söndag 1 december 2013

RECENSION: Alva frågar chans - det lönar sig att veta vad man vil ha!

 


 


Alva frågar chans
- det lönar sig att veta vad man vill ha!
Författare: Pernilla Gesén
Titel: Alva frågar chans
Förlag: B Wahlströms
Illustratör/Fotograf: Christina Alvner
 


Alva konstaterar krasst att det lönar sig att veta vad man vill ha. Och när man vet vad man vill ha så ska man se till att få det! Det är tur att Alva är så påhittig - detta konstaterar den lilla barnbokshjältinnan mer än en gång. För nu vill hon ha Charlie. Hon ska fråga chans och ha en pojkvän för första gången. Och gå på bio och pussas precis som en tonåring. Fast att Alva bara går i trean i lågstadiet …


Att ha två familjer


Pernilla Geséns lilla barnbokshjältinna Alva har två familjer.

Hos mamma finns nu pojkvännen Roberto och plastsyskonet Nicole. Och hon har fått leta upp en ny bästis: Esmeralda. Hos pappa, som bor kvar i deras gamla hus, finns flickvännen Cathrine och halvbrodern Beppe. Där finns även den gamla bästisen Tora.

Men vart än Alva åker tar hon helst med sig Alf, sin älskade hund!


Dubbel dramatik


Alva frågar chans bjuder på stor dramatik i båda Alvas familjer. Hemma hos pappa ska Beppe döpas. Beppes mormor kommer med en dopklänning och farmor kommer med en dopklänning. Det verkar bli “tantfajt” men som tur är verkar Beppe vara för tjock för att komma i någon av dopklänningarna.


Som vanligt slår Alva huvudet på spiken när hon konstaterar att Beppes mormor är ju inte alls som Cathrine -hon är ju mer som farmor!

Och Beppe är väldigt lik Alva själv, som hon själv var när hon var en kavat liten bebis som älskade vatten.


Plastsyskon som utmanar


Då är det svårare att handskas med mammas nya familj, att ha en äldre plastsyster Nicole att dela hytt med när de åker på kryssning till Finland är inte lätt … Alva försöker vara beskyddande mot Nicole och “rädda henne” från att göra farliga saker (som att hänga med äldre killar och röka) men konstigt nog verkar Nicole inte alls tacksam när Alva räddar henne från att dö av lungcancer. Alva kan helt enkelt inte förstå sig på Nicole…


En vän i nöden


Det är inte förrän Alva själv får problem och Nicole rycker in, som Alva för första gången känner att Nicole visst kan vara som en riktig syster.. Eller i all fall en riktig kompis. Och det är ju det allra viktigaste.


Pernilla Gesén har en förmåga att skriva enkelt och vardagligt och med stor humor som aldrig är på bekostnad av barnen i berättelsen. Boken är genomgående illustrerad av Christina Alvner, vars svartvita illustrationer understryker de roligaste eller mest dramatiska händelserna i texten.Detta är något att rekommendera för den yngsta bokslukaråldern, även för de som inte brukar “sluka” så många böcker!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.