lördag 28 oktober 2017

FILM: The Mummy 2017 - Halloween äventyr med Tom Cruise i ny franchise

Tom Cruise och Annabelle Wallis i The Mummy. Foto: UIP.

Titel: The Mummy
Regi: Alex Kurtzman
Manusförfattare: David Koepp, Christopher McQuarrie, Dylan Kussman m fl
Medverkande: Tom Cruise, Russell Crowe, Annabelle Wallis, Sofia Boutella, Jake Johnson m.fl.
USA, 2017
Universal Sony Home Entertainment


På 1930-talet skrämde filmstudion Universal skiten ur biopubliken. Dracula, Frankenstein och Den osynlige mannen – Universal monsters som de kallades – såg dukens ljus under depressionens och de totalitära makternas år. Filmerna minde om arkeologiska upptäcker och flirtade med 1800-talsberättelser.

Universal Pictures lanserar sin nya serie ' "Dark Universe" i och med denna film, den nya The Mummy. (Titeln har använts flera gånger tidigare, liksom de flesta karaktärerna och idéerna som presenteras i filmen). Egentligen var Dracula Untold med Luke Evans först i serien, men den gick inte speciellt bra, alltså presenteras nu The Mummy som etta i detta nya universum. Det verkar som om det inte är okej att bara göra en film längre, man ska presentera ett "universum" och göra en "franchise" vad det än gäller.


Tom Cruise har tre eller fyra franchises på gång.

1) Mission Impossible. Har du inte hört talas om denna serie? Impossible! Den är cool, kritikerrosad och en publikfavorit. Tom Cruise spelar Ethan Hunt, ledare i Mission Impossible gänget.

2) Jack Reacher. Tom Cruise spelar en Ethan Hunt liknande karaktär som inte har ett team bakom sig, utan klarar allt själv.


3) Top Gun. Ja, detta ska också bli en franchise. Förr var det bara en gammal film från 1980-talet där Tom Cruise slog igenom.

4) Dark Universe. Tom Cruise spelar en Ethan-Hunt-liknande karaktär i en värld där det finns övernaturliga väsen. Som en arg, sexig mumietjej (som spelas av Sophie Boutella) och en Dr Jekyll och Mr Hyde (som spelas av Russel Crowe).


Tom Cruise gör sina egna stunts, actionscenerna är spektakulära, speciellt flygkraschen i början ... coch mycket hade kunnat platsa i en Mission Impossible film. Tom Cruise paras också ihop med en hälften så gammal tjej (precis som i MI filmerna) medan han jagas av en annan också hälften så gammal tjej (mumietjejen. alltså skådespelaren som spelar henne, själva mumien ska vara flera tusen år gammal, men hon ser ut att vara 20-30 år gammal.).

Actionscenerna är jättebra, det finns gott om roliga one-liners, scenerna är otroligt snygga - speciellt de från Natural History museum (som finns på riktigt i London) och det är kul när de bygger tunnelbana och upptäcker gamla reliker ... vilket faktiskt har hänt på riktigt. Gräv, och du finner!

Något liknande har hänt i Sverige i Kalmar --- man gräver och plötsligt hittar man en ny stad under staden.

Problemet är bara storyn. Många bra scener, men de verkar som om de kommer från olika filmer. Det verkar som om Universal lekt "tomb raider" i den egna filmskatten.

En svaghet när det gäller spänningen är att man tror aldrig på att Tom Cruises karaktär kommer att gå över till den mörka sidan --- Cruise är för upptagen med att spela helylle och hjälte. Ännu en gång.

Och skurken ... Det går inte att tycka att den här mumietjejen är speciellt ond --- hon har ju inte satt igång någon massutrotning eller något folkmord, hon ville bara röja undan konkurrenten till tronen --- och förr i tiden mördade folk varandra hela tiden för att komma åt tronen, kolla bara på Rosornas krig (sann historia), eller Game of Thrones (inspirerad av germanska legender) --- folk är inte onda, folk försöker bara att överleva.

Bäst i filmen är Sofia Boutella. Hon är förmodligen den snyggaste/vackraste/sexigaste/mest dansanta mumien genom tiderna. Och man hejar faktiskt på henne! Hon kanske kan bli återupplivad någon mer gång?

Sämst är Russel Crowe. Han är inte övertygande som Jekyll/Hyde, man kan faktiskt inte se att han spelar olika personer eller personligheter. (Jekyll/Hyde ska vara den första skräckromanen om schizofreni alternativt D.I.D.) Och när han ska slåss mot Tom Cruise ser det ut som om han håller på att brista ut i skratt --- vem vet, han tyckte kanske det var roligt att fajtas med sin gamle polare?

Tom Cruise visar än en gång att han kunde ha blivit en briljant stuntman. Han gör som vanligt sina stunts själv --- och det är en hel del våldsamma grejor från flygplanskrasch till bilkrasch till att bli misshandlad av arg mumie ... Inte dåligt för en 55-åring! (Cruise alltså. Inte mumien.)

DVD utgåvan av filmen innehåller massor av roligt extramaterial - hur stuntscenerna gjordes är faktiskt (ännu) mer spännande än själva stuntscenerna, och så är det ju kul att se massor av riktiga platser man känner igen sig i från London. (Mycket roligare än alla fiktiva planeter och  städer som man matas med i blockbusters).

Det här är en bra DVD att skaffa in till Halloween - det är visserligen snarare äventyr à la Indiana Jones än ren skräck, men humor, dödsföraktande stunts och en mumie som går lös på London är lagom mysigt till Halloween godiset och pumpapajen!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.