tisdag 19 december 2017

FILM: Pingvinresan 2 - En efterlängtad, fluffig uppföljare där alla pingviner spelar sig själva!Titel: Pingvinresan 2 
Originaltitel: L'empereur (kejsaren eller kejsarpingvinen)
Regissör: Luc Jacquet
Medverkande: kejsarpingviner som spelar sig själva
Svensk berättarröst: Rolf Lassgård
Frankrike, 2017
Svensk distibution: Triart

Man kan inte annat än att älska pingvinerna. Och nu är de tillbaka i en uppföljare som i mångt och mycket liknar det Oscarsbelönade originalet.

Det var år 2005 som den franska dokumentären Pingvinresan slog världen med häpnad. Aldrig tidigare hade vi kommit de imponerande kejsarpingvinerna i Antarktis så nära in på livet, men framför allt överraskade deras hemliv. Hanarna tar hand om äggen, ruvar dem på sina fötter under fruktansvärda väderförhållanden medan honorna ger sig ut på en flera månader lång fisketur för att komma tillbaka med mat till familjen precis när ungen kläckts. Därefter delar hane och hona på vårdnaden. Naturen visade sig åter igen ha ett förvånansvärt flexibelt genustänkande. Nu tolv år senare har Luc Jacquet gjort en uppföljare med hjälp av Disneypengar.

Kejsarpingvinen går på djupet. Filmen stannar mer på ytan.

Den första filmen kritiserades för att förmänskliga pingvinerna, framför allt genom den tillrättalagda texten, som på svenska framfördes av Gösta Ekman.

De är förmänskligade även här. Varför ändra på ett vinnande koncept, verkar filmmakarna ha tänkt?! Men det är sött, fluffigt och gulligt - och visst, man lär sig en del av pingviner. Vilket inte är det sämsta, med tanke på alla tecknade konstiga djur (nu senast i Tjuren Ferdinand) som tvingas på barnen idag. Eller de fejkade pingvin-hamstrarna i Star Wars The Last Jedi.

De här pingvinerna ser i alla fall ut som pingviner. Och alla pingviner spelar sig själva!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.