måndag 20 oktober 2014

FILM: Edge of Tomorrow


Krig. Romantik. Action.

Emily Blunt som en modern Jeanne d'Arc,
och Tom Cruise i en klassisk hjälteroll.
 
Edge of Tomorrow är en vacker och tänkvärd film, en blandning av Harold Ramis komedi Måndag hela veckan, där Bill Murray tvingas genomlida samma eländesdag om och om igen, och den romantiska och vackra The Eternal Sunset of the Spotless Mind där Kate Winslet och Jim Carey glömmer bort varandra, men blir kära i varandra, om och om igen. En stark kvinnlig karaktär och en kärlekshistoria fanns även med i Tom Tykwers Spring Lola.

Doug Limans Edge of Tomorrow, är baserad på en roman av Hiroshi Sakurazaka och det lånas friskt från ovan nämnda filmer, men även från andra världskriget skildringar som Saving Private Ryan. För Tom Cruise i filmen, och alla de andra, ska invadera Frankrike, och har en landstigning där på stränderna. Fast de ska inte slåss mot tyskar utan mot utomjordingar. Ett smart drag för att få alla nationaliteter i hela världen att sluta sig samman och identifiera sig som ”människa” mot fienden.

Emily Blunt spelar Rita, en modern tids Jeanne D’Arc. Ensam och i rustning dödar hon fler utomjordningar än någon annan. Hon ensam är ansvarig för segern i Verdun och hon kallas för The Angel of Verdun. Främst i propagandasyfte. Hennes änglavingar kan också fälla ut sig och skjuta hejvilt. Hon kallas också för Full Metal Bitch. Inte uppfunnet av propagandamaskinen.

Tom Cruise spelar Cage, en propagandakille, som blir satt att vara en vanlig soldat vid landstigningen i Frankrike. När han dödar en ”alpha” (en sällsynt, blå utomjording) får han förmågan att ”reset time” alltså att leva samma dag om och om igen. Men han kan ändra på saker och Rita tränar upp honom till att bli en elitsoldat. Tillsammans ska de rädda världen …

Ur hans synvinkel tillbringar han hundratals dagar med Rita, och han minns dem alla, och han blir förälskad. Ur hennes synvinkel har de just träffats.

Varje gång kommer de närmare och närmare en seger, men varje gång vill han också att hon ska bli kär i honom tillbaka …

Det är ett evighetsprojekt.

När hjälten till slut lyckas vet ingen om att han har  räddat världen och hans hjärtas dam minns inte ens vem han är. Under sådana omständigheter är det inte lätt att få prinsessan och halva kungariket.

 

Titel: Edge of Tomorrow

Regi: Doug Liman

Medverkande: Tom Cruise, Emily Blunt, Bill Paxton, Brendan Gleeson m.fl.

USA, 2014 (113 min)

Warner Bros.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.