torsdag 2 oktober 2014

Under ägget - En enastående fenomenal och svårknäckt konstdeckare


Vad finns under vilket ägg?
Under ägget - En enastående fenomenal och svårknäckt konstdeckare!
 

Laura Marx Fitzgerald
Under ägget
Originalets titel: Under The Egg
Översättning: Helena Stedman
Rabén & Sjögren 

Under ägget utspelar sig på verkliga platser i New York, men rötterna till mysteriet finns i Europa och de går ända tillbaks till judeförföljelserna under andra världskriget, och till det arbete som de amerikanska “The Monuments Men” utförde med att rädda ovärderliga konstskatter från att förskingras av nazisterna.

En konstdeckare på spaning i New York

Huvudpersonen Theodora Tenpennys efterforskningar när det gäller en mystisk tavla tar henne till alla möjliga platser i New York. Bland annat till en kyrka.

“Familjen Tenpenny hade varit medlemmar i den här församlingen från 1853 till dess Jack blev övertygad ateist. Genom åren hade han uppfunnit sina egna sätt att fira helgdagar. På söndagsmorgnarna satt han med sitt skissblock på något av stadens museum, på julen läste han Sartre framför brasan, på påskaftons förmiddag arbetade han i trädgården. Jag hade följt i hans spår och aldrig egentligen haft något behov av kyrkan - förrän nu. Jag hade nämligen läst tillräckligt många historieböcker för att veta att präster kunde latin. Och jag hade läst tillräckligt många deckare för att veta att de bevarar ens hemligheter.”

Vad finns under ägget?

Theodora Tenpenny, till vardags kallad för Theo, har hela sitt liv varit nära sin morfar Jack, som var konstnär. Men nu är Jack plötsligt borta. Det sista han sa innan han dog var riktat till Theo: “Under ägget” sa han…. “Titta under ägget.”

Theo är först inte helt på det klara på vilket ägg han menar. Ägget som står på deras spiselkrans? Eller tavlan med det stora ägget på? Målningar kom och gick, men Jack behöll alltid ägget.

När Theo en dag förföljer en enveten liten mus råkar hon spilla rengöringsmedel på morfars äggtavla. Då står det klart att det finns något annat under tavlan med ägget. Det finns en annan tavla under äggtavlan och den andra tavlan är uppenbarligen gammal, ser värdefull ut, har en inskription på latin … kan det vara en förlorad Rafael? Men hur har då morfar Jack fått tag på den? Är den äkta eller en förfalskning? Varför målade Jack över den? Hur bevisar man egentligen att en tavla är äkta?

Vikten av att vilja vara äkta

Är det något som Theo lärt sig av att läsa konstböcker så är det att bästa sättet att upptäcka en målning av en gammal mästare är att verkligen vilja det.

“På 1940-talet i Holland var det till exempel en konstnär som hade specialiserat sig på att förfalska Vermeer. Alla vill hitta en Vermeer - det finns bara 30 kända verk av honom i världen och allihop är värda en förmögenhet. Så experterna slog knut på sig för att bevisa att en viss religiös tavla faktiskt var en äkta Vermeer -- trots att konstnären aldrig hade målat några religiösa motiv och att tavlan i fråga inte liknade något annat han gjort. Men eftersom alla ville att det skulle vara en Vermeer, så bestämdes det att det var en Vermeer.

Åtminstone ett tag.”

Theo är en smart, ung konstdeckare och det är fascinerande att följa hennes källkritiska tankar. Och hon har ju haft ett helt liv med morfar Jack, som verkar ha varit lika ironisk och smart.

Historien kommer ständigt med nya överraskningar

Theo inser snart att hon har en lång rad uppgifter framför sig. Att lösa latinet är bara början. Theo blir vän med den nyinflyttade Bohdi, vars föräldrar är filmkändisar, och de båda tjejerna har helt olika bakgrund, men de kompletterar varandra när det gäller att leta ledtrådar och att leka konstdeckare.

Om Theo och hennes mamma ska ha råd att bo kvar i familjen Tenpennys gamla hus, där de alltid bott, är det bäst att tavlan är värdefull. Och att de har rätt att sälja den.

För tänk om tavlan är stulen?

Ju mer Theo undersöker det förflutna, desto fler överraskningar dyker upp. Morfar Jack sa alltid att han inte var med i andra världskriget för han hade astma. Det visade sig att astman var en följd av den omänskliga behandling han utsattes för i ett fångläger. Jack var visst med om andra världskriget. Han var en av “The Monuments Men” som hade till uppgift att rädda konstverk undan nazisterna.

Vem äger en förlorad tavla?

Men inte ens det avslöjandet förklarar varför Jack hade en värdefull tavla gömd hemma hos sig, övermålad. Vem gömmer han den för? Och vem tillhör den, egentligen?

Under ägget är en perfekt konstdeckare, minutiöst efterforskad, in i minsta detalj, som marknadsförs som ungdomsbok men som egentligen passar för alla åldrar. Gillar man konst, historia och en oförglömlig, kavat hjältinna, så finns det inte någon bättre bok att tillbringa sin tid med än Under ägget.

Historien är så smart konstruerad, liksom lösningen. Det är, så att säga, Columbi ägg!

Belinda Graham

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.