tisdag 10 oktober 2017

FILM: Descendants 2 - Hur gick det sen för superskurkarnas snälla barn?

Carlos, Jay, Mal och Evie - kvartetten med goda skurkbarn i Descendants 1 & 2 !

Regi: Kenny Ortega
Titel: Descendants 2
Manus: Josann McGibbon, Sara Parriott
Medverkande: Dove Cameron som Mal (dotter till Maleficent), Cameron Boyce som Carlos (son till Cruella de Vil), Sofia Carson som Evie (dotter till Evil Queen), Booboo Stewart som Jay (son till Jafaar) m.fl.
USA, 2017
Walt Disney Home Entertainment

Descendands (2015) var en barnvänlig, musikalisk och rolig "Once upon a time" film där fyra barn till bovar från klassiska Disneyfilmer får chansen att gå på en fin skola med alla hjältarnas barn (och alla barn till alla goda sidekicks, får man tillägga). Filmen tog en enkel och populär idé, den att mixa alla sagokaraktärer (något som "alla" verkar göra nu) och gjorde något riktigt roligt av det, mest för att man fokuserade på skurkarnas och hjältarnas barn och inte höll på med samma gamla uttjatade karaktärer (Snövit har kommit i så många inkarnationer nu,, inklusive i en trilogi med moderna finska ungdomsböcker att  man börjar bli lite trött på henne). Barnen till skurkarna Maleficent (Törnrosa), Evil Queen (Snövit), Cruella de Vil (101 dalmatiner) och Jafaar (Aladdin) har hunnit bli hemmastadda i det goda Auradon i den här uppföljaren som passande nog heter Descendandts 2 (2017).

Fokus är fortfarande på massor av bra musik som kidsen gillar och det finns massor av sång- och dansnummer.

Skillnaden är att i Descendants förde sång- och dansnumrena handlingen framåt --- och/eller sa något om personerna i numret --- men här är det snarare som om alla stannar upp för att sjunga och dansa. Handlingen går inte framåt under musiken, det är mer som om det vore paus i själva filmen.

Ett plus är att det inte handlar om att få ihop det med någon prins denna gång --- den stora kärlekssången i filmen är faktiskt mellan de två tjejerna Mal och Evie, när de sjunger om hur goda vänner de är och att de alltid kommer att stötta varandra, även om de skulle råka komma ifrån varandra.

Det blir också "ombytta roller" på det gamla temat "damsel in distress" när Mals pojkvän Ben blir kidnappad av pirater (ledda av dottern till den onda sjöhäxan Ursula från Den lilla sjöjungfrun) och Mal måste komma och rädda honom. Givetvis assisterad av sina bästa vänner, både gamla och nya. Mulans dotter är verkligen kick-ass!

Mals och Bens kärlekshistoria står i fokus även i den här filmen, om att bli älskad för den man verkligen är, men Evie och Carlos har egentligen mycket gulligare och roligare kärlekshistorier. Evie har blivit ihop med en av sönerna till en av de sju dvärgarna (och han är ingen dvärg, utan en smart nörd i trendriktiga Clark Kent glasögon!) och Carlos har spanat in Den Goda Féns dotter Jane. Jane är superpräktig och Carlos är son till Cruella de Vil men de är som klippta och skurna för varandra. Båda två är nämligen uppvuxna med väldigt bossiga morsor!

Vad man saknar från ettan är faktiskt alla dessa föräldrar --- för de var himla roliga! Speciellt Kristin Chenoweth i rollen som Maleficent. Men även de andra skurkföräldrarna, som satte press på sina barn att uppföra sig "rätt" --- alltså att vara så elaka och skurkaktiga som möjligt!

Ursulas dotter är inte speciellt bra som skurk. Alldeles för tam. När alla skurkar ska omvändas och bli snälla blir det inte mycket kvar av intrigen --- man tänker på Joseph Campbells schema om hur viktigt det är att ha en bra antagonist (och en bra hjälpare) så att handlingen kan utvecklas. Disney har haft massor av bra skurkar genom tiderna, i olika filmer, men Descendants 2 är tyvärr inte en av dem. De känns också ganska osannolikt att Gaston och Captain Hook ska ha fått barn - dog inte Gaston ganska rejält i båda versionerna av Disneys Skönheten och Odjuret? Och varför skulle hans eventuella avkomma vara en pirat? Skönheten och Odjuret utspelade sig inte i närheten av vatten. Nej, man saknar bra och trovärdiga skurkar och skurkbarn i Descendants 2.

Förhoppningsvis kommer de bra skurkarna tillbaka. Maleficent var magnifik i ettan. Och rolig! Förhoppningsvis kommer inte Maleficent att gå i terapi och börja sticka halsvärmare åt förkylda drakar --- lite "evil" är precis vad som behövs för att  liva upp en Disneyfilm!

Slutligen: slutet på Descendants 2 är faktiskt en rolig parodi på Den lilla sjöjungfrun - Ursulas dotter kan nämligen också förvandla sig till en jättebläckfisk för att hämnas på folk som hon är irriterad på, men hennes motståndare här är ju ingen snäll liten sjöjungfru, utan en tjej som kan förvandla sig till en eldsprutande flygande drake (Mal tycks ha ärvt denna förmåga av Maleficent) --- och när prinsen hoppar i plurret så är det inte för att förgöra bläckfiskmonstret (som i originalfilmen) utan för att förhandla. Diplomati, inte dödande. Prins Benjamin (son till Belle från Skönheten och Odjuret) lyckas få in en ny mansroll och ett nytt hjälteidéal i Disneyfilmerna - en hjälte som varken behöver rädda sin flickvän eller dräpa monster för att vara en hjälte.

Det är faktiskt väldigt positivt. Descendants hänger med sin tid!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.