tisdag 10 december 2013

RECENSION: Bildningsakuten - bli expert på 5 minuter!

Bildningsakuten
- bli expert på 5 minuter
Göran Everdahl
Bildningsakuten - bli expert på 5 minuter
Norstedts
Julafton har kommit riktigt tidigt i år! Bildningsakuten -bli expert på 5 minuter är en sådan där “Guinness rekordbok” liknande bok -full av onödigt vetande - eller helt nödvändigt vetande, beroende på hur man ser det.
Boken tar dock inte 5 minuter att läsa. Varje ämne tar 5 minuter att läsa. Det finns 279 sidor i boken, och ämnena börjar på sidan 14 med Alexander den Store och slutar på sidan 278 med ämnet Öl.
Från Alexander den Store tillÖl låter som ett bra alternativ som titel på ett bildande verk. Eller: Allt du någonsin velat veta om Tutanchamons kalsonger.
Inget ämne är för högt eller för lågt för att komma in i Bildningsakuten.
Om Alexander den Store bör du veta att han (kanske) klöv den gordiska knuten och att han erövrade en massa länder, fram tills han dog, oväntat och hastigt 33 år gammal. Men hör här på “extra fakta“: Hans lik sänktes ner i en glaskista med honung och han var ett utställningsföremål i hundratals år efter sin död. Nödvändigt att veta? Kanske inte. Men inressant, det är sådan trivial “trivia” som gör boken värd att läsa.
När det gäller trivia: upplägget känns lite som Trivial Pursuit. Ämnena blandas hela tiden (till skillnad från i Guinness rekordbok där varje ämne har en viss avdelning) och varje ämne har sin egen färg. Precis som tårtbitarna i Trivial Pursuit.

Ämnena är: Historia och geografi, Kulturhistoria och arkitektur, Konst, litteratur och musik, Sport och fritid, Livsåskådning, Populärkultur och film, samt Naturvetenskap.

Roligast: att choklad finns med under rubriken Sport och fritid!
Skulle inte chokladtillverkning bli en utmärkt OS gren? Resultatet kan serveras till de utmattade stackarna som springer maraton eller åker femmilen.
Tristast: Terrorism. Det går liksom inte att få in det på två sidor (och det går inte att få in några “roliga fakta” alls.)
Vackrast: konsten som finns under uppslagsordet Hästar.
Märkligast: att tillmälet “Stalin” används som skällsord om en viss typ av härskare - som t.ex. George W Bush. Sedermera har “Bush” blivit ett skällsord i sig.
Mest kontroversiellt: Everdahl har utnämnt Julius Caesar till tristaste Shakespeare pjäsen! Inte med Marlon Brando i den!
Bildningsakutenheter en avdelning i Icakuriren som Göran Everdahl har skrivit i drygt tio år, och Everdahl är även känd från radioprogrammet Spanarna.
Göran Everdahl ska förresten visa upp sin egen bildning i SVT, i egenskap av en av de nya tävlande i årets upplaga av På spåret. Enligt honom själv är hans sämsta ämne geografi …!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.