torsdag 9 oktober 2014

Snövits återkomst! 

 --- Det blir en spännande vinter med den eviga tonåringen!

 


Snövit - tonåring i puffärmar, 1937
Det var mitt i vintern och från himlen dalade snöflingorna som vitt dun. Vid fönstret satt drottningen och sydde på ett broderi i en ram av svart ebenholts. Medan hon sydde tittade hon ut på snöflingorna och råkade sticka sig i fingret. Tre droppar blod föll ner i snön. Det röda såg så vackert ut mot den vita snön och hon tänkte:

- Om jag ändå fick ett barn så vitt som snö, så rött som blod och så svart som ebenholts!

Snövit-inspirerad thriller från Finland

De flesta sagoprinsessor genomgår sitt eldprov när de är 16 eller 17 år. Något händer dem som gör att de lämnar sin idylliska barndom och tar steget in i vuxenvärlden.

Lumikki är 17 år. I Röd som blod lämnar hon sitt obekymrade, oskyldiga, barn-jag för alltid bakom sig. Dagens förgiftade äpple är en narkotikahärva.

Snövit trilogin
“Lumikki stirrade ut genom klassrumsfönstret på träden och de ålderstigna gravstenarna som gnistrade i frosten.… Hon hade lämnat sedlarna i mörkrummet, gått ut, stängt dörren efter sig och gått till lektionen. Hon hade inte sagt ett ord om dem till någon och hade nu en lektion på sig att bestämma sig för vad hon skulle göra.

Det bästa sättet att klara sig här i livet var att lägga sig i så lite som möjligt.

Det hade varit Lumikkis motto i åratal. Ingen beblandning, inget rotande, aldrig lägga sig i andras angelägenheter. Höll man tyst och pratade endast när man verkligen hade något genomtänkt att säga, så fick man vara ifred. Så nu ville hon helst bara glömma alltihop. Glömma sedlarna med det avtvättade blodet.”

Tyvärr kan Lumikki inte glömma. Synen har bränt sig fast i hennes minne, lika säkert som blodlukten har bitit sig fast i sedlarna. Hon måste lösa mysteriet annars kommer hon inte att få någon ro.

 Ett äpple om dagen lär ju vara nyttigt.
Lumikki är en motvillig hjältinna, som dras in i något som hon inte alls vill veta av.

Hon vill bara sköta sig själv och ha så lite som möjligt med omvärlden att göra, och så hittar hon tvättade sedlar i skolans mörkrum. Bokstavligt talat tvättade sedlar. Någon har försökt få bort blodet från dem.

Lumikki blir indragen i en livsfarlig härva av lögner, bedrägerier och narkotikasmuggling. Den kallaste vintern i mannaminne i Tammerfors kan bli Lumikkis sista. Allt är inbäddat i ett gnistrande vitt snötäcke.

Inget är så rött som färskt blod i snö.

Detta är början på en trilogi - Röd som blod, Vit som snö,Svart som ebenholts. Alla som kan sin Snövit känner igen ramsan--- den gravida sagodrottningen önskade sig ett barn med läppar röda som blod, hy vit som snö och hår svart som ebenholts. Resultatet blev det vackra barnet Snövit, som sedermera blev så hatad av sin elaka styvmor för sin stora skönhets skull.

Den första delen har ett flickansikte på omslaget, den andra delen en spegel och den tredje delen ett svart äpple. Som ser mycket giftigt ut.

Lumikkis hela tillvaro har blivit förgiftad. Och hon har ett större hot att oroa sig för än en elak styvmor.

Nu var Snövit alldeles ensam i den stora skogen. Hon var mycket rädd och såg sig förskräckt omkring. Träden skrämde henne och hon gav sig till att springa. Hon sprang över vassa stenar och genom taggiga snår. Hon såg många djur, men de gjorde henne ingenting. Hon sprang så fort benen bar henne tills det började skymma.

Ska hon klara sig eller ska jägaren skjuta henne?

Livet är inte lätt för tonårstjejer, vare sig för Snövit eller Lumikki. Att överleva är en ständig kamp, och man måste ha turen på sin sida.

 

Giftig styvmor. Giftigt äpple.
Once Upon a Time: Snövit som evigt ung mamma och mormor

Snövit är numera inte bara en tonåring som måste kämpa sig fram i en kall omvärld. Hon är också mamma och mormor. Åtminstone i Once Upon a Time. Men hon har fortfarande problem med sin elaka styvmor (”gammelmormor” till Snövits barnbarn) och fyra generationer ser mer eller mindre lika gamla ut. Tonåringsutseendet är det som eftersträvas, både av de som är äldre än och de som är yngre än sjuttonåringen.

Once Upon a Time är en serie full av äpplen, skurkar och hjältar!
 

Här finns inga enkla lösningar bara nya komplikationer.


När en förtrollning bryts så dröjer det inte länge förrän en ny, ondskefull förbannelse uppstår och skapar ännu mer kaos.

I slutet av säsong två räddades lille Henry från Peter Pan, en av skurkarna i serien. Men Peter Pan lyckades med en ny förbannelse och ett år efteråt bor mamma Emma och sonen Henry i New York utan att minnas det förflutna. Ända tills den dag Hook dyker upp med en magisk trolldryck som ger Emma minnet tillbaka. Ännu en gång måste “The Savior” återvända till Storybrooke då en legendarisk skurk planerar en gruvlig hämnd på staden och dess invånare.

Nya karaktärer som introduceras i säsongen inkluderar antagonisterna Peter Pan och "the Wicked Witch of the West", men även Tinker Bell, sjöjungfrun Ariel, Prince Eric, Ursula, Medusa, Rapunzel, Lumiere, the Wizard of Oz, Glinda the Good Witch, the Good Witch of the North, the Witch of the East, Dorothy Gale, Blackbeard och Elsa.

 
Snövit, evigt ung mamma och mormor i Once Upon a Time ...

Elsa är förmodligen den karaktär som flest barn känner igen nu, eftersom hon var huvudperson i Frost. I Frost är Elsa en godhjärtad men missförstådd karaktär, som av misstag fryser det mesta hon kommer i kontakt med, och hon räddas av sin lillasyster. I Once Upon a Time introduceras hon som ett stort hot, så pass stort att till och med Rumpelstiltskin är rädd för henne.

Ja, det kommer att bli en säsong fyra med nya magiska komplikationer.

Säsong tre kan delas upp i två delar, ett med Peter Pan som huvudskurk och ett med "the Wicked Witch of the West" som huvudskurk. Sagohistorien har knappast någon brist på skurkar, vilket innebär att manusförfattarna kan introducera i stort sett hur många hot som helst mot Storybrooke.

Kärnan i hela alltet är dock ett familjedrama: Snövit och Prince Charming måste hålla ihop, det är kärnhuset i motståndet, Emma är deras barn, den förutspådde räddaren, och Henry, Snövits barnbarn (Emmas son) är som alltid lillgammal och smart. Och han är adopterad av en av de onda karaktärerna, Snövits onda styvmoder, och hans farfar visar sig vara en av de första onda antagonisterna, Rumpelstiltskin. Rumpel har dock genom säsongerna blivit trevligare, genom sin "Skönheten och Odjuret" kärlek till Belle och genom kärleken till sonsonen.


Men eftersom tidsresor är vanliga i Once Upon a Time, kan man inte lita på att par som en gång "fått varandra" kommer att få leva "happily ever after"!

Mer än en gång måste Emma kämpa för att Snövit och Charming ska få varandra --- för annars kommer hon själv och Henry inte ens att finnas till ...

Once Upon a Time innebär över 15 timmars magi.

 

Det blir en kall och spännande höst med Snövit --- oavsett vilken eller vilka versioner du väljer.

Men varför inte unna dig alla? Snövit blir ju aldrig gammal!

 

Källor: Salla Simukka, Röd som blod, Översättning: Mattias Huss, Rabén & Sjögren

Once Upon a Time season 3, med Ginnifer Goodwin, Jennifer Morrison, Lana Parrilla, Josh Dallas, Jared Gilmore, Robert Carlyle, Emilie de Ravin m.fl., USA, 2013 Walt Disney Studios Home Entertainment

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.