måndag 16 oktober 2017

FILM: The Immortal Life of Henrietta Lacks - Sann historia med Oprah Winfrey i huvudrollen

Regi: George C. Wolfe
Titel: The Immortal Life of Henrietta Lacks
Manus: Peter Landesman, Alexander Woo, George C. Wolfe
Oprah Winfrey som Henrietta Lacks dotter.

Baserad på boken The Immortal Life of Henrietta Lacks av Rebecca Skloot

Medverkande: Oprah Winfrey, Rose Byrne, Renée Elise Goldsberry, Courtney B. Vance, Reg E. Cathey, Ruben Santiago-Hudson, Leslie Uggams
USA, 2017
HBO

"Her name was Henrietta Lacks, but scientists know her as HeLa."

Vill man ha RIKTIGT bra roller så ska man vända sig till TV! Helst till HBO! 

Man har filmatiseringen av Liane Moriartys briljanta roman Big Little Lies i färskt minne - här kommer nästa kritikerrosade bok som HBO har satt tänderna i. Den prisbelönta The Immortal Life of Henrietta Lacks av Rebecca Skloot. Den vann i kategorin "non-fiction" alltså fackbok, och detta är en sann historia.

Henrietta Lacks dotter önskade att hon skulle spelas av Oprah Winfrey när boken blev film - men hon dog redan 2009 och fick aldrig se filmen. Däremot har båda Henrietta Lacks söner varit med som konsulter till filmen.

Oprah Winfrey har välförtjänt kritikerrosats av praktiskt taget alla som sett denna TV-film. Hon är jättebra som Deborah Lacks, Henrietta Lacks dotter. Rose Byrne är också bra som författaren Rebecca Skloot. Det är samspelet mellan Byrne och Winfrey som gör filmen. Och man kan ana att det var ungefär så här som det gick till när den berömda boken skrevs ...

New York Times Bestseller!
Henrietta Lacks föddes 18 augusti 1920 i Roanoke, Virginia och dog av cancer 4 oktober 1951. Hon hade ett kort liv som tobaksodlare - men det är inte därför hon blev känd för eftervärlden, utan för att hon gett till HeLa-celler, något som var mycket viktigt för cancerforskningen.

Rebecca Skloot fick fullständig tillgång till hela familjen Lacks och allt de kunde berätta eller hade upptecknat när hon skrev sin bästsäljande och prisvinnande bok och den riktiga Rebecca Skloot gör en liten cameo i filmen som den sjuksköterska som 1950 hämtar Henrietta från väntrummet.

Det här är en väldigt ovanlig film, om vanliga, riktiga människor och den utspelar sig på olika tidsplan - nutiden i filmen är när Rebecca Skloot och Deborah Lacks försöker få reda på vad som egentligen hände med Henrietta (Deborah var för liten för att minnas), och förr i tiden handlar om Henrietta Lacks kamp mot cancern och hur viktigt hennes arv varit för cancerforskningen.

Det är ovanligt med filmer om vanliga människor. Det är ännu ovanligare med amerikanska filmer om vanliga människor som är afroamerikaner.

Det här är en minst lika viktig och bra film som Moonlight - årets Oscarsvinnare för bästa film.

Filmen är en hyllning till vetenskapen, samtidigt som den är en tankeställare om hur samhällets "svaga", eller de som inte har en röst som räknas, utnyttjas. Henrietta Lacks fick aldrig veta att man experimenterade med henne eller hennes celler. Men hennes arv har betytt mycket för cancerforskningen.

Så gjorde forskarna rätt eller fel?

BG


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.