onsdag 18 oktober 2017

Årets Trädgårdsbok 2016 - Träd i urbana landskap och Stadsträdslexikon

Årets Trädgårdsbok 2016

Utmärkelsen Årets Trädgårdsbok 2016 går till: Träd i urbana landskap och Stadsträdslexikon av Henrik Sjöman och Johan Slagstedt. Förlag: Studentlitteratur.  
Motivering från Gartnersällskapets fackmannajury:
Visst kan högklassig kurslitteratur också fängsla andra än studerande! Dessa tunga volymer, som båda inleds med att ”Vikten av grönska i våra städer kan inte överskattas”, är givande läsning för alla trädintresserade.
Den första volymen ger insikt om hur träden har utvecklat olika egenskaper för att klara de miljöer de kommer ifrån. Vi får också gedigen kunskap om plantering, trädval och gestaltningens betydelse. Den andra volymen redovisar mer än 1000 träd och nästan 100 olika trädsläkten för stadens alla platser, med bilder och beskrivningar. Tillsammans, ett enastående tillskott till trädgårdslitteraturen.

Mitt omdöme: TVÅ helt briljanta böcker! Man ska inte avskräckas av att de ser ut som kurslitteratur - det här är böcker som VEM SOM HELST kan ha glädje av att ha hemma i bokhyllan!
Massor av bra tips om träd och buskar och deras skötsel och vad man ska satsa på ... OCH bra tips för hur man ska se till att ens stad eller by blir till ett vackrare och mer ekologiskt ställe.
Vi kan alla sätta press på beslutsfattarna och kräva en grönare och hållbarare värld.
Det blir inte bara vackrare - dessutom blir det lättare att andas. Win - win!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.