fredag 24 oktober 2014

Fårträffligt kul med får!

Får ha roligt med får

Denna fårbok är 100% ylle!Denna fårbok är 100% ylle!Lotta & Mats Keyet
Fårträffligt!
Lemon Art
Lotta och Mats Keyet är ett känt konstnärs- och författarpar, speciellt om man någon gång tillbringat en sommar på Västkusten. Det är inte sommar utan en ny “Fårträfflig” konstutställning av Lotta och Mats!
De är allra mest kända för just sina humoristiska fårbilder, där ordet “får” kläms in i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Flera av de fina fårtavlorna finns nu representerade i en ny konstnärlig och humoristisk presentbok.
En bild som heter “Fårestelser” (se där, ett extra “å” insprängt i Frestelser och så får man en vitsig får-variant av ordet!) handlar om de ofta “fårgängliga” godsakerna på Varbergs torg.
“Vi har visat våra fårbilder på Varbergs torg sedan 1997, och lärt känna många torghandlare. Det här är en hyllning till dem och alla de fårestelser som de bjuder ut!” skriver Mats.
Det är Mats som fixar texterna medan Lotta ritar och målar alla får.
På något sätt är Lottas får väldigt mycket sommar. Kanske för att fåren är med på väldigt många sommarutställningar, kanske för att man kopplar ihop fåren med sommar, sol och hav, men också av rent praktiska skäl --- fåren syns lite dåligt mot snön. På stranden, vid havet, med en fika syns de däremot utmärkt. “Får have more fun!”som man säger.
Fåren gillar också att segla och att spela golf (och skrika “fååår!“) och att spela tennis. Får är riktiga ess på “Fårhand“! (och ja, Lotta och Mats har utställningar i Båstad när det är tennisvecka, så varför ska inte fåren också få spela tennis?)
Fåren gillar också att åka i tekoppar och att ta sig en svängom på Liseberg. I bilden “Får fulla muggar” sitter fåren i tekoppar och snurrar runt.“Vi har alla åkt tekopparna. Man stiger i som en välrundad kanna Earl Grey och vacklar iväg som en urkramad Lipton … “
Och givetvis gillar får “Fårrari“!
Vill man ha en rolig stund, skratta högt, eller bara le igenkännande inombords får man helt enkelt unna sig boken Fårträffligt! En förträfflig fårbok.
Vilket får känner du mest igen dig i?
Kanske fåret som sitter på en trave böcker? Detta får tycks även tagit ett par tuggor ur några av böckerna. Kanske är fåret en tvättäkta bokslukare?!
100% ylle användes länge som ett mått på den högsta kvaliteten - en symbol för äktheten, att här finns inget konstlat inblandat.

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.