fredag 6 december 2013

Erased - action och kvalitetstid med illegala immigranter i Europa ...

Erased

 
Erased - action och kvalitetstid med illegala immigranter i Europa ...

Om man korsar Matt Damons Jason Bourne, med Liam Neesons Taken och lägger till en rejäl dos med Kafka och kryddar med lite Hitchcock får man grunden till Erased.
 
Ben Logan (Aaron Eckhart) försöker ”bonda” med sin dotter Amy (Liana Liberato ) och tar henne med till Europa, där han jobbar med något hemligt projekt. De ska tillbringa ”kvalitetstid” tillsammans. Men pappa kommer inte ens till dotterns skola, eller till den prisceremoni där hon vinner 250 euro för bästa fotoprojekt, där hon dokumenterat stadens invandrare, de som försvinner i myllret. Projektet heter ”the disappered”. Hennes nya fotoprojekt heter ”without voices” och pappa kommer efter prisceremonins avslutning, lagom för att slita dottern från Nabil, som hjälper henne med projektet. Hon förklarar att ”without voices” handlar om illegala immigranter som lever som laglösa (och utan skyddsnät) i ett Europa som tar in massor av flyktingar ”because WE have bombed their countries!”
 
Pappan lyssnar inte och hävdar att man inte ska blanda sig i andras problem. De svänger förbi hans arbetsplats – och där börjar pappans problem, med en situation som tagen från en roman av Kafka: allt är tomt. Det finns inget företag längre. När teamet pappa och dotter forskar vidare visar det sig att även pappans lön är borta, liksom alla hans jobb-e-mail, allt är ”erased”,utraderat. Han har ingen identitet och inget land att komma hem till och snart är han som en av de ”utraderade människor” dottern dokumenterat i sitt fotoprojekt. Och det är just Nabil & co som kommer till undsättning när de behöver hjälp.
 
Far och dotter mot massvis av ondskefulla motståndare i ett korrupt Europa får tankarna att gå till Taken – fast här är inte ”the MacGuffin”trafficking utan en invecklad ”plot” där ett företag dödat en massa människor i en fartygsolycka – medan fotot som dokumenterar detta Europa mer får tankarna att gå till Jason Bourne filmerna. Liksom i flera andra actionfilmer visar det sig att en helt vanlig pappa/mamma är i själva verket yrkesmördare/CIA agent och de gamla takterna behövs för att rädda familjen. Så att det kan bli mer kvalitetstid tillsammas. Det nya med Erasedär att den genom dotterns röst faktiskt är kritisk mot amerikansk utrikespolitik och att ”massorna” av osynliga immigranter får några representanter som får egna röster och en avgörande roll att spela i hur dramat upplöses.

Titel: Erased
Regi: Philipp Stölzl
Medverkande: Aaron Eckhart, Liana Liberato, Olga Kurylenko m.fl
2012, USA, Kanada, Belgien
DVD, 2013, Nordisk Film

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.