda massösen Eva (Julia Louis-Dreyfus) är inte pigg på att hennes dotter ska flytta till collega, Sarah Lawrence. Hennes vänner (Toni Colette och Ben Falcone) drar ut Eva på fester, som tredje hjulet, för att hon ska "träffa någon". Samtidigt grälar de två så mycket att man inte förstår varför de två inte är skillda. Eller varför Toni inte slår ihjäl Ben. Han är verkligen enerverande. På en av festerna som Eva tvingas ut på träffar hon Albert (James Gandolfini). De blir ihop. 

På samma fest träffar Eva  poeten Marianne, (Catherine Keener) vacker, intelligent, smart och självsäker. Hon blir en massagekund och så småningom en vän till Eva. Eva får lyssna en hel del på vad som var fel med hennes förre man ... som visar sig vara Albert. Kan Eva både ha kakan och äta den, vara vän med Marianne och ha Albert som pojkvän? Eller är det så att Albert inte är något att ha och hon slösar bort sin tid?

Filmens sensmoral är att Eva inte borde vara vän med Marianne utan satsa på Albert. Alltså precis det motsatta som The Other Woman där personerna satsade på kvinnlig vänskap, eftersom den är bättre och mindre flyktig än att ägna sig åt fel man.

Men det förklaras aldrig vad Marianne gör fel som gnäller om sitt ex. (Toni gnäller ju hela tiden om sin nuvarande man) eller vad Eva gör för fel som lyssnar. Marianne säger aldrig npågot chockernade och det går att se direkt att Albert är dåligt klädd, har dåliga matvanor, dåligt bordsskick, är överviktig, gluffsar i sig popcorn med extra smör OCH pratar högt under filmen. Ingen behöver berätta det för Eva eller publiken, man ser det. Och hemma hos honom är det ostädat och det saknas möbler här och där som han inte ersatt, samtidigt har han ett åttiotal preparat för dålig andedräkt och ännu fler tandborstar.

Och värst av allt är att prata högt på bio. Total "deal breaker"!

Men Eva ska vara nöjd och Albert ska vara ett fynd och hon ska bryta med Marianne ... Fast som publik tänkter man snarare att Marianne verkar vara ett riktigt fynd. Fast det verkar hon också veta om själv.

Intrigen med dottern som ska till college blir det inget av. Den bara rinner ut i sanden. Allt man behöver för college är tydligen en filt och några hängare?


Regi: Nicole Holofcener
Titel: Enough said

Medverkande: Julia Louis-Dreyfus,  Jessica St. Clair, Christopher Nicholas Smith, Tracey Fairaway
Toni Collette  Ben Falcone  Michaela Watkins  Catherine Keener  Phillip Brock
James Gandolfini  Tavi Gevinson Nick Williams  Ivy Strohmaier  Natasha Sky Lipson


USA, 2013
Fox-Parmaount

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.