onsdag 11 december 2013

FILM: Now you see me - alla faller för illusioner

  


 
Hieronymus Bosch gjorde en oljemålning som heter "Magikern" (The Conjuror) -på denna oljemålning står en representant för kyrkan framåtlutad över bordet där trollkonstnären framför sina illusioner.
Man tycker att de båda männen borde ha något gemensamt: de lever ju båda på showmanship och illusioner… Men så är inte fallet och det är kyrkans man som blir lurad – helt enkelt eftersom han tittar för nära.

Hieronymus Bosch: The Conjuror (1475-1480)

Det hela är som en illustration till en ofta upprepad replik i filmen Now you see me: "The closer you look …(the easier it is to fool you)".

I filmen Now you see me sammanförs fyra underhållare till gruppen The Four Horsemen- fyra trollkonstnärer, som alla har olika delar av magins och illusionernas värld som specialitet – de kompletterar varandra likt de fyra musketörerna (en för alla, alla för en) har nära på övernaturliga förmågor à la X-men och jobbar alla för en osynlig person, likt Charlies Änglar. Personen som har värvat dem kräver blind lydnad och i slutet av planen väntar – möjligen – en belöning.

Vad som är huvudattraktion och vad som är distraktion är oklart, liksom vem som lurar vem, vem som är magikern och vem som är assistenten, vem som drar i trådarna och vem som dansar efter vems pipa.
Det hela hade kunnat bli väldigt mörkt och filosofiskt och identitetssökande à la The Prestige, men istället blir det ljust och glittrigt och spektakulärt à la Oceans eleven.
För till syvende och sist är inte det här en film om magi eller det paranormala – det här är ”the ultimate heist movie” där den perfekta stöten utförs gång på gång, samtidigt som de fyra trollkonstnärerna underhåller sin publik – allt medan de inte får behålla så mycket som en sedel själv, de väntar ju på belöningen från den osynlige mannen – om det nu är en man som engagerat dem?

The Four Horsemen har tagit sitt namn från Bibeln – se där ytterligare en koppling mellan kyrkan och magikerna, förutom Hieronymus Bosch – fyra ryttare ska förebåda apokalypsen. Men enligt den egyptiska mytologin behövs även magiker för att likt Robin Hood utjämna oddsen och ta från de rika och ge till de fattiga. Miljöerna som The Four Horsemen rör sig i är i sig illusioner av glitter och lycka – Las Vegas, New Orleans och New York. Ställen som glittrar utåt, speciellt för turisterna, men som egentligen är fulla av fattigdom och utblottade människor.

Hela tiden tittar alla för nära för att se vad som egentligen pågår. Det är som att betrakta en skyskapa: står du får nära vet du inte hur hög den är.

Helt klart årets bästa heist-movie, förtjänar toppbetyg eftersom den är … helt magisk! Inklusive en mycket smart twist på slutet.
Målningen "Magikern" finns förresten med i filmen. I en bok som Mélanie Laurents karaktär hastigt bläddrar igenom. Du ser den om du tittar riktigt nära! ;D

Regi: Louis Leterrier
Medverkande: Jesse Eisenberg, Mark Ruffalo, Woody Harrelson,
Isla Fisher, Dave Franco, Mélanie Laurent, Morgan Freeman,
Michael Caine
USA, 2013
DVD, Nordisk Film
Åldersgräns: 11 år

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.