tisdag 10 december 2013

IDAG: Alice Munro från Kanada får Nobelpriset i litteratur! Ett pris till pocketboken?

Det har diskuterats om årets pris är ett pris till kvinnorna, till novellkonsten, till Kanada ... MEN framför allt är det ju ett pris till pocketboken!

De flesta Nobelpristagare finns bara i den dyrare inbundna varianten. Alice Munro finns redan i pocket!

Dagens Nobelpris alltså: ett pris till pocketboken!

Rekommenderas från Pocketförlaget:

Alice Munros noveller kretsar kring uppbrott och förändringar i till synes vardagliga kvinnors liv. Det handlar om kärlek, men knappast en romantisk sådan, snarare är det en kärlek som man försöker få att fungera eller en kärlek som man återhämtar sig ifrån. Ur detta uppstår stor litteratur som uppskattas och läses över hela världen.

Nära hem består av ett urval starka noveller. Alice Munro har fått flera stora utmärkelser 2009 tilldelades hon Man Booker Interantional Prize och 2013 Nobelpriset i litteratur.

"Den samtida novellkonstens mästare."
Motiveringen till Nobelpriset i litteratur 2013"Alice Munro kan med fog kallas den bästa nu verksamma skönlitterära författaren i Nordamerika."
The New York Times

"Om Alice Munros noveller har det sagts att man lär sig någonting man aldrig tänkt på förut. Det är sant. Lika sant är det att man äntligen får ord på det man själv tänkt och känt men inte kommit åt. Att detta dolda, till synes futtiga inte bara gick att dela, utan också kunde vara stor litteratur."
Sveriges Radio

"Det här är vackra, ömsinta berättelser som ibland driver fram, ibland ändras i ett slag, men som alltid bestäms av livets val och tillfälligheter."
Margaret Atwood

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.