onsdag 11 december 2013

Fakta: Hobbit - Smaugs ödemark
Smaug (med röst av Benedict Cumberbatch) visar upp mer än ett öga i den nya Hobbit filmen: Smaugs ödemark!


FAKTA/HOBBIT: SMAUGS ÖDEMARK


Kostnaderna för inspelningen av Sagan om ringen-filmerna uppges ha uppgått till nästan 1,9 miljarder kronor. Filmerna i Hobbit-serien blir betydligt dyrare. Enligt Time är kostnaden för de två första filmerna uppe i 3,67 miljarder kronor. Det förefaller dock ha varit väl investerade pengar. Den första Hobbit-filmen har redan dragit in 6,5 miljarder kronor.

Inspelningen av filmerna pågick i 266 dagar, men då räknas inte klippning, animering och annan post-produktion. 2 300 människor var inblandade i arbetet.

8 900 timmar gick åt till att bygga och riva filmernas miljöer. Totalt användes 11 862 silikonproteser i masker och kostymer. 14 ton silikon gick åt för att göra dem. Filmernas skådespelare använder sammanlagt 752 peruker och 263 lösskägg.

Fakta: Böckerna bakom filmerna


"Hobbit: Smaugs ödemark" är uppföljaren till förra årets publiksuccé "Hobbit: En oväntad resa", och den andra filmen i Peter Jacksons trilogi baserad på J R R Tolkiens barnbok "Hobbiten eller bort och hem igen" som publicerades första gången 1937.
Berättelsen ger bakgrunden till den historia som återfinns i den betydligt mörkare romantrilogin "Ringarnas herre". Den första boken i serien publicerades 1954 och Jacksons filmer fick premiär vid jul åren 2001-2003. För att brodera ut "Hobbit"-filmerna har Jackson och hans manusförfattare Fran Walsh och Philippa Boyens hämtat material ur de appendix som Tolkien skrev till "Ringarnas herre".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.