fredag 22 december 2017

FILM: The Greatest Showman - "The Greatest Mess" om en X-men familj utan så speciella förmågor

Hugh Jackman mitt i cirkusen.

Regi: Michael Gracey
Manus: Jenny Bicks, Bill Condon
Medverkande: Hugh Jackman, Zac Efron, Michelle Williams, Rebecca Ferguson m.fl.
USA, 2017
20th Century Fox

The Greatest Showman skulle ha kunnat bli en riktigt bra film med ett annat manus och en annan regissör (någon som inte bara gjort reklam och musikvideos och gör en hel långfilm som en reklam för musikvideos). Och med några andra skådespelare.  Som inte är Disneykloner. Hugh Jackman är givetvis en bra skådespelare, albeit alldeles för snygg och med alldeles för skinande vita tänder för att se ut som P.T. Barnum. Michelle Williams är också alldeles för snygg för rollen som frun, och har inte mycket att göra i rollen förutom att gnistra med sitt perfekta tandkrämsleende  och "det svåra livet" består bara av att tvätta redan snövita lakan --- och de båda döttrarna växter inte en millimeter trots att åren  går.

Klonade karaktärer

Rebecca Fergusson är hemsk som Jenny lind - inte lik på något sätt, varken till sätt, utseende eller sångröst. Hon bräker ut samma menlösa popballader som alla andra i den här handlingen. Hur kan någon röras till tårar av det? Visst, man känner för att gråta, men det är inte för att det är vackert.

Disney-klonerna Zac Efron och Zendaya borde ha struktis ur handlingen helt. De har inget med handlingen att göra, de har inga hinder att övervinna, de får inte upp intresset hos publiken, de är långtråkiga och de har inte ens några verkliga förlagor (som de andra karaktärerna i den här cirkusen) - vilket borde ha gjort det än lättare att rensa bort dem, för allt får som bekant inte plats i en biopic.

Såna här kloner dyker upp i nästan varje film och tv serie och man är hjärtligt trött på dem. De ser ut som om de gör reklam för pepsi eller burger king eller tuggummi eller något annat helylle-amerikanskt.

Hela The Greatest Showman ser faktiskt  ut som High School Musical där ett helt gäng människor omotiverat dansar och sjunger i kör, medans handlingen påminner om Sing, den tecknade filmen där en cynisk koala med hjälp av ett får ska producera värdens bästa show med hjälp av ett antal djur som alla är misfits. Men koalan får dem att inse deras sanna värde, speciellt den blyga elefanten Meena.

Koala vs. Barnum

Här spelas Koalan av Hugh Jackman, den rike fårskallen han värvar av Zac Efron och den blyga elefanten spelas av den blyga skäggiga damen. Koalan, förlåt Jackmans P.T. Barnum är så klart intern som utnyttjar freaks. Han Ser Dem och Uppmuntrar dem Alla. Så snällt! De blir en Familj så när teatern blir totalförstörd (precis som i Sing) så bygger de alla denna fina Familj upp allt tillsammans igen! Men de har bara råd med en tomt, så det får bli ett tält. Och så sätter Familjen upp en Show tillsammans och alla dansar och sjunger. precis som i Sing. Förutom att man inte får några discogrisar i The Greatest Showman och förutom att Sing var rolig och det är inte The Greatest Showman. Det är bara en film som tar sig själv på allt för stort allvar medans den klampar omkring i klaveret och ser ut som en alldeles för lång musikvideo.

(I verkligheten var P.T. Barnum långt ifrån politiskt korrekt av sig - och att cirkusen ska åka för att träffa Drottning Victoria ... varför skulle hon ha något emot svarta personer i cirkusen? Det hade hon inte i verkligheten, hon hade något emot slaveri och orättvis behandling, frigav en "slav" som hon taktlöst gavs i present och hade folk med alla möjliga hudfärger och religioner som vänner. Så när Zac Efron säger drottningen får se oss alla eller ingen med en blick på de svarta tvillingarna ... så är filmen fullständigt hycklande. Speciellt med tanke på hur "politiskt inkorrekt" Barnums verkliga cirkus behandlade färgade.)

High School Musical o-trovärdig kärlekshistoria

Kärlekshistorien mellan Zac Efron  och Zendaya är absolut sämst. De är sådana där rentvättade Disney-TV-karaktärer som man helst vill slippa se i en film över huvud taget, det är illa nog att de finns i TV-serier.
Deras kärlekshistorier är inte det minsta provocerande eller Freak-ovanlig.
När Zacs karaktär kommer till cirkusen och blir kär väljer han klart den enda som inte ser ut som en freak i hela cirkusen - en tjej som är supersmal och har supervita tänder ... inte någon som är för tjock, för lång eller för skäggig eller för hårig ... Det finns en karaktär som ser ut som Lejonkvinnan (den filmen hade mycket bättre cirkusscener!) --- han kunde ha blivit ihop med en lejontjej eller den skäckiga damen. Det var mycket mer provocerade när Zac Efton blev ihop med en tjock tjej i Hairspray, för tjock är ju det sämsta en tjej kan vara i amerikanska filmer och TV-serier - de får i princip aldrig existera annat än som en komisk side-kick någon enstaka gång. Alla tjejer ser vanligtvis ut som Zendaya - mycket smal, lagom kort och supervita tänder och utslätad, nystruken plastig hy. Det vanliga för tjejer i amerikanska filmer och tv serier är att se ut som om de fortfarande går i high school hur gamla de än är och att se väldigt rena och smala och polerade ut --- och att bara existera i filmen eller tv-serier för att vara ett kärleksintresse till en manlig huvudroll. Zendaya är intet undantag.

Helgerån mot Jenny Lind

Det absolut sämsta förutom att ha Zac och Sendaya med som ett High school musical kärlekspar som tar upp massor av onödig och långtråkig tid i filmen är portättet av Jenny Lind.

Hon är en av världens bästa operastjärnor genom tiderna.

Och så sjunger hon inte ens opera.

Hur hon framställs är helgerån - det sägs i filmen att hon var kär i PT Barnum (som var en ful gammal gubbe!) och det var hon inte! I filmen framställs det som om Barnum står emot denna europeiska femme fatale och går tillbaka till den heliga amerikanska familjen. Är detta något slags reverse metoo grej som hävdar att unga snygga tjejer VILL få ihop det med harvey-weinstein-gamla-gubbar som ger dem jobb?

Jenny Lind var FÖR gratis utbildning för alla

Och  det påstås dessutom i filmen att Jenny Lind  var oprofessionell och avbröt turnén för att han inte älskade henne tillbaka ... och Jenny Lind var aldrig oprofessionell. Hon avbröt samarbete för hon insåg att Barnum var oprofessionell - och något av en skitstövel. Hon var inte intresserad av pengar.

Hon gav hela sitt gage, i dagens värde tio miljoner dollar, till svenska skolor, så att de skulle bli GRATIS! Så att även fattiga barn kunde få gå i fina skolor! Utbildning är inte ett privilegium, utbildning ska få vara för alla.

DET tar man inte heller upp --- något som hade varit inspirerande att ta upp i en film av idag --- för skolor i USA kostar alldeles för mycket och även i Sverige börjar betalskolor att växa fram. Rätten till gratis utbildning är något att kämpa för! och Jenny Lind gjorde det! Men detta är ett slag som måste vinnas gång på gång! Man kan aldrig stanna upp och vara nöjd.

Utnyttjade Barnum freaks?

Den verklige PT Barnum var varken som snygg eller så snälle eller så sympatisk som Hugh Jackmans karkatär. Den verklige PT Barnum hade blivit ett perfekt objekt för en dramafilm gärna med dokumentär stil - var han verkligheten en sådan vän till alla freaks eller utnyttjade han dem och exploaterade dem?

Det finns gott om böcker om PT Barnum och om cirkusliv förr i tiden.

Läs tex. Hetty Feather serien av Jacqueline Wilson, Cirkusflickan av Camilla Lagerkvist (här ser man verkligen hur cirkusen utnyttjade folk på fel sätt) och se Lejonkvinnan, där freaks utnyttjas i vinstsyfte ...

The Greatest Showman är A Great Disappointment och A Great Fraud. Eller Humbug, som Scrooge hade sagt. Jackman har till och med en Humbug hatt på sig i filmen.

Det mest deprimerande är att filmen marknadsförts så effektivt! Folk över hela välden kommer att se och tro på detta miserabla porträtt av Jenny Lind. Det är den sämsta personskildring jag någonsin sett.

En koala, en rik fårskalle och en sjungande elefant

En koala, en rik fårskalle och en sjungande elefant. En teater som förstörs och byggs upp igen.

En Hugh Jackman, en Zac Efron och en sjungande skäggig dam.En teater som förstörs och byggs upp igen.

Den första versionen, den med den sjungande elefanten, var bättre. För till syvende och sist fick man mindre familjetjafs och mer dansande grisar.

OM man bara vill se en samling freaks som stöttar varandra och blir en familj ... så är X-men sagan bättre och mer realistisk. Här finns de långa, de korta, de håriga, de tjocka, de blåa, de röda, de eldiga och de kniviga. Som Logan.

Förresten: De måste också, som en familj, bygga upp teatern igen, när den förstörts till grunden. Fast teatern i detta fall är en skola.

Men skolan är åtminstone gratis. Jenny Lind Would Approve.

Cirkusen stängd

Den verkliga PT Barnums cirkus har gått i graven får gott. För få besökare och för höga kostnader gjorde att the Ringling Bros. och Barnum & Bailey Circus stängde butiken 21 maj 2017 efter 146 år med cirkusaffärer. Cirkusen stängde sju månader innan filmen öppnade.

I verkligheten är tydligen barn inte så imponerade av några verklige elefanter och vita hästar längre - de föredrar tecknade discogrisar på bio.

B.B.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.