måndag 16 oktober 2017

Sunes Halloween - Puss eller godis!

Sunes Halloween
- Sune tampas med sina demoner i helyllesvensk humorbok

Sören Olsson, Anders Jacobsson
Sunes Halloween
Illustrationer: Lovisa Lesse
ISBN: 9789176212271
Förlag: Egmont Publishing


Sune fruktar verkligen läslovet. Visst gillar han lov. Visst gillar han att läsa. Men på lovets sista dag kommer det att vara en stor Halloween-fest på skolan. Sune avskyr verkligen Halloween! Han kan inte förstå varför man vill åkalla allehanda monster och demoner frivilligt - det är ju att be om trubbel!

Påsk = ärligt förtjänat godis!

När Sune googlar på gamla tiders firande och får reda på vad som hände under vikingatiden blir han verkligt rädd. Att folk inte förstår att de leker med krafter de inte bör leka med?! Och varför ska man ha bus eller godis? Det är mycket bättre med påsk och påskkärringar! Då får man minsann arbeta ordentligt för godiset - man gör fina kort och teckningar och när man ger dem till folk blir de glada och så får man en massa godis. Det där med Halloween och bus eller godis är ju bara ohederligt - man går runt och HOTAR en massa människor så att de ska ge bort sitt godis! Det är så mycket bättre att arbeta för det och göra folk glada med teckningar!


Puss eller godis?

Kan man inte ha puss eller godis istället? Och låta bli att skrämmas så hemskt? Det var bättre förr, när man hade en lugn och stillsam middag och tänkte på folk man tyckte om - Sune visar alla sina senaste bilder i mobilen för morfar, ja, han visar dem för gravstenen, men ändå. Morfar uppskattar säkert omtanken.

Lillebror Håkan saknar morfar jättemycket och familjen är förvånad - Håkan har aldrig ens träffat morfar! Håkan förklarar bestämt att det är ju just därför!

Det är egentligen ganska hemskt att alla barn ska tvingas tycka om skräck och ha roligt på ett visst sätt och dansa bland gravar i skolans aula (fejkgravar, men ändå). Bara på grund av tidens mode och en rådande trend. Sune mår illa bara av tanken på Halloween och Halloween-fest och han trivdes bättre med att prata med morfars riktiga gravsten.

Inget hjälper mot Halloween-ångest

Alla i hela familjen försöker dämpa Sunes Halloween-ångest - men inget hjälper. Sune inser att det är upp till honom att bota hela sin familj från att fira Halloween - storasyster Anna ska ha Halloween-kalas hemma i deras hus och mamma Karin och pappa Rudolf har anmält sig som frivilliga för att ta hand om skolans Halloween-fest, så ingenstans kan Sune komma undan.

Halloween är ju inte ens en svensk högtid. Den kommer från Irland och Skottland från början. Kunde den inte ha stannat där? tänker Sune.

Sune försöker distrahera familjen med alla möjliga nya högtider. Kan man inte fira vesak, Buddhas födelsedag, istället? Eller varför inte fira jom kippur?  Eller Eid al-fitr? Slutet på fastan Ramadan? Då får man äta godis! Sunes påhittighet vet inga gränser - allt för att stoppa Halloween!

Hur många böcker kräver läslovet?

Det går tyvärr inte att stoppa Halloween, och Sune får bara mer och mer ångest, men som tur är har Sune sin bästa vän Sophie som gör allt lite mindre hemskt.

Men Sune har knappt överlevt Halloween förrän ett nytt problem dyker upp. Det heter ju läslov. Och han har bara läst en halv bok och några serier, och det räknas väl knappast? Och så ska hela skolan åka till ett kulturhus för att höra ett par författare prata ... De kommer säkert att ha ett förhör på hur mycket man har läst!

Det är rätt intressant att se hur innebörden av ett lov förändras, på grund av ett namn. Förr hette det sportlov på våren och höstlov på hösten, och det lät mysigt, fast de flesta stressade iväg till en stuga någonstans för att åka skidor eller gå på tur. Man kunde smita undan från allt obligatoriskt sportande med en bok. Nu heter det läslov. Nu smiter man inte undan med en bok, nu är läsningen själva uppgiften med lovet.

Konsten att läsa mer än en halv bok ...

Om Sune hade haft Sunes Halloween som bok skulle han säkert ha läst åtminstone EN hel bok på lovet! Boken försvinner i ett nafs och handlingen kryddas med roliga illustrationer av Lovisa Lesse.

Och visst gills det att läsa bra serieböcker. Som 91:an - Skånska kriget. Där lär man sig faktiskt massor med historia!

I Sunes Halloween lär sig läsaren om alla möjliga högtider och att det inte finns någon helsvensk högtid - det mesta är blandningar av olika högtider, och de flesta högtider har en gång invandrat. (Vikingarna firade inte jul och påsk - och deras variant av Halloween hade man inte velat vara med på!)

I 91:an - Skånska kriget lär läsaren sig bland annat att inte ens hela Sverige har varit svenskt. Man ska inte ta något för givet!

30 år med Sören och Anders

Författarduon som uppträder i slutet av boken ... Kan duon vara Sören Olsson och Anders Jacobsson, som ligger bakom Sune böckerna?

De är flitiga på att besöka skolor och är populära bland eleverna! De har hållit igång i över 30 år nu!

Bert och Sune verkar vara det svenskaste som finns - men Sören och Anders har berättat att de var inspirerade av engelsk humor och Adrian Moles Dagbok när de började skriva ... så till och med Bert och Sune är alltså på sitt sätt invandrare. Eller i alla fall en blandnig av olika influenser. Precis som äkta svensk jul och äkta svensk påsk och äkta svenskt fredagsmys med pizza och tacos ...

Sunes pappas nya Jacques-Tati-ögonblick

Och en lyckad Sune bok innehåller även några Jacques-Tati-inspirerade ögonblick med Sunes klantiga pappa Rudolf. Sunes Halloween är inget undantag!

Dammsugaren exploderar under fredagsmyset och pappa Rudolf tvingas köpa en ny, dyr dammsugare. Men det är ännu mer pinsamt att få sin kostym stulen på Buttericks och tvingas tanka bensin och köpa toapapper utklädd till djävulen ... Men även djävulen blir bajsnödig ibland, som pappa Rudolf förklarar för den skrattande expediten, i en av bokens roligaste scener.

Det där kanske är det bästa sättet att ta itu med den rådande skräcktrenden som infesterar alla områden? Att bara skratta åt den?

Det är i alla fall vad Sune kommer fram till. Pussar och humor och skratt och mys istället för skräck och ångest.

Alla har rätt till att ha kul på sitt sätt!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.