onsdag 11 december 2013

Vänner för livet

Vänner för livet

 
När Erica var 13 år såg hon sin bästa vän Peter kliva på en buss och försvinna ur hennes liv för alltid. Men vad var det egentligen hon såg? Och vad var det egentligen som hände? Erica är så klart Erica Falck, Camilla Läckbergs kända deckarhjältinna, och i filmerna spelas den vuxna Erica Falck av Claudia Galli.

Läckberg filmerna har som signum ett spel mellan nu och då --- flera gränsar till kostymdrama, men Vänner för livet är den av filmerna i serien som håller sig närmast nutiden. Den påminner om Tyskungen i upplägget och intrigen, men nu handlar det om de gäng som höll ihop under Ericas barndom, medan Tyskungen handlade om Ericas mammas barndom.
 
Som alltid är det små saker som får stora konsekvenser. Erica Falck är med i morron-TV och SVT intervjuaren spelar sig själv, medan Claudia Galli spelar en Erica Falck som ska göra reklam för sin nya deckare, men plötsligt så börjar hon babbla om varför hon började skriva deckare --- hennes vän Peter ville att hon skulle skriva ner sina spännande historier. Intervjuaren tycker att Peters försvinnande låter spännande och ”kan det inte bli en bok?” Erica lovar, utan att tänka efter och snart dör de som flugor i Fjällbacka igen. För ingen vill att Erica ska rota i det förflutna. Precis som i Tyskungen.
 
Slutligen så kommer nu Vänner för livet nästan samtidigt som filmen Återträffen som också handlar om mobbing och maktspel och hur gamla mekanismer sätts igång …
 
Sensmoralen när det gäller Vänner för livet (förutom att sanningen alltid kommer fram till sist) kan vara: blir du bjuden på återträff, åk inte dit, det blir bara död och elände som resultat!
Men resultatet av Camilla Läckberg filmatiseringarna är som alltid gediget arbete, lika delar mysterium, familjemys och konflikter för Erica Falck, lite humor (mest genom Mellberg, spelad av Lennart Jähkel) och otroligt vackert foto, som får vem som helst att vilja åka till Fjällbacka … Fast möjligen med skyddsväst på!

Fjällbackamorden - Vänner för livet är den femte filmen i filmserien baserad på karaktärerna i Camilla Läckbergs framgångsrika bokserie om det lilla västkustsamhället Fjällbacka.
Titel: Vänner för livet
Regi: Richard Holm
Medverkande: Claudia Galli, Richard Ulfsäter, Eva Fritjofson, Pamela Cortes Bruna, Lennart Jähkel
DVD, 2013, Nordisk film

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.