söndag 3 december 2017

SCEN: Allt ljus på RONDO - 20 år av spektakulära shower!

Allt ljus på Rondo
- 20 år med krogshower och folkkära musiker och artister


- Finns det något roligare att göra än en krogshow?


Tomas Ledin och Marianne Rundström på Bokmässan i Göteborg 2017.

Vad är absolut roligast? Vad är höjdpunkten i en karriär? När Tomas Ledin samtalar med Marianne Rundström på Bokmässan i Göteborg om sin nya bok, en musikbiografi med titeln Inte ett moln så långt ögat kan nå, så kommer de in på guldkorn i karriären, det absolut roligaste som Ledin har varit med om, som världsturnén med ABBA, ANC-galan och Rocktåget ... och att sätta upp en egen krogshow. Showtime. Ledin fick blodad tand och nu är det dags för nästa krogshow: Skarpt läge. Premiär på Rondo den 18 januari 2018.

Många artister säger liknande saker: att det känns som en utmaning att göra en krogshow, men det är väl värt satsningen, för det är så roligt och så tillfredsställande när allt klaffar. Och man kommer nära publiken. Det blir en upplevelse för livet.

Showtime är en av många hyllade produktioner som hade sin premiär på Rondo, som i år fyller 20 år. I alla fall som plats för krogshower. Men som plats för musik och dans har stället en ännu äldre historia. En riktigt söt historia.

Rondo 2017  - Bo Kaspers Orkester uppträder.


Socker, dansband och Melodifestival

Rotundan öppnades som danspalats den 10 januari 1940 och här spelade alla Sveriges största dansband. På marken där danspalatset byggdes låg det tidigare ett sockerbruk. 1956 byggdes Rotundan om och 1958 ändrades namnet till Rondo. 1990 sändes Melodifestivalen från Rondo med Carin Hjulström som programledare.

År 1997 byggdes Rondo om till showkrog och det är nu för tiden just krogshowerna som man kopplar ihop med Rondo. Regi, manus, ljuseffekter, scenografi, koreografi, artister ... Man letar upp det mesta av det bästa och valet av artisterna har uppvisat en stor bredd. Det är vanligast med soloartister på krogshowerna, men några band finns också med på listan.

Lena Philipsson, Nanne Grönvall, Lill-Babs, After Dark, Sven-Ingvars, Christer Sjögren och Kikki, Bettan & Lotta och givetvis Tomas Ledin har alla gjort bejublade krogshower här.

Det är nu 18 års gräns på Rondo, men yngre musikfans får komma in i målsmans sällskap - och många av artisterna har unga fans - det märktes speciellt när det var Nanne Grönvall som uppträdde!

Fem guldkorn från 20 år

20 år med Rondos krogshower. Något som många artister beskriver som en av höjdpunkterna i sina karriärer. Det kanske är dags att fira med att ta ut fem guldkorn ur den 20-åriga historien?

Jag börjar med de två senaste åren - två shower som man fortfarande kan se.

Guldkorn nummer ett: After Dark - This is it hade premiär på Rondo hösten 2016 och nu går showen på Oscarsteatern - passa på att se This is it, som lär vara After Darks avskedsföreställning. Om inte Christer Lindarw ändrar sig. Men inga planer finns just nu för mer After Dark efter den 16 december 2017.Läs mer om After Dark - This is it - här:


http://tidningenkulturen.se/index.php/scenkonst/kritik-om-scenkonst/21969-scenkonst-this-is-it-40-ars-jubileum-och-den-sista-after-dark-showen


Svar: JAAA!


Guldkorn nummer två: Allt ljus på oss med Bo Kaspers Orkester. Showen går just nu på Rondo, ända fram till och med den 16 december. Bo Kaspers firar sitt 25-års jubileum med att för första gången sätta upp en krogshow."Det tog oss dryga 25 år att hamna här” förkunnar man i programhäftet för bandets krogshow, men det var ödesbestämt. Alla vägar går till Rondo. "Det känns så rätt", förkunnar bandet från scenen och de verkar må jättebra när de med ljusbokstäver frågar publiken om de också mår bra, och ja, alla mår bra. Kan man göra annat när musiken är bra och allt är perfekt?

Bo Kaspers har förberett sin krogshow i över ett år. Det märks att de är grymt taggade - och de spelar krogshow som om de aldrig gjort något annat. Det verkar som om bandet är som gjort för att spela på Rondo, eller att Rondo är designat för att husera Bo Kaspers. Och det dansas. Rejält. Under slutet av showen förvandlas en del av Rondo återigen till danspalats.Läs mer om Bo Kaspers Orkester och Allt ljus på oss här:


http://tidningenkulturen.se/index.php/scenkonst/kritik-om-scenkonst/23332-scenkonst-allt-ljus-pa-oss

Vän av ordning konstaterar nu att det finns tre guldkorn kvar för att det ska bli fem guldkorn från Rondos historia med krogshower.

Det kommer att presenteras ett guldkorn här varje dag - 3, 2, 1. Dags för nedräkning!


..................


Nanne Grönvall - Vild
- Den Vilda (och energiska) Nanne Grönvall på Rondo!

Året är 2008. Nannes första krogshow med titeln Vild är egentligen inte speciellt vild - den är trivsam och inkluderande med massor av allsång och taktfast stampande. Nanne har hela tiden publiken med sig. Massor av unga fans finns på plats. Nanne är en stor barn- och ungdomsfavorit. Nanne är ett energiskt litet krutpaket som byter kläder mellan nästan varje nummer och utstrålar kärlek till hela publiken - och en varm atmosfär sprider sig.
Nanne gick mot strömmen, intryck från 2008 ...

Missa inte den här showen med Nanne Grönvall och hennes otroligt charmiga Melodifestivalpotpurri – det är faktiskt som en liten musikal, gjord med stor värme och humor. Fyra starkt lysande stjärnor till Nanne och hennes dansare! Nanne är Best in Show 2008!

Energin är enorm, utstrålningen är bländande … Medan andra artister slår ihop sig två eller tre eller flera och tror att ”mer är bättre” så går Nanne, som faktiskt började i en grupp (Sound of Music), tufft mot strömmen och gör solo en mycket bättre show än vad de flesta andra artister tillsammans. Det här är (minst). femton gånger bättre än Lena Ph och Orup, Ladies Night, idol-EMD och alla andra mer eller mindre konstiga konstellationer. Som inte levererar.

Nanne höjer låtarnas nivå

I Nannes fall så höjs även låtar som vanligtvis inte är fullträffar något enormt av utförandet och showandet. Nanne är född skådespelerska. Scenografin är också perfekt, öppningsnumret när Nanne kommer ut ur en Piet Mondrian tavla är utsökt – Nanne är ju själv allt annat än fyrkantig och tre färger, kontrasten är perfekt. Fyra fenomenala dansare hjälper till att höja helhetsintrycket, men framförallt är det Nanne själv som bär showen på sina späda axlar – eller snarare höga klackar. Scenbyten och klädbyten duggar tätt. Publiken sjunger glatt allsång till ”Pissenisse” och hummar med i ”Håll om mig”. Det går inte att hålla sig. Det är omöjligt att inte falla pladask.

Prinsessa och charmtroll

Nanne är kombinerad prinsessa och charmtroll. Overkligt, energiskt vacker och samtidigt tillgänglig. Efteråt kan alla som vill få kramar och autografer. Prinsess-charmtrollet sitter lagom upphöjt på en lagom hög piedestal. Alla åldrar verkar lika odelat förtjusta. Och Nanne klarar ju allt. Från en egen ”musikal”, Sound of Music, som handlar om en Nanne istället för en nunna, till balladen ”Det vackraste” som knappt lämnar ett öga torrt – ironiskt nog gavs denna, kanske den bästa Nanne-låten, bort till en annan artist. Men nu har Nanne  själv reclaimat sången. Bra gjort. Hon har absolut ingen anledning att vara avundsjuk!

Nanne och Ebba-Li.

Efterfest - Nanne är bäst!

Efter den vilda showen Vild lugnar Nanne ner sig och sitter som en vacker prinsessa på en lagom hög piedestal och alla som vill får kramar och autografer. Kön blev lång!

Ebba-Li är ett exempel på att Nannes fanbase ständigt föryngras.

Ebba-Li säger bestämt "Nanne är BÄST!" (trots att Ebba-Lis pappa spelar i Nannes band ...)

Titel: Nanne Grönvall - Vild

Regi: Hans Marklund.

Koreografi: Hans Marklund, Roine Söderlundh m fl.

Texter: Nanne Grönvall, Hans Marklund m fl.

Kostym: Kenny Lexén

Scenografi: Rolf Sundin.

Medverkande: Nanne Grönvall, ­Peter Grönvall, Pia Karlsson m. fl. dansare och musiker................
Tomas Ledins allra första krogshow hette kort och gott Showtime! 
Tomas Ledin var kung på Rondo och fullkomligt ägde, från början till slut. Året var 2011 och Rondo bjöd på en visuell fest där hela Ledins liv presenterades i bilder och toner - och givetvis fanns många folkkära hits med.

 Showtime - Tomas Ledin är kung på Rondo!


Just nu vill jag leva - och gå på krogshow! Detta är Tomas Ledins första krogshow, ett smärre mirakel med tanke på hur många av hans kollegor som redan gjort det flera gånger om, men den som väntar på något gott ... Mycket god musikalisk Ledin-underhållning väntar, allt i regi av Edward af Sillén.

Showen startar med maxljud och maxtempo, det är inte tal om lite lagom mjukstart. Efter de inledande låtarna - alla moderna klassiker som garanterat tänder vilken publik som helst! - börjar del 2 av showen där man garanterat ser af Silléns fina handlag.

Just nu vill jag leva - Melodifestivalvinnare 1980 SVT.

"Tomas Ledin the musical"

Vi kan kalla det "Tomas Ledin the musical", komplett med nostalgiska klipp och massor av klädbyten och en total Melodifestivalfrossa. Musikaliskt mums-mums med andra ord!

Det är intressant att Ledin själv sitter på en pall och är kommentator till låtar/kläder/händelser och han spelar även sin egen pappa, rektorn som är djupt besviken på att sonen hoppar av gymnasiet för att bli rockstjärna. En ung sångare, David Lindgren, spelar Tomas Ledin som ung och gör alla klädbyten/frisyrbyten - det är en smått surrealistisk upplevelse.

Man kan reagera på två sätt: 1) besvikelse för man vill se Ledin i högsätet hela tiden 2) förtjusning, för det är så skruvat roligt att det är snudd på genialiskt! Jag väljer tolkning 2). Och detta klimax med två stycken Ledin som sjunger Just nu vill jag leva är svårslaget! Vilken Melodifestivalvinnare!

Minns du Hollywood Melodifestivalen 1977 (SVT öppet arkiv)
 - Solidariteten gällde inte alla artister.

Solidaritet och Satellit och den verkliga vinsten

Det roligaste ögonblicket i showen är när Ledin skarpsynt analyserar det musikaliska 1970-talet i Sverige med orden: "Solidariteten de talade om gällde inte artister som mig."

Det märkligaste ögonblicket är när det plötsligt blir allsång på Rondo till Ted Gärdestads Satellit. Tomas Ledin kom tvåa i Melodifestivalen det året som Satellit vann - men Ledin fick den verkliga vinsten när han träffade sin blivande fru, Marie Anderson (ABBA-mannen Stikkans Andersons dotter) för första gången och fick skivkontrakt. På samma bolag som Ted.

Folk nynnar gärna med i Ledins låtar också, det märks att Ledin är mannen som kan förlänga den svenska sommaren.

"Nu åker vi till Normandie!"


Efter "Ledin musikalen" lugnar tempot ner sig med att Ledin tar publiken till en strand i Normandie och sedan höjs åter showen till orkanstyrka.

Publiken är stormförtjust.

Många kan tänka sig att se Ledin showen fler gånger. En nostalgitripp som känns helt rätt och helt modern.

Bra jobbat av Ledin och av af Sillén!

Sommaren är kort - men Ledins succé på Rondo kommer att vara länge!

Betyg: 4


Titel: Tomas Ledin: Showtime

Plats: Rondo, Liseberg, Göteborg, hösten 2011

Medverkande: Tomas Ledin, David Lindgren, m.fl.

Regi: Edward av Sillén


Fotonot: Med facit i hand spådde jag rätt - succén varade länge! Det blev 43 extraföreställningar av Showtime - förutom de 58 föreställningar som ursprungligen hade planerats.

BG


.......................
Stjärnan har landat! - Allt gnistrar och glimmar i ett splitternytt kalas!

Direkt från månen: superstjärnan har landat! Lena Philipssons Min Drömshow, förra årets påkostade 25-års jubileum på Cirkus i Stockholm, har förvandlats till en ännu bättre föreställning med en uppgraderad Lena Ph 3.5 på Rondo, Liseberg. Scenen är ny, scenen är rund, och allting kan hända!

Att ha en rund, roterande scen mitt bland borden på Rondo är genialiskt. Publiken är så nära Lena att de kan röra vid henne, och Lena är inte rädd för publikkontakt. Manuset är lättsamt och roligt och tack och lov är Lena Ph en ironisk stjärna som passar att ha ett humoristiskt manus.

Närkontakt av tredje graden, med stjärnan som nyss har landat ...


Scenografin av Ernst Billgren är både vacker och spektakulär, koreografin från Bounce är perfekt, de manliga dansarna förvandlar "Det gör ont till" ett helt nytt nummer, Lena Ph som balettdansös river ner skrattsalvor och en dansare som spelar ett galet litet fan slickar glatt på Lenas vattenglas medan hon ligger på en divan "helt naturligt" och får födelsedagspresenter.

Visst ska en diva ha en divan? 

Som Lena själv påpekar: 25 var förra året. Men det var så roligt att fylla 25 (som artist) att hon firar ett år till. För 26 år sedan sjöng hon "Kärleken är evig" - men vad hände nu Lena för 25 år sedan? Svar: "Dansa i neon". Det var hennes bidrag som hon framförde på Melodifestivalen som det året gick på Liseberg. Den som Lotta Engberg vann.
"Hon hänger fortfarande på Liseberg!" påpekar Lena Ph med spelad skadeglädje.


Det är ett hårt jobb att vara en diva på en divan
- men någon måste göra det!

Ibland sitter allt perfekt: låtar, manus, koreografi, kläder och scendekor. Det blir inte för mycket allvar, inte för mycket drift kring gamla axelvaddar och hemsydda kläder ... för som Martin, Lena Phs fan i showen, påpekar: vi gillar ju egentligen det gamla. Vi vill inte att våra stjärnor ska förnya sig hela tiden. Vi vill känna igen oss!

Martin - Lena Philipssons fan i showen - gör allt för att imponera.

"Som födeseldagspresent till mig själv unnar jag mig ett fan på scenen" säger den ironiska divan Lena Ph från sin divan. Och hennes fan unnar sig att slicka på vattenglaset.

Detta är det bästa med Lena Phs Drömshow. Vi känner igen oss, samtidigt som låtarna är så upphottade och förnyade i sina nya glittriga kostymer att vi samtidigt får något nytt.

Lena Ph förtjänar toppbetyg för sin insats i denna show, men det gör även alla de som jobbat med den.

En otroligt vacker Lena Ph sjunger det glittrande avslutningsnumret.


Lena Ph - vacker i glittrande svart spets!


Den enda kritik som hördes vid 08-premiären av Drömshowen var att låtarna egentligen inte är bra och är Lena egentligen en bra sångerska och är inte texterna lite väl banala?

Svar på tal: Lena Ph är inte Malena Ernman, men det är ingen som förväntar sig detta, och visst, låtarna kanske är banala om man skriver ut texterna, menmed en sådan proffsig produktion och kombinationen Billgren och Bounce bakom showen är det ingen som märker detta!

Förresten var uppstoppade rävar i mosaik också banala innan Ernst Billgren gjorde "stor konst" av dem.

Att det är folkligt och lite banalt hindrar inte att det också är helt enkelt underbart - just därför att det bejakar sin egen folklighet och banalitet och inte försöker förnya sig själv genom att slå knut på komplicerade saker.

Lena charmar publiken helt naturligt!

Vi pratar ju om Lena Ph. Inte Malena, Lisa Nilsson, Regina Lund eller nån. Hennes namn är Lena Philipsson och det är Hennes Drömshow.


Lena Ph - finalnummer i Min Drömshow
Regi: Fredrik "Benke" Rydman från dansgruppen Bounce
Titel: Min Drömshow

Artist: Lena Philipsson

Scenografi: Ernst Billgren

Koreografi: Bounce

Plats: Rondo, Liseberg, hösten 2012

BGInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.