lördag 11 oktober 2014

Stjärnmärkt - Annorlunda fantasy från 1800-talets New England

Annorlunda fantasy från 1800-talets New England

Syskongnabb och styrkemätningarSyskongnabb och styrkemätningarJessica Spotswood
Stjärnmärkt
Serie: Systrarna Cahill (del 2)
Översättning: Jan Risheden
Rabén & Sjögren
“Du vill alltså inte ens vara häxan i profetian?” frågar Alice och drar upp huvan över sina gyllene lockar.
“Jag vill inte att en av mina systrar ska dö,” säger jag.
Inte ens Alice vet vad hon ska svara på det.
Utan trädgård, utan triangeldrama
Stjärnmärkt är del två i serien om Systrarna Cahill. Precis som i den första boken, Farlig förmåga, är det Cate Cahill, den äldsta systern, som är bokens jag-berättare. Till skillnad från i den första boken har Cate lämnat sitt hem, sina två systrar och sin älskade trädgård.
Triangeldramat, där Cate valde mellan Finn och Paul, verkar också vara löst. Cate valde ingen av dem. Hon valde att gå med i Systerskapet, något som verkar vara en samling hjälpsamma, fromma nunnor. I själva verket är Systerskapet en samling häxor. “Hiding in plain sight” har varit den bästa medicinen. Det tyranniska Broderskapet förföljer häxor överallt, men de misstänker aldrig sin egen avdelning för nunnor, Systerskapet.
Ska Cate bli den mäktigaste häxan?
Cate delar ut allmosor till de fattiga på dagarna och övar sig på att bli en bättre häxa på nätterna. Hon har aldrig egentligen gillat att vara häxa, och att ha bördan att hon kanske är häxan i profetian känns tungt. Profetian säger att tre systrar som alla är häxor ska störta Broderskapet och leda alla in i en ny magisk tidsålder. En av de tre kommer att bli den mäktigaste av alla häxor som någonsin funnits. Men en av de tre kommer att bli dödad av en annan syster, innan 1900-talets gryning …
Hela tiden verkar det vara Cate och Maura som slåss om vem som är starkast. Cate vill inte vara häxan i profetian, den starkaste någonsin. Maura vill verkligen vara henne, den starkaste någonsin.
Cates två systrar kommer till Systerskapet för att hälsa på och det står snart klart att Maura är starkare än alla de andra häxorna - utom Cate.
Dessutom är det uppenbart att både Cate och Maura ignorerar det faktum att det kan vara lillasyster Tess som ska bli den mäktigaste häxan någonsin … Tess klarar av sinnesmagi och kan dessutom se in i framtiden. Men Tess är inte nöjd med att kunna se in i framtiden, hon vill också kunna ändra på den. Kosta vad det kosta vill …
Stjärnmärkt är en typ av fantasy som påminner mycket om “historical fiction“, allt utspelar sig i New England i USA och i centrum står människor som känns vanliga och vardagsnära, med sina syskongnabb och problem - fast de alla är häxor. Man kommer snabbt in i handlingen och det hela är spännande läsning för slukaråldern.
Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.