tisdag 5 december 2017

FILM: Your name - Otroligt vacker och spännande japansk animé

Delade världar ... i samma land.


Regi: Makoto Shinkai
Titel: Your name
Manus: Makoto Shinkai
Medverkande (röster, original): Ryunosuke Kamiki, Mone Kamishiraishi, Masami Nagasawa, Etsuko Ichihara, Ryo Narita, Aoi Yūki, Nobunaga Shimazaki, Kaito Ishikawa, Kanon Tani
Japan, 2016
Triart films

Det är inte ofta man ser en film som är otroligt vacker, otroligt spännande, mycket rolig och dessutom djupsinnig och känslosam. Your Name vågar ta stora känslor på allvar, vågar ta tonårstiden på allvar och vågar ta tag i en krånglig intrig med samma självklara lätthet som människorna i filmen flätar vackra snoddar. Något som är mycket bra är hur stad och landsbygd ställs mot varandra, för båda finns i Japan. Vi är vana vid att tänka på Japan som Tokyo, men det finns också de som håller på med jordbruk, hantverk och uråldriga traditioner någonstans ute på landet.

Min favorit i filmen är mormor och de sagor och legender som berättar. Det finns en sanning i dem ... Och mormor märker direkt när hennes barnbarn är hennes eget och när det finns någon annan i hennes kropp i denna "Freaky friday" film som först är rolig, sedan romantiskt och sedan sanslöst spännande. Om Armagedon gjorts i japan Kanske det hade blivit en bra film med konstnärlig klass!

Your Name är regisserad av Makoto Shinkai, som också skrivit filmens manus. Filmen är baserad på Shinkais bok med samma namn, publicerad en månad före filmen. Your Name berättar historien om en kvinnlig gymnasist från landet och en manlig gymnasist från Tokyo som byter kropp med varandra.

Filmen blev en oväntat stor bioframgång i Japan, med totalt 18,9 miljoner sålda biobiljetter (fjärde största biljettförsäljningen för en film i Japan, bland animerade filmer endast överträffat av Spirited Away). Hösten 2016 toppade Your Name den japanska biostatistiken nio veckor i rad. Filmen väntas få biodistribution i 92 länder och hade svensk premiär den 12 april 2017. Nu finns den på DVD och BD. Detta är en måste-ha film!

Handlingen utspelas dels i småstaden Itomori i den bergiga Hida-regionen, dels i storstaden Tokyo. Huvudpersonerna är två gymnasister, där den ena, Mitsuha, är trött på livet på landet och önskar att hon vore en snygg kille från Tokyo. Hon tar hand om en släkthelgedom. Den andra huvudpersonen, Taki, bor i Tokyo.

I filmen byter de två huvudpersonerna kroppar med varandra, vilket har sina sidor. Och det byts tillbaka. Parallellt med att Taki och Mitsuha försöker vänja sig vid det hela, funderar de omkring varför det hela sker, om det finns en djupare orsak.

Your Name börjar, och slutar, med ett meteoritregn. Det är ett vackert men farligt skådespel som understryker människornas litenhet och utsatthet för obevekliga naturkatastrofer. Genom ungdomarnas kroppsbyte krockar storstad och landsbygd, det traditionella och det moderna, även om mänsklighetens alla ytterligheter blir futtiga då de underställs det brutala hotet från himlen.

Men det kunde lika gärna ha varit en tsunami eller en jordbävning eller ...

Folk i Japan vet att de lever på lånad tid. Om saker hänt för 1000 år sedan är det troligt att de händer igen. Förr eller senare. Det är bara att hoppas på "senare".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.