tisdag 19 december 2017

FILM: The Zookeeper's Wife - Jessica Chastain som hjälte under andra världskriget


Hur många hjältehistorier från andra världskriget har kvinnliga huvudpersoner?

Hur många dagböcker "true stories" skrivna av kvinnor känner folk i allmänhet till?

Svaret brukar bli en. 


Anne Franks dagbok. Men hon är en symbol för alla de judar som blev offer. Därför blev dagboken känd.

Kvinnliga hjältehistorier är det ont om. Men The Zookeeper's Wife är en kvinnlig hjältehistoria, baserad på en dagbok av en verklig person: Antonina Żabiński.

Diane Ackerman upptäckte hennes fascinerande historia och skrev boken (som har samma namn som filmen) om Antonina . Det är en fackbok och ingen roman. Mycket läsvärd.

Angela Workman har skrivit filmens manus och Niki Caro har regisserat och Jessica Chastain spelar huvudrollen. Det här är med andra ord en kvinnlig historia.

Det som är bäst med filmen är alla verkliga djur - Jessica är verkligen bra emd dem! Det märks att det är riktiga djur och inte sådana som är gjorda i ett CGI labb (som den fruktansvärda Life of Pi).

Antonina och hennes man lyckades rädda ungefär 300 judar och skeppa dem vidare - 2 av dem åkte fast och avrättades. rRsten klarade sig. 

Danilel Brühl spelar Antoninas antagonist Lutz - passionshistorien eller attraktionen mellan de två är gravt överdriven i filmen, men det stämmer att han när andra världskriget bröt ut svor att skydda hennes zoo - sedan, under ett fylleslag under nyår, sköt han och en hop SS-soldater de flesta djuren. (I filmen är de nyktra när de går runt och skjuter djur, men det gör knappast saken bättre.) Lutz hade själv ett zoo i Berlin, och man skulle kunna tro att en gemensam kärlek för att skydda vilda djur skulle ha kunnat förena Lutz och Antonina, men så blev inte fallet.

Det finns intressant extramaterial med på DVD utgåvan, bland annat intervjuer med Antoninas barn, som lever än idag. Sonen, som är äldst, hjälpte också till med att gömma och ta hand om alla de judar som bodde på deras zoo.

Nazisterna lyckades inte knäcka deras zoo - men det gjorde ryssarna. Räddningen visade sig vara värre än ockupationen. bara 6% av Warzawas befolkning fanns kvar efter "befrielsen". 

Efter kommunismens fall har Warzawas zoo byggts upp igen och blomstrar nu igen, sent omsider.

Lutz hade själv inte mycket att komma hem till när kriget var över. Berlin hade bombats av de allierade - och hans zoo var förstört.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.