lördag 11 oktober 2014

Det goda livet på en pinne av och med Linnea Johansson

 

En hyllning till mormorEn hyllning till mormorLinnea Johansson
Recept från sena kvällar i New York
Norstedts
“Jag är smått besatt av att sätta mat på en pinne. På mitt kontor kallades beteendet först för “lollipop it“, men snart förkortades det kort och gott till “pop it“. Att sätta plockmat på en pinne är ett koncept som är här för att stanna. Under min tid i New York har jag gjort om det mesta till klubbliknande former. Allt från pajer, tacos och popcornbollar till frusen gaspachosoppa en varm sommardag.”

Recept från sena kvällar i New York inleds med kapitlet “Classics” och en hyllning till mormor.
“Några av mina bästa barndomsminnen är från stunderna tillsammans med mormor Britta i köket på Tjörn. Den kvinnan var utom denna värld och en trerätters måltid var inte något extravagant man bara lagade till söndagsmiddagen. Det var något som skulle stå på bordet varje dag klockan sex!”
Allt bröd och alla kakor bakades själv. Och hon syltade sylten själv och rostade müslin. En dag med mormor innebar två frukostar, den första med hembakat bröd (färskt för dagen), den andra med hemlagad müsli och annat gott. Efter en kvarts lek var det sedan dags för lagad hemlagad, varm lunch. Eftermiddagen bestod av två fikor, komplett med alla möjliga hembakade kakor och annat läckert, och därefter, klockan sex, kom trerättersmiddagen.

Från spätta till event

Mormors mamma Ebon började jobba i en slakteributik i Göteborg. Efter tjugo års hårt slit tog hon över butiken och det blev det stora dragplåstret när Saluhallen i Götborg öppnade.
Linnea själv drömde om att bli kock. Men det visade sig inte vara så kul. Steka samma rödspätta kväll efter kväll …
Det var eventbranschen i USA som räddade Linnea. Efter studier av Hospitality & culinary arts på universitetet hade Linnea nått sitt drömmål.
Jobb i en fartfylld och trendkänslig värld. Men med de gamla klassikerna som stöttepelare. Mammas, mormors och gammelmormor Ebons recept gav en bra bas till de första rätterna. Det finns en anledning till att klassiker har blivit klassiker. De fungerar.

Frankrike, USA och Göteborg

Linnea beskiver sig själv som en blandning av lite USA, en del klassiskt franskt från Frankrike-älskande mormor, och en himla massa Göteborg!
En av de första klassikerna i boken är Västkustpanna. Och gratinerat blomkålshuvud. Mums! Sedan följer gräddkokt torskrygg och grillad oxfilé med rostad lök. Ja, klassikerna fungerar! Liksom chokladmousse eller bananasplit till efterrätt.
En amerikansk bok innehåller givetvis ett helt kapitel med cocktails, både varma och kalla, ett helt kapitel med “finger food” kanapéer, plockmat och snacks.
Och givetvis allt på en pinne! Watermelon pops, iskaffepops, pie pops … Pie pops är en god utmanare till cake pops! (och en anledning till att spara sina glasspinnar).
Allt i en gryta fungerar på andra sidan Atlanten
Men här finns också ett kapitel med grytor och stekar, mat som låter dig umgås med dina gäster --- ni samlas alla runt en gryta eller en stek istället för att gå runt med pinnar i handen och mingla
Av efterrätterna finns här en hel del cupcakes --- detta är ju USA! --- men även en läcker "apple upside down tart". Som sagt: klassiker håller, för att de är klassiker!
Linnea har också lagt med ett kapitel med “fake it” tips. Genvägar, superlätta recept och smarta tricks som får dig att lyckas med vilket kalas som helst!
Och även om det är inne med livet på en pinne just nu, går det precis lika bra med svamp och tryffelpizza-- eller selleristicks.

Kändisarnas favoritfestfixare

Linnea Johansson driver bloggen Brooklyn Kitchen och har under flera år varit en av kändisarnas favoritfestfixare, bland annat för den amerikanska nöjesindustrin och hon har fixat fester för Justin Timberlake, Sarah Jessica Parker, Jennifer Lopez, Sienna Miller och Richard Gere. Hennes intresse är enkel trendig och rolig mat och hon har tidigare gjort flera kokböcker för den amerikanska marknaden. Det här är den första Linnea-kokboken på svenska. Det kanske blir fler?
Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.