lördag 21 oktober 2017

Mitt år av längtan av Dasha Tolstikova - Årets Peter Pan pristagare!

Dasha Tolstikova pratar om sin bok på Bokmässan i Göteborg - senare på dagen är det prisutdelning. Foto B Graham.

Mitt år av längtan


- Dagbok för alla fans av drömmar om ett bättre liv


Dasha Tolstikova
Mitt år av längtan
Illustrationer: Dasha Tolstikova
Originaltitel: A Year Without Mom
Översättning: Karin Berg
ISBN: 9789127147034
Natur & Kultur

Boken zoomar in på tillvaron, som genom google maps. (Som förresten inte var uppfunnet vid den här tiden, då berättelsen utspelar sig).

Vi får se Världen (hela planeten Jorden). Landet (hela Sovjetunionen). Staden (Moskva). Huset fyllt med lägenheter. "Här bor jag" säger en pratbubbla från en av de översta våningarna. Och sedan zoomar vi in på själva lägenheten.
"Jag heter Dasha. Jag är tolv år." säger bokens huvudperson i en pratbubbla. Fiskbensmönstrad parkett fyller hela uppslaget. Det är en fin och välstädad lägenhet. Inga leksaker och legobitar som ligger och dräller. Varenda soffkudde är på plats. Bokhyllan är fylld med böcker. Huvudpersonen har röda byxor på sig. Världen går i olika gråskalor. Till och med hunden är gråsvart.

Några dagar senare står ett par packade väskor på fiskbensmönstret i den välstädade hallen. Det är då äventyret börjar - eller rättare sagt: Året av längtan.

Alla dessa dagar med Dasha ... Vilken tonsäker skildring av ett tolvårigt liv, i både ord och bild!

Ett år i en tolvårings liv

Det är sällan som man får en sådan WOW-känsla som när man läser Mitt år av längtan. Egentligen är det ju inget märkvärdigt - ett år i en tolvårings liv, skildrat som en bildroman eller serieroman eller grafisk roman ...

Det finns så många dagböcker och serieböcker nu, i spåren efter Dagbok för alla mina fans, böcker som handlar om barn som är i "middle school" åldern och som försöker hantera skola och kompisar och konstiga konflikter som uppstår. Roliga romaner som driver med allt möjligt i både text och bild. Romaner som tar upp alla möjliga knäppa, galna och alldagliga episoder, allt som händer i ett barns eller en tonårings liv. Men det här är inte en ny Bert, Sune, Adrian, Emanuel, Greg ... eller vad de nu kan heta.


Konsten att skilja sig från mängden

Mitt år av längtan skiljer sig markant mot alla andra dagboksberättelser.

För det första är det helt och hållet en sann historia. Inte bara "inspirerad av" sanningen. För det andra är huvudpersonen en tjej. För det tredje bor hon i Sovjetunionen. För det fjärde har denna boken en look som är helt annorlunda än alla andra, lite mer slätstrukna och lite mer lättuggade, serieromaner.

Men ändå bottnar allt i samma vardaglighet: kompisar som sviker, skolan som är mer eller mindre tråkig, förälskelser och intriger och fantasier om ett annat liv ... Dashas dilemman är så vanliga och författaren försöker aldrig skruva till det för att göra det extra "kul", dramatiskt eller konstlat. Och det behövs inte heller. Dasha har så mycket att tänka på, stora livsavgörande saker för en tolvåring. Ska hon gå till skolan fast de bästa vännerna skolkar, eller ska hon skolka och spendera sina sista slantar på att försöka få tillbaka sina vänner? Ska hon hänga efter en äldre kille (hela femton år gammal) eller satsa på killen som finns bredvid i konstskolan (på lektionen komposition) istället? Ska hon satsa på att bli som Melanie eller Scarlett i Borta med vindenSka hon plugga hårt och komma in på den där fina skolan, som har så hårda antagningsprov, eller måste hon gå kvar i sin gamla skräpskola? Boken består av små episoder som tillsammans blir ett år i ett liv.

Intriger i skolans värld är desamma - i alla länder och för alla tolvåringar!


Personlig, speciell och allmängiltig

Det skulle kunna vara vem som helst, det skulle kunna vara var som helst.

Men nu handlar det om Dasha själv som tolvåring och platsen är Sovjetunionen. Hennes mamma har åkt till USA och Dasha längtar efter henne ett helt år och lyssnar på hennes inspelade avskedsbrev om och om igen i kassettbandspelaren ... Varje kväll och ibland till och med på morgonen.

Folk röker överallt (vilket inte hade varit okej i en svensk barnbok - eller någonstans i Sverige) och det är helt okej med intellektuella samtal och att åka åka till  en skrivarskola på sommaren. När det är militärkupp går Svansjön på TV hela tiden. Barnens pjäs som de övat på hela sommaren blir uppskjuten ... Istället sitter de bara och spelar kort, och väntar. Dasha behåller hela tiden en tolvårings perspektiv på tillvaron.

Och hon saknar sin mamma och hon längtar efter sin mamma ... Tänk om hon inte kommer tillbaka?

Med facit i hand

Kaffe och boksignering med Dasha Tolstikova.
Årets Peter Pan pristagere. Foto: B Graham
Nu vet man ju att det gick bra. Man har sett Dasha i egen hög person och hon är glad och framgångsrik och bor i USA - just tack vare att hennes mamma åkte dit och banade vägen och fick in Dasha i en amerikansk skola. Men när Dasha var tolv så var det hennes mormor och mormors man som tog hand om henne och allt som hände var så dramatiskt, på liv och död, så som det lätt är i den åldern, och tolvåriga Dasha tänkte så klart på att bli lycklig direkt - inte om ett år. I slutet av boken flyttar hon till USA, mot sin vilja, och trivs genast, älskar hamburgarna och får gå i en ny fin skola och får en ny bästa vän.

Dasha och hennes mamma har ett gemensamt - att de drömmer om ett bättre liv och att de arbetar hårt för att få det.

Årets Peter Pan pristagare 

Dasha Tolstikova belönades med årets Peter Pan-pris för sin bok Mitt år av längtan och priset delades ut under Bokmässan i Göteborg.

Peter Pan-priset delas ut av IBBY, International Board on Books for Young People, en organisation som arbetar främjande för spridningen av god barn- och ungdomslitteratur världen över. Priset instiftades år 2000 av IBBY och Bok & Bibliotek, och går till en utländsk barn- eller ungdomsbok. Priset består av ett diplom och deltagande vid Bokmässan.

Mitt år av längtan är en finstämd och fantastisk läsupplevelse. En minnesvärd grafisk roman för alla åldrar. Boken är en läsupplevelse helt utöver det vanliga - just därför att den behandlar allt det vanliga med sådan finess och respekt.

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.