lördag 11 oktober 2014

Farlig förmåga: Häxornas hemligheter måste skyddas i 1800-talets Amerika

 

En ny guvernant förändrar alltEn ny guvernant förändrar alltJessica Spotswood
Farlig förmåga
Serie: Systrarna Cahill (del 1)
Översättning: Jan Risheden
Rabén & Sjögren
Cate Cahill är en häxa, och hon avskyr det. Vad hon tycker bäst om är att vara ute i trädgården och hon har verkligen gröna fingrar. Med eller utan hjälp av sin övernaturliga förmåga. Cates två yngre systrar, Maura och Tess, gillar att vara häxor, men de får nästan aldrig öva på sin förmåga, eftersom Cate har lovat sin mamma att hon ska hålla dem i säkerhet, och Cate uppmuntrar inte deras magi.
Det heliga löftet
Att hålla systrarna i säkerhet är ett svårt löfte att hålla. Det grymma Brödraskapet styr New England med järnhand och Cate har inte långt kvar till sin sjuttonårsdag. Innan dess måste hon ha bestämt sig för att gifta sig eller gå med i Systerskapet, en samling skenheliga nunnor som är Brödraskapets kvinnliga högra hand.
Cate vill helst inte välja någonting, hon vill stanna kvar hemma och ta hand om sina systrar. Men hon skulle ju kunna gifta sig med grannpojken Paul, de har varit vänner sedan barnsben, och ändå ta hand om sina systrar? När Cate bestämt sig för att detta verkar vettigt, blir hon plötsligt förälskad i trädgårdsmästaren Finn. Trots att de är varandras motsatser. Hon gillar växter, han gillar böcker, fast det borde vara tvärtom. Häxor brukar gilla att läsa och lära sig saker, men inte Cate, och trädgårdsmästare brukar ha koll på växter, men inte Finn.
Saker kompliceras ytterligare när de tre systrarna får en ny guvernant från Systraskapet, som Cate avskyr, men som Maura blir förälskad i.
Det visar sig att Systerskapet inte alls är vad de ger sig ut för att vara - de är en församling av de bästa häxorna, och guvernanten är utskickad för att värva Cate. Cate förutspås nämligen bli den starkaste häxan någonsin, den som kan få magins och häxornas tid att komma tillbaka. Systerskapet har planer för Cate, och där ingår inte vare sig att gifta sig med Paul och stanna hemma med systrarna, eller att gifta sig med Finn och odla en trädgård och ett bibliotek.
En ödesdiger profetia
Cate får allt svårare att hålla löftet om att skydda sina systrar. Och det finns en del av profetian som Cate inte vet om än … att alla tre häxsystrarna inte kommer att leva tillräckligt länge för att se 1900-talets gryning.
Det här är verklighetstrogen fantasy där vanliga människor och deras relationer står i fokus, i ett historiskt New England, som hotas att tas över av censur, efter att människor en gång flytt dit för att uppleva frihet. Farlig förmåga är beroendeframkallande läsning för slukaråldern, med mängder av överraskningar längs vägen!

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.