söndag 10 december 2017

FILM: Cars 3 - tillbaka till rötterna med Route 66, småstad och veteranbilarRegi: Brian Fee
Titel: Cars 3
Röster i originalversionen: Owen Wilson, Armie Hammer, Nathan Fillion, Kerry Washington m.fl. 
Svenska röster: Martin Stenmarck, Mikaela Ardai Jennefors, Gustav Levin, Magnus Mark.
USA, 2017
Walt Disney Home Entertainment
 
Cars slog igenom med en hyllning till Route 66 - och alla små amerikanska  städer med sin unika historia. Alla "original" i byn där Lightning McQueen hamnar är givetvis också bilar - det här är en antropomorfisk värld där alla är spelas av fordon. Korna är t.ex. traktorer! Och fåglarna små segelflygplan ...

Cars 2 var jätterolig, en utflykt till världens 4 hörn, samtidigt det var en spionthriller historia som gav Lightning McQueens bästis Tow-Mater en större roll.

Cars 3 går tillbaka till rötterna - till Route 66 och alla småstäder, här finns massor av historia och massor av veteranbilar att upptäcka!

Vilka som får vara med och inte ... en "färgad" veteran bil säger ironiskt att om man väntar på en inbjudan till racing världen får man aldrig någon. Den rosa och vita kvinnliga veteranbilen håller med och säger att hon snodde sitt första startnummer för att visa att hon var lika bra som grabbarna - sedan vann hon 38 gånger på raken!

Lightning McQueen hamnar på dessa avfartsvägar eftersom han tappat inspirationen att vinna. Han har blivit lite som Björn Borg när han la av (alldeles för tidigt) - mer rädd för att förlora än glad för att vinna.

Eller "you've lost your mojo" som den färgade veteranbilen säger.

Lösningen för McQueen är att gå "back to the roots" - han letar upp sin gamla tränares tränare för att hitta glädjen i racing igen. Han egen "tränare" från det stall där han ingår i följer med - hon är helt värdelöps som tränare, hon har aldrig kört utomhus, hon har aldrig tävlat, hon har inga bra tips att komma med, hon kan inte ens motivera sig själv (ännu mindre Lightning McQueen) och när Lightning vill träna på stranden tar hon med sig "the treadmill" till stranden - köra på sand kan hon inte heller. Stackars Lightning hinner inte träna speciellt mycket, eftersom han måste rädda sin tränare hela tiden. Som när hon hamnar i ett stort sandhål på stranden. Eller som när de båda av misstag hamnar i ett crazy eight race där "last one standing" vinner. ingen har någonsin lyckats slå Miss Fritter, den galna skolbussen. (Man kan fråga sig vem hon kör till skolan, eftersom det inte finns några barn i den här världen, det finns bara bilar). Lightning räddar sin tränare gång på gång --- tills han lyckas slå ut Miss Fritters och själv köra fast i gyttjan och tränaren vinner.

Sedan ger Lightning upp sin egen tävlingsplats för att låta tränaren tävla.

Sensmoral: en tävlare är en bättre tränare än en tränare!

Animeringen i Cars 3 är helt briljant --- ibland tror man att man kollar på rikgita bilar och vips, så blinkar de med sina ögon i vindrutan och så kommer man på "nej, det här är ju animerat".

Det här är en kul hyllning till gamla bilmodeller och till Route 66. Och tränaren påminner på något sätt om en liten kycklinggul postbil ...

Enda felet är att det inte blir mycket av Tow-Mater i den här filmen.

Hoppas han kommer tillbaka på nya spionuppdrag igen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.