måndag 16 december 2013

Ingen julstämning ... utan Julstämning!

Julstämning - I  år i mysteriernas tecken

Julstämning med tomtar och deckareJulstämning med tomtar och deckare Flera författare
Julstämning
Semic
Ingen jul utan julstämning. Eller tomten. Eller juldeckare. I år kan man slå ihop påsarna: Julstämning har nämligen deckartema och tomteomslag. En väldigt mystisk konstnär vars konst får tankarna att gå till gubbar i deckare, och en artikel av Lotta Olsson om det svenska deckarundret. Och väldigt bra julnovell, också en deckare, för en gångs skull av en debutant Emil Fredholm (ofta har de klassiker som årets novell, typ Strindberg eller Lagerlöf). Emils deckarnovell var också den bästa i årets Mord i julnattendeckarnovellantologi.
Årets konstnär är Jesper Waldersten, som vunnit många priser för sina illustrationer i dagspressen. I måleri, grafik, med text och kollage väcker hans verk känslor och manar till eftertanke. I ett fantastiskt fotoreportage tar vi oss ut till ytterskärgården och får se den som vi sällan gör - i gnistrande isig vinterdräkt. Vi får höra sanningen om tomten själv - vem är han egentligen? Vi får också läsa dramatiska berättelser från ballongflygningens barndom och följa i Håkan Stenlunds spår, när han kämpar sig igenom alla deltävlingar i En svensk klassiker - en idrottsprestation som allt fler ger sig på att genomföra. Hildasholm, Axel Munthes sommarnöje i Leksand, bjuder på blomsterprakt.
Lotta Olsson skriver som vanligt väldigt initierat och det svenska deckarundret omfattar även barnboken, historien om någon där man på klassiskt manér får en rad ledtrådar uppradade för sig --- vem har varit HÄR och så får man följa en röd tråd --- bokstavligen, för det är en katt som varit där och lämnat ledtrådar efter sig och lekt med ett garnnystan, vars röda tråd vi får följa.
Lotta påpekar att svenska deckare blir bättre och bättre men också sämre och sämre. Hon skriver om sina egna deckarminnen där hon mysrös till Miss Marples sista fall, som var obehagligt nog även utan paranormala inslag, och det var Miss Marple som avslöjade att intet övernaturligt var inblandat. Duktiga Miss Marple ger en lektion i källkritik. Vad har ni fått som hörsägen av en person. Vad har ni fått bekräftat av två av varandra oberoende källor? Sådan liten lektion i källkritik i en deckare kan behövas än idag, än mer idag, när många tror blint på saker som bara poppar upp på nätet eller saker som bara verifierar varandra utan att vara oberoende av varandra.
Lotta minns också Poloni priset - som skulle uppmuntra kvinnliga deckare. Det är nedlagt idag, kvinnorna behöver tydligen ingen uppmuntran, för nu är de framgångsrika. Jury är också nedlagt för deckaren behöver tydligen ingen tidskrift som för dess talan. Nu finns deckaren över allt och den svenska deckaren sprider sig som en farsot över världen. När svenskar åker utomlands för att marknadsföra svensk välfärd eller svenska företag så möts de av folk som tror att Sverige är som ett verklighetens Midsomer där folk dör som flugor och där det smyger gamla nazister bakom varje vitmålad husknut, ungefär som i Milennium trilogin.
Lotta avslutar med att konstatera att man inte behöver vara trovärdig för att slå, det finns inget trovärdigt med Lisbeth Salander, ändå säljer hon, medan den mer verklighetsförankrade Mikael Blomkvist har hamnat i skymundan.
Lotta är förresten inte ensam om att konstatera hur Millennium slår över hela världen --- Sven-Bertil Taube hade lyckats bo inkognito i London i nästan 40 år, när Millennium filmerna kom (han är med i den första) så fattade alla att han är ju skådespelare han är ju känd! vare sig det gäller glammar eller folk i snabbköpet. Och han som lyckats fly svenskt kändisskap så länge, nu blev han kändis i England också. Så snopet kan det gå!
Alla delarna av Julstämning håller hög kvalitet och läsaren kan verkligen komma i stämning med Julstämning och alla borde unna sig att smygläsa tidningen redan lite innan jul, bara för att stressa av och koppla ner lite --- annars kan julen riskera att bli en verklig deckare med härvor av röda trådar och förrymda kattungar överallt!
Får du inte nog av deckare och mysterier i årets Julstämning kan du fortsätta direkt med Mord i Julnatten.
http://www.tidningenkulturen.se/artiklar/litteratur/litteraturkritik/16140-litteratur-olika-foerfattare-mord-pa-julnatten
Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.