söndag 10 december 2017

FILM: Bamse och häxans dotter - Gulligt äventyr för de minsta

Lille Skutt och Bamse i den nya filmen.


Regi: Christian Ryltenius och Maria Blom
Titel: Bamse och häxans dotter
Röster: Peter Haber, Morgan Alling, Steve Kratz, Laura Jonstoij Berg, Tea Stjärne, Jonas Karlsson.
Sverige, 2016
Egmont Nordisk Film

Bamse och häxans dotter är ny på DVD och BD - en mycket fin film och världens snällaste björn och världens sötaste lilla häxtjej.

Det är egentligen Lova, den lilla lokatten som kan trolla, som är huvudperson i berättelsen. Hennes byxor påminner om Bamses och hon har ungefär samma färg också. Det är svårt att inte smälta direkt när man ser Lova, hon är så gullig och söt när hon försöker få kompisar! Men hon vet inte hur man gör ... så det blir lite fel, hela tiden. Och så ger hon upp för snabbt. Hon är rädd att de andra ska döma henne och fördriva henne för byn om de upptäcker att hon kan trolla.

Detta utnyttjar Krösus Sork, han får Lova och hennes mamma att förtrolla alla vuxna i staden så att de vandrar därifrån som zombies ... Egentligen vill Krösus bara bli av med Bamse, så att han kan få spränga dammen i lugn och ro!

Kvar finns alla barn, och de får samarbeta för att rädda byn från att dränkas. Nalle-Maja har en plan, och det visar sig att Lova ångrar vad hon gjort och hjälper till för att rädda byn. När allt är över har både Lova och hennes mamma fått hjältinnestatus.

Det är inte mycket Bamse i den här filmen. Och dunderstyrkan behövs egentligen inte, inte när det finns två karaktärer på plats som kan trolla så att allt blir bra.

Men ungarna är söta ihop och på slutet är alla vänner och kalasar tillsammans, ungefär som slutet på ett Asterix album. Och Lova har fått det enda hon inte kunde trolla fram - nya kompisar!

Det som kunde ha varit bättre är att handlingen kunde ha varit mer logisk. Bamse är på väg hem från jobbet på morgonen, när han borde vara på väg till jobbet. Han är ganska snäsig mot Skalmans utmärkta idéer, vilket den riktige Bamse (från tidningarna) aldrig är.

Varför förtrollas alla vuxna och inte alla barn? Ska barnen lämnas kvar för att dränkas av Krösus Sork? hu, vilken obehaglig tanke! Krösus har aldrig varit så elak förr! Han har aldrig velat döda någon, speciellt inte en hop gulliga ungar.

Alla de förtrollade vuxna håller på att slå ihjäl sig på väg mot ett stup (som de inte ser för de är förtrollade) och då ringer Skalmans mat och sovklocka efter typ ett dygn. Barnen anmärkte direkt. Skalmans mat och sovklocka ringer stup i kvarten. Han fikar visst varje kvart, eller varje halvtimme, och klockan borde ha ringt mycket tidigare.

Bamse är egentligen en anti-vålds serie. Slutet där ungarna angriper med mititärpresiceion är kul - men det är lite som Ensam hemma filmerna. Och definitivt inte anti-våld.

Barnen påpekar också att Bamse-ungarna inte åker buss till skolan - de promenerar! Det finns få fordom i den riktiga Bamse-världen, alla tycks promenera överallt, det är därför Bamse-världen är så grön och miljövänlig.

Och varför äter inte Nalle-Maja dunderhonung, hon blir ju superstark som Bamse?

Och varför fixar inte Krösus dykare som tar upp guldet, han är ju så snål och det blir ju mycket billigare än att bygga en monstermaskin för att slå sönder dammen (och dränka hela byn). Så ja, barnen har en hel del invändningar.

Men det här är en väldigt bra film för de minsta barnen - långfilmen är "bara" en timme lång och håller spänningen igång hela tiden!

Extra plus: bra röstarbete och jättebra berättarröst, som får fram den rätta sagostämningen:

Jonas Karlsson är ny i gänget och ger med pondus röst åt Krösus Sork. Lova (Laura Jonstoij Berg) och Nalle-Maja (Tea Stjärne) gör animationen livlig och intressant med sitt känsloladdade spel.

Tomas Bolme agerar berättare. Liksom i förra filmen, görs Bamses och Lille Skutts röster av Peter Haber och Morgan Alling - det vill säga skådespelare som för barnen är kända som Sunes pappa och ... ja, Sunes pappa.

Det bästa är att Bamse och häxans dotter, denna "uppföljare" till Bamse och tjuvstaden, som blev 2000-talets mest sedda animerade svenska film, är att den är tecknad i samma stil som Rune Andréassons kortfilmer från 60- och 70-talet och är behagligt lugn, utan att någonsin bli sövande eller ospännande, det här är fjärran från de hetsiga, flimrande 3D-spektakel som brukar vara det som erbjuds den unga publiken. Ändå känns filmen inte omodern. Och den lyckas, till skillnad från den animerade PK-sagan Zootropolis, säga något om fördomar och solidaritet utan att bli tröttsam och predikande och pekpinneaktig.

Lova är en mycket bra ny karaktär till Bamse-världen - kanske kan hon bli Nalle-Majas BFF?! Hitintills har det inte funnits någon som kan matcha Nalle-Maja i styrka, smarthet och snabbhet, så det är på tiden att även Nalle-Maja får en jämställd kompis!

Se även den förra Bamse filmen Bamse och tjuvstaden, där Nalle-Maja var filmens protagonist och hjältinna!

De här filmerna är perfekta för hårda paket under granen! Lägg även med en liten Lova-plastfigur till samlingen ... Hon kan få vara med och leka med de andra plastfigurerna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.