måndag 13 oktober 2014

Pensionat Vidablicks gåta

Ny utgåva av Pensionat Vidablicks gåta!
Pensionat Vidablicks gåta
- Magisk realism, svart katt och svårlösta mysterier
Katarina Genar
Pensionat Vidablicks gåta
Bonnier Carlsen
Pensionat Vidablicks gåta är Katarina Genars mest finstämda bok. Den är vacker, sorgsen, hoppfull, mystisk och kan uppvisa en av litteratur historiens originellaste gengångare: en välvillig, liten svart katt.
Ondskefulla svarta katter finns det gott om i gamla spökhistorier, men den här lilla svarta spökkatten verkar vara inne på att lösa ett viktigt mysterium som ligger flera generationer tillbaka i tiden. Till sin hjälp får katten Saga --- ett sådant passande namn för en hjältinna i en magisk bok! Saga är ensam. Visst, hon har föräldrar och en storasyster, men storasystern har försvunnit och föräldrarna oroar sig bara för den försvunna systern. När den bråkiga systern var hemma tog hon upp all plats, och när hon är försvunnen tar hon upp ännu mer plats. Det är som om Saga inte finns. Att den snälla, lilla systern inte finns, eftersom hon inte märks. Och bryr sig någon om att även Saga saknar den försvunna systern?
Saga hittar med hjälp av den lilla svarta katten en själsfrände på Pensionat Vidablick --- Amanda, en gammal dam som fortfarande väntar på att hennes älskade Juliette ska komma tillbaka. Juliette är en berömd parisisk skådespelerska och efter en sommar på Pensionat Vidablick för länge sedan skulle hon skicka en biljett till Amanda, så de skulle kunna vara tillsammans för alltid. Men Juliette bara försvann, utan ett ord.
Vad hände med Juliette?
Saga kan lätt identifiera sig med Amanda. Hon vet hur det är att sakna någon, att inte höra ifrån någon, att ha ett liv som tas upp av ett tomrum. I Sagas fall är det hennes äldre syster som lämnade det tomrummet efter sig.
Utgåvan från 2011. Katten finns med
på vinjetter inne i boken ...
Saga har på många sätt en typisk situation för många barn i sommar-Sverige: ingen att leka med, bästa vännen bortrest, föräldrarna på jobbet. Det finns något poetiskt över Sagas sätt att driva runt och bli vän med den svarta katten. En katt är bättre än inget sällskap alls, och Saga och Amanda finner varandra senare, besläktade genom likadana ensamheter.
Saga och katten lyckas faktiskt lista ut vad som hände, då för länge sedan, och även Pensionat Vidablick räddas.
Slutet blir alltså så lyckligt som det bara kan bli, i en annars vemodig, blå bok.
Pensionat Vidablicks gåta är Katarina Genars allra vackraste berättelse; omslaget av Lisa Bodén är som en dröm. 2011 belönades Katarina Genar med Hans Petersons stipendium för Pensionat Vidablicks gåta, och detta är en nyutgåva, perfekt till Halloween, för unga läsare som vill ha en lagom kuslig och spännande bok, med små, magiska inslag.
Belinda Graham
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.