tisdag 21 oktober 2014

FILM: Are you here - En vänskap som ingen tjänar på

Friendship... there's nothing in it for anybody.Mycket gräs ska konsumeras. Men det blir
aldrig någon fart på kompisarna Owen+Zach.


Ovanlig tagline. Vänskap. Ingen tjänar något på det.

Det är Owen Wilson som håller vänskapstalet i filmen. Han hävdar att vänskap är mycket sällsyntare än kärlek, just eftersom man inte tjänar något på det.

Zach Galifinakis spelar Owen Wilsons barndomsvän --- han har i alla år viggat pengar av Owen, men nu är det Zach som är stormrik och tänker betala tillbaka. Han har fått 2,5 miljoner. Hans syster, Amy Poehler, har fått en kvarts miljon. 250 000. Mycket, men inte jämförst vad hennes hopplöse bror har fått.

Det är väldigt underligt att Amy ska vara filmens antagonist, eftersom hon är den enda personen som man förstår varför hon handlar som hon gör. Varför ska bröder alltid favoriseras och ärva mest?
Dessutom har hennes pappa skrivit in en pik i testamentet om att hon inte kan få barn (för de 250 000 är inte till henne utan till hennes söners college education --- som hon inte har). Och när Amy pratar med en skäggig amish man säger han utan omsvep att det är hennes eget fel att hon inte kan få barn --- förklaringen är helt enkelt att hon inte tror på GUD! Herregud, så dumt!
Men sånt får man säga i amerikanska filmer, som ska marknadsföras som komedi.
Och det är ändå inte det dummaste i filmen.

Den isblonda onda kvinnan (hon som inte kan få barn och inte tror på Gud) har en motpol, den söta brunetten, Amys styvmor, som legat med hennes 77 åriga (nu döde) far och sedan med hennes bror Zach och slutligen med Owen ...
Hon ska föreställa den goda, omhändertagande kvinnan, men hon framstår mest som en knäpp hippie. Och är det så amerikanerna föreställer sig goda kvinnor är det ett ideal som inte bör exporteras.

Owen och Zach tillbringar hela filmen med att röka på och ta droger ... och supa till mellan varven.
Av någon anledning ska detta också vara roligt i amerikanska komedier. Det var samma sak i Bad Neighbours (röka på på jobbet, på festen, när bebisen har somnat ...) och samma sak i A Million Ways to Die in the West ... (röka på med kompisen, med indianerna, med flickvännen ...) av någon anledning tycks manusförfattarna/regissörerna tro att skådespelarna blir roligare om de röker på.
Newsflash: det blir de inte! De är precis lika tråkiga som innan och manuset blir inte ett dugg bättre. Publiken är ju fortfarande lika nykter som innan och att titta på nån som röker på och eller fyllesnackar är inte så kul. Det är som att halka på bananskal. Komedin måste gå framåt, den kan inte bara falla omkull.

På slutet står Zach och matar in pengar i en mekanisk häst utanför ett köpcentra --- en riktig häst knatar förbi på vägen. Ungefär som att poängtera hur artificiellt och oäkta allt är i filmen, från drogerna, till huvudpersonerna. Från manuset till hästen. Den rör sig nämligen aldrig ur fläcken, hur mycket pengar du än matar in i den.


Regi: Matthew Weiner
Titel: Are you here
Medverkande: Owen Wilson, Zach Galifinakis, Amy Poehler m.fl.
USA, 2013
Scanbox Vision


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.