fredag 20 december 2013

After Earth

Film-DVD: After Earth; Regi: M. Night Shyamalan
 

 I filmen After Earth i regi av M. Night Shyamalan måste Kitai (Jaden Smith) klara av både sitt hjälteuppdrag och att slåss mot sina inre demoner. I filmen After Earth i regi av M. Night Shyamalan måste Kitai (Jaden Smith) klara av både sitt hjälteuppdrag och att slåss mot sina inre demoner.En klassisk hjälteberättelse

After Earth
Regi: M. Night Shyamalan
Medverkande: Will Smith, Jaden Smith, Sophie Okonedo, m.fl.
USA, 2013 Sony Pictures, DVD

Kitai Raige (Jaden Smith) och hans far Cypher (Will Smith), en legendarisk ”ranger”, blir strandsatta på planeten jorden efter en kraschlandning, tusen år efter de omvälvande händelser som tvingade mänskligheten att fly därifrån.
Eftersom Cypher har blivit skadad måste Kitai ge sig ut på en farofylld färd för att kalla på hjälp. Far och son måste lära sig att samarbeta och lita på varandra om de ska ha någon chans att kunna ta sig hem. Detta är en sci-fi saga om att övervinna alla hinder, regi av M. Night Shyamalan, som för tankarna till Avatar, men också till gamla svenska upplagor av Bland tomtar och troll och John Bauers illustrationer.
Det här är en saga om den unge hjälten som ger sig ut i den stora farliga storskogen och måste överleva möten med illvilliga tomtar, troll och häxor. Fast detta är sci-fi och inte en saga illustrerad av John Bauer. Därför är farorna uppdaterade – även om de i grund och botten är desamma; giftiga spindlar, iglar, ormar, farliga apor som jagar i flock, en jättekondor som flyger iväg med Kitai som vore han Tintins hund Milou. En ansamling lejon som attackerar…
Även om detta ska vara framtiden, är farorna misstänkt lika de som finns i vår värld idag – Amazonas regnskogar eller naturen i Australien är fulla av farliga, giftiga djur som inte vill ha människor i sina territorer och hajar och krokodiler konkurrerar om byten i vattnet. Att bada är inte att tänka på.
Men Kitai klarar både av sitt hjälteuppdrag och att slåss mot sina inre demoner. Alla farliga djur är bara symboliska troll på vägen – hinder innan far och son till slut kan försonas och inse att vad som hände i det förflutna inte var någons fel alls.
Will Smith har själv skrivit storyn. M. Night Shyamalan har specialiserat sig på symboliska sagor, som Sjätte sinnet, Signs, LadyintheWater och The Last Airbender och att han regisserat After Earth med stor finkänslighet för det mänskliga dramat kommer inte som någon överraskning.

Belinda Graham

Inline article positioning by Inline Module.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.