lördag 14 oktober 2017

Monster och mörker - Höstlov för Mazettis mysterielösande kusiner

Monster och mörker 
- Höstlov för Mazettis mysterielösande kusiner

Katarina Mazetti
Kusinerna Karlsson - Monster och mörker
Serie: Kusinerna Karlsson (del 4)
ISBN: 9789150115772
Förlag: Alfabeta


En mysig skärgårdsö på sommaren förvandlas till något helt annat på hösten. Det får de fyra kusinerna Humlan, Julia, George och Alex erfara. Sommaridyllen är borta, nu när det är höstlov, och för första gången skildras Doppingön som riktigt ruggig och skrämmande.

Några mystiska figurer i hemska masker smyger omkring och det rapporteras om en inbrottsvåg där elektronik, främst datorer, TV-apparater och mobiler, har försvunnit.

Humlan surrar iväg på egen spaning

Humlan är besviken på sina kusiner för att de mest vill vara inomhus och läsa, spela spel, måla och laga mat - HUR kan man tänka på sådant när det finns ett mysterium att lösa? Inte ens Humlans trogna katt är pigg på att vara ute i ruskvädret.

Men att ingen annan vill spana innebär inte att Humlan tänker ge tappt - hon ger sig själv ut på upptäcktsfärd för att finkamma hela Doppingön.

Som vanligt i en Mazetti-bok kan man vänta sig en hel del upplysningar om fransk mat och franska seder, tack vare att kusin Alex är uppvuxen i Frankrike. I den här boken lär man sig bland annat göra vitlöksbröd, fransk omelett och tarte flambée.

Prosit! Det är dags att fira Alla helgon!

Man lär sig också om hur Toussaint firas.

Prosit, sa Humlan.

Ja, det låter lite som en nysning, men ordet är en sammandragning av Tous Saints - alltså Alla helgon.

Toussaint jämförs sedan med svenska seder som Alla helgons dag och det amerikanska Halloween och det berättas gott om spökhistorier i boken. Det serveras också en massa bus och godis!

Det är kul att följa med alla kusinerna på teater för att se Georges mamma, som är skådespelerska, uppträda. Pjäsen är inspirerad av gammal italiensk Commedia dell'arte, och Georges mamma gör en busig Harlekin figur. Alla maskerna i pjäsen passar också bra in i Halloween-temat. Och pjäsen, som handlar om bankernas girighet, passar mycket bra in i bokens tema och budskap.

En bohemisk uppväxt

Kusinerna Karlsson brukar ha det föräldrafritt, men det kan vara kul att se var de kommer ifrån och vad som influerat dem - George är helt klart konstnärlig, precis som sin mamma, men han är också mer ordningssam - förmodligen som en reaktion mot den bohemiska tillvaro han är van vid.

Allt är egentligen frid och fröjd i den här boken, ända tills Humlan försvinner spårlöst ... Ingen märker att hon är borta förrän det är matdags - Humlan missar aldrig frivilligt läcker mat, speciellt inte när Alex är kock.
Har Humlan verkligen på egen hand lyckats knäcka gåtan med inbrottsvågen? Och vad har hänt med henne?

Mörker och monster är alldeles lagom läskig och spännande höstlovsläsning - eller lagom busigt Halloween-mys.

Men under ytan ryms tankar på hur snett fördelade världens resurser egentligen är - i Sverige kasseras datorer, TV-apparater och mobiler på löpande band, alla arbetsplatser, skolor och privatpersoner ska ha nytt hela tiden. På andra sidan Östersjön har folk det inte lika lätt och inte lika fett - ändå vill folk i Sverige inte dela med sig.

En ovanlig knorr

Så vad är rätt och fel egentligen?

Humlan har sina egna idéer om det. Och läsaren får själv tänka vidare när boken är slut - och testa några av Alex smaskiga höstlovsrecept.

Boken har ett snyggt omslag som signalerar Halloween - med bland annat en pumpa och en vildsvinsmask - men den verkliga knorren finns i berättelsen! När det avslöjas vilka som döljer sig bakom de hemska maskerna - och när det ifrågasätts om de verkligen har gjort något fel, eller om de i själva verket är hjältar. 

Batman är inte ensam om att göra som han vill, iklädd en Halloween-kostym!

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.