onsdag 18 oktober 2017

Esplanad - En essä om frihet och skönhet

En bok som aldrig vilar på sina lärda lagrar
En antropologisk expedition med Hammarlund

Anders Hammarlund
Esplanad - en essä om frihet och skönhet
ISBN: 9789173318570
Carlsson Bokförlag

"Där Esplanaden mötte Sturegatan i rät vinkel mötte jag biografen. Detta var inte en författare av levnadsteckningar som hade ramlat i rännstenen, utan en ädelfunktionalistisk filmförevisningslokal. Lördagarnas matinéföreställningar lockade med Kalle Blomkvist och Nils Poppe och Kapten Blod.
Om man stod framför entrén till biografen och betraktade affischerna i de vackert formgivna affischskåpen på ömse sidor om dörrarna, då hade man till höger Esplanaden, och bortom den stadens Centralskola, som intog ett höjdläge. Bra var bättre än dåligt. Världshierarkier fanns."

En Esplanad som går genom tid och rum

Anders Hammarlunds nya essäsamling Esplanad är en utflykt i tid och rum, barndomens esplanad leder vidare ut till esplanader i Europa. Men framför allt är Esplanad en utflykt in i det mänskliga psyket och in i villkoren för kulturforskning. Varför väljer vi som vi väljer? Väljer vi våra intressen och våra ämnen eller väljer de oss? Hammarlund fastande mycket tidigt för de intressen som han sedan skulle viga sitt liv åt som musiker och kulturforskare. Hans esplanad var redan lagd, fast han inte förstod det som barn när han stod och beundrade Errol Flynn affischer i biografens skyltfönster. Nu har han ett annat perspektiv på tillvaron - och även sina essäer. 

"Min vistelse i esplanadsystemet kan kanske beskrivas som en halvt omedveten antropologisk expedition. Hur kunde man förstå allt detta? Hur kunde man göra rätt och inte väcka obehaglig uppståndelse? Borde man göra rätt? Redan i småklasserna stal jag mig alltså tid från skolgården för att betrakta de ständigt pågående processerna och kretsloppen."

Vilar inte på lagrarna, utan analyserar och kommenterar dem

De flesta essäister skulle nöja sig med att vila på sina fina lagrar, med att stolt visa upp guldkornen ur sitt livs produktion, men inte Hammarlund. Han analyserar och kommenterar sina egna essäer, så denna bok är också en vandring in i ett författarskap - hur en författare formas och hur en text blir till och hur en text hade blivit helt annorlunda om samma person hade skrivit det under en annan tid.

Hammarlund gör många utflykter till musikens och kulturhistoriens värld. En specialbeställd bok om Heraeus på Hofbibliothek i Wien, som även en annan läsare har bokat, leder till ett spännande möte, en intressant diskussion och att en spontan vänskap uppstår. Under en gemensam lunch beställer man in Veltliner och skålar för barockens själ.

En visning av filmen Carbaret (från 1972) leder till tankar om musiken i filmen och om nazismens förhållande till musik och kompositörer.
En invigning av ett varuhus där en fin, erkänd musiker sitter och plinkar bakgrundsmusik på ett piano leder till tankar om hur högt och lågt kan blandas - man kan vandra ner från de upphöjda delarna av Esplanaden, ner till folket, även om det är en lång och labyrintiskt väg.
Musikern har inte blivit en sämre musiker för att han spelar lättlyssnad och lättsmält musik för varuhusbesökarna.

Esplanad leder till många möten, och meningen med vandringen är inte att komma fram - det är vägen som är mödan värd.

Testpiloten ger sig modigt ut för att skapa essäer

Platser möts och blandas, Hammarlunds sällskap är sammansatt både tidsmässigt och geografiskt - och även ämnesmässigt. Hammarlund förkunnar stolt i förordet att han hör till den franska skolan av essäister - här gäller det inte att försöka, här gäller det att testa, och som en modig testpilot ger sig essäisten Hammarlund ut i världen och vetenskapen. Musik, arkitektur och kulturhistoria blandas till en spännande tvärvetenskaplig helhet.

Anders Hammarlund är historiker, etnolog, musiker och författare till en rad gränsöverskridande böcker med internationellt perspektiv, med fokus på kultur och musik. Hammarlund har bland annat arbetat på Stockholms universitet och Uppsala universitet och på Svenskt visarkiv.

Esplanad är en aktuell rapport från en nyfiken och pigg författare med öppen blick och öppet sinne.

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.