torsdag 9 oktober 2014

Önskemånglarens dotter --- fantastisk crossover från Prag

Laini Taylors fantastiska crossover får inte missas

 Konsten att bygga en monsterarmé Konsten att bygga en monsterarméLaini Taylor
Mörk ängel, Blod och Stjärnstoft
Översättning: Lena Karlin
Serie: Önskemånglarens dotter
Bazar
På olika ställen i världen framträder plötsligt inbrända handavtryck på helt vanliga dörrar. De är ditsatta av främmande varelser med vingar. I en mörk, dammig butik har en djävuls förråd av människotänder börjat minska. I de trånga gränderna i Prag dras en ung konststuderande in i ett brutalt krig med främmande väsen från en parallell värld.

Prag – som gjort för fantasy
”Det var alkemisternas och drömmarnas stad, på vars medeltida kullerstenar golemer, mystiker och invasionsarméer en gång trampat. Höga hus glödde i nyanser av gullregn, karmosin och äggskalsblått, smyckade med rokokostuckatur och täckta med enhetligt röda tak. Barockkupolernas kopparhöljen skimrade ärggrönt och gotiska spiror stod redo att spetsa fallna änglar.”
Som läsare och fantasyfan suckar man av lycka. En crossover roman som utspelar sig i Prag! Prag är som gjort för fantasy, och det känns helt trovärdigt att fallna änglar, om de nu skulle falla, och dessutom leta bostad på jorden, skulle välja Prag. Huvudpersonen Karou är en kaxig, 17-årig konststuderande med blått hår. Naturligt blått hår. Hon är tuff, orädd, har ett leende som en sfinx, och kan alla världens språk (och dessutom ett par språk som inte finns i den här världen).

Karou – ett vackert monster
Som läsare anar man att Karou egentligen inte är av denna värld. Visst, det finns författare som klyschigt beskriver sina hjältinnor som supervackra och superstarka, men Laini Taylor är inte den typen av författare. Hon överdriver inte när hon beskriver Prag. Och det finns kusligare saker som händer i Kafkas forna hemstad än att Gregor Samsa förvandlas till en skalbagge.
Laini Taylors fantasyseriehandlar om den urgamla striden mellan änglar och djävlar – de har försökt döda varandra sedan urminnes tider. Men en gång för länge sedan blev en ängel och en djävul förälskade och de beslutade sig för att inte döda varandra – eller någon mer av sina motståndare. Det låter som ett klokt beslut. Men ingen på någondera sida av konflikten kunde förstå beslutet. Nutid, vår värld. Karou förälskar sig i en ängel.
Som läsare har man redan förstått – det här kommer att bli komplicerat, för Karou är själv ingen ängel. Hon är inte ens en vanlig människa.

Återfödd som människa
Karou är en mörkrets varelse som har undkommit sin slutgiltiga död genom att återfödas på jorden – som en högst ovanlig, superstark och supervacker människa. När en ängel och en djävul blir förälskade mot alla regler finns det bara en möjlig fortsättning: hela helvetet bryter löst!
Karou måste bestämma sig för hur långt hon är villig att gå för att hämnas sitt folk. Änglarna har gått hårt åt det.

Karou och Akiva upplever en övernaturlig Romeo och Julia historia. De borde vilja döda varandra, men attraktionen är för stark. De befinner sig på varsin sida i ett krig som har pågått sedan tidernas begynnelse och som nu blossar upp igen för att förgöra allt och alla i sin väg.
Karous uppgift är att bygga upp en armé av monster i ett land som består av blod och stjärnstoft. Men Karou är ju inte bara en ledare på monstrens sida, hon har ju återfötts och växt upp som människa. Hon har mänskliga vänner som inte bara tänker låta Karou försvinna.

Men Karou måste göra vad bara hon kan: återuppväcka de döda, för hon är den enda av sitt monster-folk som finns kvar som vet hur man gör.
Hon är arg på Akiva, och samtidigt fortfarande förälskad i honom, och Akiva tror av misstag att Karou är död. Han tränar upp sina halvsyskon Hazael och Liraz till nya soldater på änglarnas sida, och försöker låta bli att ätas upp av sorgen.
Karous bästa vän Zuzana och hennes pojkvän Mik, båda vanliga människor, vänner från Karous tid i Prag, letar efter Karou och hittar henne. De tänker inte låta sin gamla vän bara försvinna till en annan sfär. Karous många år som människa har trots allt satt sina spår …
Det här är välskriven, annorlunda fantasy, en modern Paradise Lost om man så vill, som tar ut svängarna ordentligt.
Universal har köpt filmrättigheterna till denna oemotståndliga fantasyserie och rättigheterna är sålda till 32 länder.

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.