fredag 6 december 2013

The Mortal Instruments intar Sverige

Litteratur: Cassandra Clare; Stad av skuggor
 

The Mortal Instruments intar Sverige

The Mortal Instruments 1: City of BonesThe Mortal Instruments 1: City of Bones Cassandra Clare
Stad av skuggor
Översättare: Jan Risheden
Bonnier Carlsen
Det går med jämna mellanrum rykten om ett nytt Twilight. Först var det Hungerspelen. Men det stämde inte alls. Sedan var det Beautiful Creatures. Där stämde det lite bättre. Men det blev trots allt bara en film av fyra böcker. The Host lanserades. Men det hjälpte inte att The Host hade samma författare som Twilight.

Nu har Stephanie “Twilight” Meyer gett sitt “seal of approval” till den nya fantasyserien The Mortal Instruments. Den första delen City of Bones heter Stad av skuggor på svenska och den andra delen, Stad av aska, kommer hösten 2013. Augusti 2013 går även filmen av den första boken upp på bio (ja, det planeras flera filmer här) och succéserien är redan översatt till 36 språk och fler lär det bli.
Stad av skuggor fyller nämligen ett hål i en fantasivärld som inte bara längtar efter ett nytt Twilight utan efter en ny Buffy. En kaxig tjej som kan ta sig an det okända och få publiken med sig. Clary Fray i The Mortal Intruments är precis en sådan tjej.

Hon verkar vara helt vanlig, ganska kort, fräknig och rödhårig. Hon går på sin favoritklubb, pandemonium, med bäste vännen Simon, som hon aldrig märker är förälskad i henne. När han försöker berätta det stöttar hon honom i hans “komma ut som gay”. Hon avundas de snygga, socialt smidiga tjejerna. Hon är enda barnet till en singelmamma. Pappan är död. Säger alla.
Men snart blir Clary Fray vittne till ett mord som bara hon kan se - offret är en demon, en av “the bad guys”. Clary blir kompis med en av de tre mördarna och blir värvad till att hålla demoner i schack även hon. Det finns klara Buffy vibbar här. Demoner är inte lika snygga som vampyrer, men de duger gott som motståndare till Clary.

Dessutom försvinner hennes mamma under mystiska omständigheter och de nya vännerna med magiska kunskaper är allt hon har. Snart kommer Clary fram till att hon inte vet ett dugg om sig själv - eller sin mamma. Inte ens att mamman varit gift med Valentine, motsvarigheten till Lord Voldemort i The Mortal Instruments världen.

Vill man ha en tjock härlig fantasybok att dyka in i under sommaren är det helt klart Stad av Skuggor som man ska satsa på.

Fantasy blir inte bättre än sin huvudperson och Clary Fray är en fullträff av Cassandra Clare.
Den nya Buffy är här, hon är liten, hon är tuff och hon är redo att rädda världen från demonerna som vill ta över – och hämnas på sin mammas ex. när hon ändå är på gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.