tisdag 28 oktober 2014

Alva på klassresa

Världen vore mycket bättre om alla frågade Alva om lov först

Alla tar sina beslut utan AlvaAlla tar sina beslut utan AlvaPernilla Gesén
Alva på klassresa
Illustrationer: Christina Alvner
B. Wahlströms
När Alva vill något riktigt mycket vet hon precis hur hon ska göra.
Det är tur att hon är så påhittig!
Alva är inte alls nöjd med sina föräldrar. Pappa och hans nya familj flyttar från Alvas barndomshem utan att fråga Alva om lov först. (Alva hade sagt nej till flytten.) Mamma gör slut med Roberto utan att fråga Alva om lov först. (Alva hade sagt nej till uppbrottet.) Varför tar vuxna alla beslut utan att fråga sina barn om lov först? Alva är sur och kan inte alls blidkas med ett större rum och löfte om nya Ikea-grejor från pappa. Och mamma och Alva är båda lika envisa. Mamma försöker inte ens med mutor när det gäller Alva. Hon vet förmodligen att det är lönlöst.
Dessutom har Alvas pojkvän Charlie alldeles för roligt med Julia --- utan att fråga Alva om lov. Allt vore mycket bättre om alla frågade Alva om lov först!

Två olika liv, med olika syskon och olika bästisar

Det här är den elfte boken om Alva. De som följt Alva i de tio tidigare böckerna har kunnat följa allt det drama som alltid följer i Alvas spår.
I den första Alva boken ska Alvas mamma och pappa skiljas. Alva rymmer och hittar sin hund, Alf, som följt med i alla böckerna och finns på omslaget även på denna elfte Alva bok.
Först är Alva mot att föräldrarna hittar nya partners, och sedan vänjer hon sig. Hon gillar sin lille halvbror Beppe och hon börjar till och med tycka om sin plastsyster Nicole, och Nicoles pappa Roberto.
Dessutom: hos mamma finns grannen Fabian och bästisen Esmeralda, som Alva är tillsammans med när Alva går i skolan. Hos pappa finns den gamla bästisen och grannen Tora! Som Alva nu inte får bo granne med längre. Alva är så arg!
Överallt följer hunden Alf med. Alva har hunnit bli rätt nöjd med sina två hem och alla sina kompisar. Hon har till och med en pojkvän i skolan: Charlie.
Men …. Säg den frid och fröjd som varar.

Boken börjar med ett slut

I början av Alva på klassresa gör Alvas mamma Elena slut med Roberto. Alva blir förtvivlad.
Hon springer rakt in i göra-slut-dramat och skriker:
- Nej!
Alva blir själv förvånad.
Alva konfronterar sin mamma och förklarar att “Du kan inte först tvinga mig att lära känna Roberto och Nicole och sen ska jag inte få träffa dem!”
Där sätter Alva fokus på ett viktigt problem vid separationer. Vanligtvis, som i Alva böckerna, klarar pappa och mamma av att dela på barnen, på ett eller annat sätt. Alva träffar fortfarande både pappa och mamma och har fina rum på två ställen, bästisar på två ställen osv. MEN: Vad händer med dem som man inte är släkt med? Om man fått fin kontakt med en bonus-mormor, en bonus-syster, en bonus-mamma eller en annan bonus-familjemedlem? Man är inte släkt med dem och de kan inte kräva att träffa barnet och barnet kan inte kräva att träffa dem. Ska de bara försvinna ur barnets liv?

Ska bonus-systern bara försvinna?

Det är det här problemet som den senaste Alva boken tar upp. Alva (som först inte ens gillade Nicole) vill väldigt gärna ha kvar Nicole som sin syster. Hon vill gärna ha kvar Roberto i sitt liv också (fast hon inte gillade honom heller till en början).
Nicole och Alva bestämmer i alla fall per telefon att de ALLTID kommer att vara systrar.
Även om deras föräldrar inte är ihop. Och Nicole är tillräckligt gammal för att själv ta sig hem till Alva och ge henne bra råd om killar … och det behövs. För nu har det kört ihop sig med Charlie igen!

Vilse i skogen och i världen

Det verkar som om det håller på att ta slut mellan Charlie och Alva. Och Alva som bara ville visa hur duktig hon var på att simma! Charlie är däremot rädd för vatten.
Klassresan, som är full av vattenaktiviteter, blir en bokstavlig vattendelare för Alva och Charlie. Plötsligt så har hon ingen pojkvän längre. Plötsligt är Alva ensam och vilse i skogen. Varför sprang hon iväg egentligen?
Pernilla Gesén tar sig an nog så allvarliga problem med en stor dos humor --- vilket också återspeglas i Christina Alvners träffsäkra illustrationer. Numera är det omöjligt att tänka sig Alva och hennes vänner utan Alvners humoristiska, kompletterande bilder. Det är helt enkelt sådan Alva är. Stora känslor, stort drama, stort allvar men även stora skratt!
Alva är en härlig, kavat liten hjältinna som man gärna läser mer om!

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.