söndag 24 december 2017

SCEN: Nötknäpparen som sagolik isbalett

Nötknäpparen inleds med en magisk speldosa ...

På isbanan på Liseberg visas den sagolika isbaletten Nötknäpparen. Föreställningen bjuder på Sveriges främsta konståkare, klassisk musik och spektakulära kostymer. Föreställningen ingår i entrén till Jul på Liseberg.

Hela området runt isbanan inspireras av sagan om Nötknäpparen – julbaletternas julbalett som utspelar sig i Claras vackra vardagsrum natten före julafton. Under den väldiga guldgranen ligger gigantiska paket och intill finns en förgylld liten speldose-karusell.

Clara får en nötknäppare i julklapp!
Nötknäpparen finns i många olika versioner, till exempel som konstsaga från 1816 av den tyske författaren E.T.A. Hoffmann. Den har även givits ut på svenska som En nötknäppares öden och Nötknäpparen och råttkungen. Den utspelar sig på julafton och handlar om en sjuårig flicka som får uppleva hur hennes favoritjulsak, en mekanisk nötknäppare, blir levande, besegrar den onda råttkungen och tar med sig henne till ett magiskt kungarike befolkat av levande dockor. Berättelsen gavs ut på svenska för första gången 1848, varefter flera nyöversättningar har följt.

Hoffmanns saga är förlaga till Pjotr Tjajkovskijs balett Nötknäpparen från 1892. Såväl Tjajkovskijs balett som sagan i original har inspirerat till många olika uppsättningar och versioner som balett, film, teater och som här: isbalett. 

Vackra som svanar.
Vilket inte är så förvånande. Det här är en snygg föreställning med massor av olika fascinerande roller. Ögongodis är bara förnamnet när man pratar om Nötknäpparen - man kan se isshowen på Liseberg utan att känna till sagan eller utan att förstå hela handlingen och det är helt magiskt vackert i alla fall.

Sprakande färger, massor av isdansare, roller som omfattar allt från uppvridbara dockor till busiga möss eller råttor ... och en av mössen som gör en backflip på skidskorna får stående ovationer!

Clara på släden somnar och den magiska klockan slår tolv slag ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.