fredag 22 december 2017

FILM: Jumanji: Welcome to the Jungle - Jack Black som Bethany är årets roligaste filmkaraktär!

Jumanji: Welcome to the Jungle med Nick Jonas, Dwayne Johnson, Karen Gillian, Jack Black och Kevin Hart.

Regi: Jake Kasdan
Titel: Jumanji: Welcome to the Jungle
Medverkande: Dwayne Johnson, Jack Black, Kevin Hart, Karen Gillan, Nick Jonas, Alex Wolff,
Madison Iseman, Ser'Darius Blain, Morgan Turner, Mason Guccione, Colin Hanks m.fl.
USA, 2017
Sony Pictures Entertainment

Jumanji: Welcome to the Jungle är en trevlig och rolig film som har premiär lagom till julhelgen. Det här passar som popcornfilm - här finns ironiska blinkningar till Indiana Jones filmerna med alla sina överdrivan filmer och en mini-homage till Robin Williams och originalfilmen (blinka och du missar det) men man behöver inte ha sett den första filmen för att gilla denna. Det här är något helt nytt som står för sig själv och det verkar för en gångs skull som om man inte försöker bygga upp en franchise, något som ska gå i evigheter. Filmen har ett slut! Spelet förstörs av en bowlingboll! Hurra! Bara det att man har lyckats göra en film med en början, en mitt och ett slut är helt underbart.

Något som också är underbart är hur filmen driver med de gamla high school klichéerna. För de fyra high school ungar som hamnar i videospelet Jumanji och förvandlas till sina avatarer tar alla med sig de egenskaper som de hade som tonåringar i den verkliga värdlen.

Det vanliga livet på high school

I den verkliga världen ser vi hur de är som helt vanliga high school ungar, sådana vi sett i de flesta filmer förr.

Alex Wolff spelar Spencer Gilpin, en spenslig, smart och nördig judisk kille som älskar att spela video- och dataspel (tur för gänget med tanke på vad som händer sedan!) och är rädd för ekorrar - ja, han är rädd för det mesta - och allergisk mot det mesta och har en regnjacka på även när det inte regnar.

Madison Iseman spelar Bethany Walker, den snyggaste tjejen i skolan och hon är helt beroende av sin telefon och att posta selfies hela tiden. Ett beroende som till sist leder till kvarsittning. (Man får inte använda telefonen under prov!)

Ser'Darius Blain passar som Anthony "Fridge" Johnson, a sportfåne och fotbollskille som blivit för populär för att vara vän med Spencer - utom när han kräver att han ska göra hans läxor åt honom. Fusket gör att både han och Spencer får kvarsittning.

Den hitintills okända Morgan Turner spelar Martha Kaply, en blyg och smart tjej som satsar allt på att komma in på Princeton. Och hon är inte intresserad av gympa alls. Något som leder till kvarsittning (det och att hon mopsar upp sig mot gympaläraren).

Städning med förhinder

Under den fruktade kvarsittningen ska de fyra egentligen städa ut ett gammalt förrådsrum, men under städningen hittar Spencer videospelet Jumanji i en låda med donerade saker - och det finns fem olika karaktärer att välja mellan. En av dem, en äventyrlig pilot, är redan upptagen. Men det finns flera kvar ... en till dem var!

Spencer väljer Dr. Smolder Bravestone, Fridge väljer Franklin "Mouse" Finbar, Bethany väljer Professor Shelly Oberon "det kurviga geniet" och så finns det bara en avatar kvar för den blyga flickan Martha att välja - det krävs en del övertalning men till sist tar hon den kvarvarande avataren: "killer of men" Ruby Roundhouse.

De fyra sugs in i spelet och förvandlas till sina avatarer. Martha är plötsligt en supersexig tjej i Lara Croft korta shorts och kort top. Hon trivs inte alls i kläderna och klagar på att de är opraktiska att ha på sig i djungeln. Hon spelas nu av Karen Gillian. Fridge är förskräckt över att ha blivit en halvmeter kortare - han spelas av Kevin hart, vars röst går upp i falsett hela tiden. Spencer har förvandlats till ett muskelberg - spelad av Dwayne "The Rock" Johnson. Men värst är det för Bethany - hon har blivit en medelålders överviktig man - Shelley visade sig vara smeknamn Sheldon. Hon spelas av Jack Black. Och han är så klart roligast i hela filmen. Han har aldrig varit så rolig som karaktären Bethany! Och Spencer är fortfarande orolig för alla sina allergier och allt annat och fortfarande rädd för ekorrar och allt annat ... fast han ser ut som The Rock!

Oi vey! sa The Rock

Det finns en viss humor i hur den nördige lille killen fortfarande ser sig själv som en liten rädd mes och säger "oi vey!" när något går galet, när alla andra ser en oövervinnerlig Herkules-hjälte, han som är sänd för att rädda Jumanji.

Alla utvecklas genom sina avatarer. Martha får lära sig att det visst är bra med gympa och hon är plötsligt en expert på karate och dance fighting och blir den i gänget som slår ner flest motståndare. Fridge får lära sig vad det innebär att vara en lojal vän - för hans avatar lille Mouse är den lojalaste vän som finns. Och Mouse är ju helt utan fysiska förmågor, så Fridge får lära sig tänka istället. Spencer får lära sig att vara en ledare och att sluta vara rädd. och Bethany ... hennes resa är helt enkelt bäst.

När de träffar Nick Jonas, som spelar den mystiska piloten Seaplane McDonough (det visar sig att piloten är en avatar för Alex Vreeke, en kille som sögs in i spelet för 20 år sedan och som inte förstår att tiden gått eller att telefoner har utvecklats eller att Cindy Crawford inte är snyggast i världen längre)  blir hon störtförälskad. trots att hon ser ut som Jack Black.

Jonas + Black = Sant!

Att se en kärlekshistoria mellan Nick Jonas och Jack Black är skitkul - men det är också rörande - speciellt när Bethany ger ett av sina egna liv. Hon har genom handlingen gång blivit osjälvisk och snäll och empatisk. Hon förklarar att det är för att hon blivit av med sin telefon. Alex kommentar om ordet "telefon" i framtiden betyder något annat ... är verkligen på på pricken roligt!

Bästa scenen är annars mellan Jack Black och Karen Gillian - när den snygga tjejen ska lära den nördiga tjejen att flirta och att "svassa". Det har man ju sett förr ... förutom att nu ser den snygga tjejen ut som Jack Black och den nördiga tjejen ser ut som Lara Croft!

Jumanji: Welcome to the Jungle är en sådan där film som alla generationer kan ha roligt åt, och det skrattas i biosalongen från början till slut. Men filmen innehåller också en hel del allvar - och när de fyra kommit tillbaka till sin vanliga verklighet är de alla förändrade, trots att de fortfarande ser ut som vanligt.

Leva livet på riktigt

De båda tjejerna är vänner på riktigt och Bethany bryr sig inte om sin telefon längre utan vill ut och campa istället och göra saker på riktigt i den verkliga världen. Hennes gamla kompisar är chockade.

Spencer och Fridge har blivit vänner på riktigt och Spencer och Martha, vars avatarer var förälskade, är förälskade även som vanliga tonåringar. 

Jumanji är en film som firar den vanliga världens vanlighet - men det är den extraordinära världen som har gjort att ungdomarna börjat uppskatta sin egen vanliga värld!

Filmen har samma effekt - efter att skrattat och myst i ett par timmar är man redo att ta itu med den vanliga världens extraordinära vanlighet!

Det här är också en av de få gånger i modern popkultur (filmer, böcker, TV-serier etc.) som man får se en blond populär tjej "som svassar" framställas som sympatisk och empatisk. Och så spelas hon av Jack Black.

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.