lördag 16 december 2017

SCEN: Stjärnornas tröst - En glittrande vinterföreställning om och av Karin Boye - en levande Amazon!

Marie Delleskog, Daniel Lemma och Mia Eriksson i Stjärnornas tröst. 


Regi: Olof Runsten
Titel: Stjärnornas tröst
Musik av Fredrik Jonsson, text av Karin Boye
Medverkande: Marie Delleskog, Mia Eriksson och Daniel Lemma, musikerna Gunnar Frick och Henrik Cederblom.
Plats: Stadsteatern i Göteborg, Lilla Scen
Spelas till och med den 20 januari
Syntolkning 12 januari

"Mycket mörk och med stora ögon; klädd i resdräkt, när hon försvann. Kanske söker hon bortom sekler, dit en spårhund ej vägen fann, frihetspasset där Spartas hjältar valde döden till sista man."

Dikten av Hjalmar Gullberg har titeln Död Amazon. I år är det bara att konstatera att Karin Boye är en i allra högsta grad Levande Amazon. Inte minst i den glittrande vackra föreställningen Stjärnornas tröst, som nu har en högst efterlängtad nypremiär, lagom till julsäsongen.

Boyeanskt Skymningsland

Lilla Scen på Stadsteatern i Göteborg har gjorts om till ett Boyeanskt Skymningsland. Bortom tid och rum rör man sig till andra världar och Karin Boye lever fortfarande. Hon ligger vaken på nätterna och funderar.

Liksom Fredrik Jonsson, manusförfattare och kompositör till föreställningen, hade för vana att göra vid tiden för föreställningens födelse.
Det hela började för två år sedan och Jonsson insåg att Boye också varit vaken på nätterna och genom hennes samlade dikter - och ett magiskt Skymningsland - fick de två kontakt över decennier som flytt.

Smittsam sömnlöshet genom tiderna 

För egentligen förändras världen inte så mycket. Skymningslandet finns kvar, liksom de tankar som flyter genom det. Stjärnor tindrar fortfarande i natten och kan erbjuda fascination och undran och ett slags tröst. Och ibland kan man glädjas över att andra också ligger sömnlösa.

Jag hoppas du inte alls har det bra.
Stjärnornas tröst.
Jag hoppas du ligger vaken som jag
och känner dig lustigt glad och rörd
och yr och ängslig och mycket störd.

Och rätt som det är, så får du brått
att lägga dig rätt för att sova gott.
Jag hoppas det dröjer en liten stund...
Jag hoppas du inte får en blund!

Texterna är många gånger så kända och ändå låter de som alldeles nyskrivna texter när de framförs och tolkas av Marie Delleskog, Mia Eriksson och Daniel Lemma.

Ett kort ögonblick får man illusionen att Mia Eriksson berättar om en incident i sitt eget liv innan man kommer på att "visst, ja, detta är ju en känd Boye dikt!".

Karin Boye som singer-songwriter

Daniel Lemmas stämma gör att man funderar på hur en dagens Karin Boye skulle kunna ha blivit en berömd singer-songwriter, i alla fall med rätt manager och med Fredrik Jonsson som medkompositör. Stjärnornas tröst finns även insjungen som skiva av Daniel Lemma.

Marie Delleskog är högt placerad bredvid något som ser ut som ett stort dockskåp - Livet blir
lagom stort för att få plats i dikterna och i Skymningslandet kan man betrakta de små dockliven, så där lite grann från ovan.

Livsbejakande föreställning

Dekoren är full av guld och glitter, ljus och speglar - men man ska inte låta lura sig av Karin Boyes sorgsna rykte, eller Halloweenskeletten som är målade på väggarna. Stjärnornas tröst är en i allra högsta grad levande och livsbejakande och positiv förställning.

Stjärnornas tröst -  en livsbejakande föreställning!
Nära, intim, varm och finstämd.

Den sortens föreställning som lever kvar länge hos betraktaren.

På något sätt utstrålar denna föreställning mer äkta värme och julstämning än de flesta julshower.

Missa inte denna nypremiär!

Karin Boye på språng i Göteborg

På väg till eller från Stadsteatern i Göteborg kan du också passa på att hälsa på Karin Boye statyn utanför Stadsbiblioteket - där ligger ofta blommor, som förbipasserande haft med sig till Karin. Karin-statyn ser fortfarande ut att vara på väg. Inte iklädd sorgsen resdräkt, men med spänst i steget och ständigt på spaning efter nya upplevelser och nya vinklar och vrår i Skymningslandet.

BG


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.