tisdag 24 oktober 2017

Olympen - hälsa på i den grekiska mytologin med Sofi Hjort


Karl Johnsson visar upp sin favorituggla: tornugglan som även blivit Athenas husdjur ...


Sofi Hjort
Olympen - Sagor ur den grekiska mytologin
Illustrationer: Karl Johnsson 
ISBN: 9789129700695
Förlag: Rabén & Sjögren


"Känner du till de grekiska gudarna? Överguden Zeus, den kloka Athena, Hades nere i dödsriket, havets härskare Poseidon. Och vad vet du om hjältarna och deras historier? Herkules stordåd, Odysseus långa hemfärd och Teseus kamp mot odjuret Minotaurus ..."

Ja, det är vad den här boken frågar dig, kära läsare, men de gamla grekerna kan väl knappast någonsin ha varit mycket hetare än nu?

Grekerna härskar i populärkulturen

Den gamla grekiska dramaturgiska uppbyggnaden, med treaktaren och hjältens utveckling, härskar i Hollywood. Star Wars har uppenbart snott hejvilt från den grekiska mytologin (speciellt originaltrilogin). Wonder Woman, DCs mest älskade amazon, sparkar rumpa på biograferna och utmanar den grekiske krigsguden Ares till tvekamp. Percy Jackson böckerna säljer som aldrig förr och halvguden Percy, son till den grekiske havsguden Poseidon, har gjort sin författare Rick Riordan till en av världens absolut rikaste författare. Som om det inte räckte har guden Apollon nu fått en egen serie, där han nedkastad från Olympen försöker överleva i dagens USA, som en vanlig tonåring, utan gudomliga krafter. Det är inte lätt.

I Sverige är Hjältar och monster på himlavalvet av Maj Samzelius känd som klassisk julkalender på SVT, där Sif Ruud läste alla de klassiska sagorna. Så sent som förra året kom Annika Thors Odjuret i labyrinten och andra grekiska myter illustrerad av Jacob Wegelius.

Roligare än det mesta!

Vad man kan säga om Sofi Hjorts bok är att den är roligare än mycket annat som gjorts och även mer lättläst - Herkules 12 stordåd som snabbläst serie har samma vanvördiga attityd till de gamla myterna som den humoristiska gamla filmen Asterix 12 stordåd. Stordåden bara fladdrar förbi!

Det som i hög grad bidrar till att boken blir så rolig är så klart Karl Johnssons illustrationer. Serien om Herkules är till exempel nästan bara illustrationer och väldigt lite text. Oftast är det de små detaljerna som gör det. Pandoras minspel när hon håller på med den där krukan (som innehåller all världens elände) är obetalbart. "Oops, I did it again ..."

Den heta vikingatiden

Sofi Hjort och Karl Johnssons har tidigare samarbetat med boken Asgård - Sagor ur den nordiska mytologin. Asarna är förresten också inne som aldrig förr. Nu går Thor: Ragnarök, tredje filmen om serieguden Thor på biograferna, och den grafiska romanen Vei (där asagudarna också dyker upp) är bland det bästa som serievärlden i Sverige någonsin sett!

Karl Johnsson har arbetat fram den den nya fantasyserien Vei, som utspelar sig under vikingatiden, tillsammans med Sara Bergmark Elfgren. Observera att detta absolut inte är någon barnserie! Asgård - Sagor ur den nordiska mytologin och även Olympen - Sagor ur den grekiska mytologin kan däremot passa för nästan vilken ålder som helst, men böckerna är rekommenderade för åldersgruppen 9 - 12 år.

Athena har bytt uggla

Det första jag lade märke till vid första genomläsningen av Olympen - Sagor ur den grekiska mytologinvar att Athena hade en tornuggla istället för en minervauggla (som hon brukar ha, enligt den antika mytologin).


- Jag bytte ut minervaugglan mot en tornuggla, för jag gillar att rita tornugglor. De har så uttrycksfulla ansikten, nästan mänskliga, och man kan göra en hel del med dem, förklarar Karl när jag frågar om ugglevalet.

Tornugglan finns med genom hela boken och kommenterar de antika sagorna och myterna i pratbubblor! Ho-ho-ho ... Ugglan bevisar i alla fall att hen är så mycket mer än en sidekick till Athena!


Läs även:

http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/litteraturkritik/21916-litteratur-annika-thor-odjuret-i-labyrinten-och-andra-grekiska-myter

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.