tisdag 10 december 2013

RECENSION: Njutning - med kemi!

Njutning


- Allt det positiva med de sju dödssynderna!


Ulf Ellervik

Njutning

Förord av Sissela Kyle

Fri tanke förlag
 


Deckarförfattarna och mästerkockarna drar stor publik på bokmässan i Göteborg. Men det gör även Ulf Ellervik. Som skrivit en bok om kemi!
 


Titeln är kort och gott Njutningoch omslaget är från en Renoir målning, där människorna ser ut att njuta ordentligt i goda vänners lag, och de har gott om godsaker, både på tallrikarna och i glasen (och dessutom finns där en söt hund på bordet).
 Njutningens kemi - en god kemi!Njutningens kemi omfattar nämligen allt från god mat (och gott att dricka) till de sköna konsterna och naturens underverk. Njutning kan både vara att göra saker och att lata sig. Den epikureiska njutningen går ut på att ligga i en hängmatta, ta det lugnt och njuta av naturen.


Njutningens kemi är inte det vanligaste man hör i motiveringstalen när Nobelpriset i kemi ska delas ut - men njutningen är en viktig del av kemin. Njutningen är ju belöningssystemet i hjärnan, och njutning är något som alla människor eftersträvar.


Ulf Ellervik tänkte länge på hur han skulle kunna följa upp sin succébok om kemins mörka sidor, och det kändes logiskt att fortsätta med dess ljusa sidor. Men vad ska en bok om kemins ljusa sidor egentligen handla om?


Den nyttiga kemin - bortglömd?Den nyttiga kemin får ju inte lika stora rubriker som den onda kemin. Det är det extrema folk vill läsa om - inte vardagen. Men Ulf gjorde listor på allt det som gör livet värt att leva, allt som gör oss lyckliga ---och allt detta har med kemi att göra! Känslor, matlagning, goda viner, att lata sig och titta på fluffiga moln på himlen …


De sju dödssyndernaNär listan var klar på allt som har med njutning att göra insåg Ulf att någon hade hunnit före honom.

Njutningens kemi var helt enkelt de sju dödssynderna! Den mest utförliga beskrivningen av dem finns i Dantes Divina Commedia, men även Sissela Kyle har behandlat de sju dödssynderna, i en stå-upp komedi show.


Kemi är coolt!Sissela Kyle har även skrivit introduktionen till boken, där hon påpekar att det här är boken man skulle ha haft i skolan (och Ulf är läraren man skulle ha haft i skolan) för att kemi skulle ha blivit coolt. Nu har kemi och nördar hunnit bli coolt. Det ser man ju av uppslutningen på bokmässan om inte annat. Och ja, läsning har också med njutning att göra. Speciellt en sådan här vacker bok som på ett lättsamt och populärvetenskapligt sätt blandar naturvetenskap och humaniora till en “universalnjutning”som skulle kunna få Leonardo da Vinci att bli grön av avund. Avund som förresten är en av de sju dödssynderna …


Från Ond kemi till NjutningUlf Ellervik är professor i bioorganisk kemi vid Lunds universitet. Han forskar bland annat om botemedel mot cancer och är en engagerad kunskapsspridare inom kemins område. För sin bokOnd Kemi belönades han med pi priset 2010 Han har tidigare även utkommit med boken Organisk kemi.


Precis som succéboken Ond kemi myllrar boken Njutning av exempel ur vardagen, litteraturen och kulturhistorien.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.