tisdag 21 oktober 2014

FILM: Stalingrad

The epic battle that turned the tide of World War II


Fem ryssar och en tjej i en stor stad.

En episk överblick över striden som vände hela andra världskriget.

En grupp ryska soldater i ett demolerat Stalingrad strider för att hålla en strategiskt viktig byggnad i sin besittning. Emot sig har de fanatiska tyskar som gör sitt yttersta för att överta byggnaden och hela staden. Mitt i rasande strider lär de ryska soldaterna känna de civila som är kvar i staden.Det här är den senaste filmen Stalingrad, där det inte finns några Hollywoodstjärnor, typ Jude Law, med i roll-listan.

Ryssarna spelas av ryssar, tyskarna av tyskar, och alla pratar sina egna språk. Ja, de tyska skådespelarna var  så noggranna att de pluggade in rätt version av tyskan (rätt dialekt, hur talade man 1944-1045 osv.)

Ändå blir det inte rikgit autentiskt. Hela tiden går åt att slåss om ett litet torg med ett par byggnader i Stalingrad.

Ryssarna har högkvarter i ett, tyskarna i ett annat.

De fem ryssarna vill dessutom hela tiden försvara en nittonårig tjej som de hittat i huset (alla andra var döda) och hon är mamma till berättaren som i en omständlig ramhandling berättar udner en jordbävning i Tokyo att han minsann hade fem pappor och han hade aldrig gråtit för den skull (och tagit upp syre) --- nehej, men han hade aldrig heller träffat sina fem pappor, för de dog alla innan han föddes, till och med innan graviditeten syntes på hans mamma, som blir den enda överlevande i Stalingrad. Man ska antagligen se det symboliskt, som att hon är Mother Russia.

Men man hade ändå väntat sig större slag och fler personer med i Rysslands största slag. 
Regi:Fedor Bondarchuk

Titel: Stalingrad
Medverkande: Mariya Smolnikova, Yanina Studilina,  Pyotr Fyodorov
Thomas Kretschmann,  Sergey Bondarchuk,  Dmitriy Lysenkov  m.fl.
,
 Ryssland, 2013
 Universal Sony Pictures Home Entertainment

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.