torsdag 12 december 2013

Warm Bodies: Romeo och Julia i en postapokalyptisk zombievärld!

 

I varje monster finns det en människa och till sist tittar den framI varje monster finns det en människaTitel: Warm Bodies
Regi: Jonathan Levine
Medverkande: Nicholas Hoult, Teresa Palmer, John Malkovich, Rob Corddry, Dave Franco, m.fl.
USA, 2013 Nordisk Film, DVD
I historisk tid finns Shakespeares Romeo och Julia. I framtiden finns R och Julie, en trasig, vilsen zombie och en helt vanlig, blond amerikansk tjej. Warm Bodies är en lyckad korsning mellan paranormal romance och zombiekomedi. Zombiekomedin är en mer sällsynt genre jämfört med den idag mycket framgångsrika paranormala romansen, men man tänker automatiskt på den lyckade brittiska zombiekomedin Shaun of the Dead.

Warm Bodies flyttar dock snart tonvikten från humor till romans – och filosoferande. Filmen är baserad på Isaac Marions bok med samma namn och R:s inre monolog finns kvar även i filmen. Det är ungefär som i sci-fi thrillern The Host där ett slags radioteater pågår inne i huvudpersonen – i The Host är det Wanda/Melanie som slåss om herraväldet, medan två olika killar blir kära i Wanda- respektive Melanie-delen av hennes personlighet.

I Warm Bodies blir R kär i Julie och när han äter hennes pojkväns hjärna absorberar han även pojkvännens kärlek – R får två personligheter, som båda är kära i Julie. Det här är ett ovanligt triangeldrama även för en paranormal romans.
Precis som i Romeo och Julia vill R:s och Julies respektive läger hålla dem isär. Människor är mat. Zombies är fienden. Men till skillnad från i Romeo och Julia nås till sist ett slags försoning.
Efter flera populära verk inom film och litteratur där en människa blir vän med ett monster (vampyr, drake, utomjording etc.) vänder Warm Bodies på steken och skildrar ett monster som blir vän med en människa – för filmen Warm Bodies bibehåller bokens perspektiv genom att det är zombiens synvinkel och inre monolog som vi får följa.
Warm Bodies är, komedielementen och den paranormala romancen till trots, en klassisk skräckfilm - fast tvärtom. Många är de skräckfilmer (och skräckromaner) som skildrat monstret inuti människan. Man vet inte vilken trevlig Dr Jekyll som bär på den allra värsta Mr Hyde. Det finns ingenstans att gömma sig. Underjaget är något farligt som måste tryckas ner, men ibland tittar det fram, i monsterform.

R:s underjag fungerar tvärtom. Det visar sig att i varje monster finns det en människa och till sist tittar den fram. Alla zombierna återfår sin mänskliga identitet, tack vare R:s kärlek till Julie. Och ingen begår självmord på slutet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.