måndag 16 oktober 2017

FILM/TV: MacGyver season 1 - Mission Impossible med actionnörden


Ansvarig för nya serien: Peter M. Lenkov
Baserad på MacGyver av Lee David Zlotoff
Titel: MacGyver season 1
Antal avsnitt: 24
Medverkande: Lucas Till, George Eads, Sandrine Holt, Tristin Mays, Justin Hires, Meredith Eaton, Isabel Lucas m.fl.
USA, 2016
CBS

Angus MacGyver är tillbaka!

With skills that are only limited by his creativity, Mac saves the day using paper clips instead of pistols, birthday candles instead of bombs, and gum instead of guns."

Original MacGyver gick på ABC från 1985 till 1992 och gick hem i stugorna. Inte för att den var mycket bättre än andra action-baserade TV-serier, utan för att hjälten var annorlunda.

Han var mest av allt intresserad av naturvetenskap och teknik. Om Ture Sventon sa "använd bara pitolerna i nödfall" så var MacGYver ännu fredligare och barnvänligare - han var mer intresserad av vad för mojänger man kan bygga av ett vanligt gem än att använda "pitoler".

MacGyver blev så känd att hans namn till och med blev ett verb. Idag vet alla att en MacGyver är en otroligt überhändig person.

Hur är då den nya serien med Lucas Till? Absolut inget för originalfansen, det här är mer Mission Impossible med ett helt Mission Impossible team där alla har olika förmågor ... Glöm det, det här är nästan mer Impossible än Mission Impossible, typ baby X-men, där MacGyver har begåvats med hur många förmågor som helst

Lucas Till blev  förresten känd för att vara med i en Disneyfilm (Hannah Montana) och för att spela Havoc i den nya X-men trilogin.(Havocs talang var bara att bara spränga saker i luften - MacGyver kan mycket mer än så).

Lucas Till har gott om unga fans, och för dem är detta säkert en 5+ serie. Det är i alla fall bättre än Hannah Montana.

Men inte är det MacGyver. Vad det än står på omslaget.

Pilotavsnittet (manus av Hawaii Five-0 Peter Lenkov och regi av Fast & Furious 7 James Wan) är packat med folk som jagar och blir jagade och alla möjliga tickande-klockan-scenarior. Det finns inte en död minut. Men man tar död på spänningen. Det finns ingenting under den glossiga ytan och det finns aldrig tid att tänka efter och hämta andan och fundera på vad meningen med alltsammans är - förmodligen är man rädd att publiken ska komma fram till att allt verkligen är meningslöst.

Sedan ska Lucas Till som MacGyver förklara allting hela tiden. Som om han vore Sherlock Holmes eller den där killen i Scorpion och det blir überpratigt.

MacGyver har så klart blivit mycket mycket yngre i denna reboot. Precis som många av superhjältarna (inklusive de nya X-men). Det här är Muppet-babies versionen av MacGyver

Nytt är också att MacGyver ska vara del i team Mission Impossible, men eftersom MacGyver kan allt själv så har hans "team mate" inte mycket att göra förutom att skjutsa honom och säga ett par skämt.

Serien har också den sämsta "twisten" någonsin för en kvinnlig huvudperson i en TV-serie (fast det händer inte förrän i avsnitt tolv, så jag säger inte vad det är - spoilervarning! - för att inte förstöra för tweeny fans som verkligen älskar serien och aldrig har sett Mission Impossible eller något annat som serien friskt "lånar" av.)

Scorpion hade ett mer jämställt team där alla kan olika saker. Till och med Tom Cruise i Mission Impossible klarar inte allt själv - han behöver i alla fall Simon Pegg för att sköta datorn. Fast MacGyver är som Tom Cruise och Simon Pegg i en och samma skepnad. Nörden har även blivit actionhjälte. 

För att bara vara nörd räcker tydligen inte om man ensam ska vara huvudperson i en ny TV-serie?

Om inte den TV-serien heter Young Sheldon så klart!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.