måndag 18 december 2017

FILM: Star Wars The Last Jedi vs. Dunkirk - Christopher Nolan gör det bättre!


Flyga i formation, skjuta och saker brinner och låter i rymden ... Star Wars The Last Jedi.

Flyga i formation, skjuta och saker brinner i luften ... Dunkirk.

Nya Star Wars The Last Jedi vs. Dunkirk ... Den förra filmen slår just nu rekord på bio, den senare har precis kommit ut på DVD/BD och borde slå rekord på Oscarsgalan (och kamma rent på BAFTA).

Huvudintrigen i nya Star Wars TLJ är i princip densamma som i Dunkirk ... Det onda, stora Luftwaffe vs. gulliga små Spitfires, dogfights i luften (eller i rymden), medan stackars oskyldiga allierade (eller rebeller) försöker undkomma ... det går inte i det stora fartyget, för det är för lätt att träffa, så man försöker med massor av små fartyg istället.

Det fattas bara att små fiskebåtsrymdfartyg kommit seglande.

Och någon måste offra sig för att resten ska komma undan.

George Lucas gillade förresten andra världskriget filmer och redan den första Star Wars filmen från 1977 innehåller luftskrider modell Luftwaffe vs. RAF. Everyone loves a good dogfight! Och rebellernas små farkoster och deras överlägsna mobilitet lär vara baserad på Spitfires och deras rörlighet.

Skillnad: hur kommer sig att det blir en massa skottljud och eld och explosioner i rymden när det inte finns någon luft som kan fortplanta ljud och ingen syre som kan se till att saker brinner?

Och hur kan killarna i The Big Bang Theory vara så inne på Star Wars och se filmerna om och om igen --- de är alla utbildade fysiker (eller i alla fall "scientist") så borde den linkongruensen reta gallfeber på dem?

Av Dunkirk på jorden och Dunkirk in space var den förra mest spännande. Man slapp en löjlig casinoscen. Spänning och bra luftstrider och en storskalig evakuering .... man behöver inte mera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.